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CATEGORY:  Valuation

Mr. Weine Alstranner

D & M Lumber Products Co., Inc.

110 Varick Ave.

P.O. Box 716

Brooklyn, N.Y.  11237

RE:  Dutiability of foreign inland freight

Dear Mr. Alstranner:

     Your letter of June 1, 1989, to our New York office,

concerning the dutiability of inland transportation charges on

D & M Lumber Products Co., Inc.'s (D & M) importations of lumber

products from Brazil, has been referred to this office for reply.

You state that the cost of inland transportation in Brazil should

be treated as a non-dutiable expense.  We regret the delay in

responding to your inquiry.

FACTS:

     Based on information provided by D & M, the following facts

are relevant to the ruling request.  D & M purchases hardboard

from Duratex S.A. of Sao Paulo, Brazil on a C & F basis.  The

supplier prepays in Brazil all inland transportation, handling

charges at the port of exportation and the costs of ocean

transportation.

     At the request of the National Import Specialist (NIS) in

New York, D & M provided additional detailed information to

Customs on how the merchandise is transported from the mill in

Brazil to the port of importation in the U.S.  Between the mill

and the port of exportation, the merchandise is transported via

truck and rail.  The charges for transportation from the mill to

the port of exportation are covered by inland freight agreements

between the trucking companies, railroads and Duratex S.A., the

manufacturer/exporter.  The handling charges at the port of

exportation are paid by the exporter to the port authorities in

accordance with established tariffs.  Transportation from the

port of exportation to the U.S. port of importation is

negotiated with shipping companies who operate regularly from

and to the selected ports.  The bill of lading is issued by the

shipping line, and covers the transportation from the port of

exportation to the U.S. port of importation.  D & M, through

Duratex S.A., has made it clear that the bill of lading covers

only the ocean freight costs from the port of exportation to the

U.S. port of importation.

ISSUE:

     Whether, under the facts presented, foreign inland freight

charges are non-dutiable.

LAW AND ANALYSIS:

     As amended by T.D. 84-235, section 152.103(a)(5), Customs

Regulations, reads as follows:

     (5)  Foreign inland freight and other inland charges

     incident to the international shipment of merchandise.

          (i) Ex-factory sales.  If the price actually paid

          or payable by the buyer to the seller for the

          imported merchandise does not include a charge for

          foreign inland freight and other charges for

          services incident to the international shipment of

          merchandise (an ex-factory price), those charges

          will not be added to the price.

          (ii) Sales other than ex-factory.  As a general

          rule, in those situations where the price actually

          paid or payable for imported merchandise includes

          a charge for foreign inland freight, whether or

          not itemized separately on the invoices or other

          commercial documents, that charge will be part of

          the transaction value to the extent included in

          the price.  However, charges for foreign inland

          freight and other services incident to the

          shipment of the merchandise to the United States

          may be considered incident to the international

          shipment of that merchandise within the meaning of

          section 152.102(f) if they are identified

          separately and they occur after the merchandise

          has been sold for export to the United States and

          placed with a carrier for through shipment to the

          United States.

          (iii) Evidence of sale for export and placement

          for through shipment.  A sale for export and

          placement for through shipment to the United

          States under paragraph (a)(5)(ii) of this section

          shall be established by means of a through bill of

          lading to be presented to the district director.

          Only in those situations where it clearly would be

          impossible to ship merchandise on a through bill

          of lading (e.g., shipments via the seller's own

          conveyance) will other documentation satisfactory

          to the district director showing a sale for export

          to the United States and placement for through

          shipment to the United States be accepted in lieu

          of a through bill of lading...

     The circumstances of this case are similar to the situation

we addressed in Headquarters Ruling Letter (HRL) 544033, dated

January 21, 1988.  Therein, we stated:

     In reviewing your proposal, Customs is of the opinion

     that the language set forth in the last sentence of

     (iii) above is quite clear; that is, only where it is

     impossible to obtain a through bill of lading would

     other documentation be satisfactory.  Neither degree of

     difficulty nor contingency of diversion has been set

     forth as a factor in this matter.

     Headquarters Ruling Letter 543989, dated May 2, 1989, also

focused on the dutiability of inland freight.  It cited HRL

544033 and T.D. 84-235, in support of its conclusion denying the

importer's protest of duty assessments on merchandise that had

an invoice price which included foreign inland freight charges.

Essentially, the policy adopted by Customs requires a through

bill of lading.

     The facts presented by D & M indicate that there is no

through shipment of merchandise from the mill to the United

States.  Separate bills of lading are issued by each of the

trucking companies, railroads and ocean carriers utilized in

Brazil.  As such, there is no document which meets the definition

of a "through bill of lading" as required by the Customs

Regulations, 19 CFR 152.103(a)(5)(ii) and (iii).

HOLDING:

     Absent a through bill of lading, the charges for foreign

inland freight are considered part of the price actually paid or

payable regardless of whether the seller itemizes it separately

on the invoice.  Accordingly, under the circumstances, there is

no authority to permit a deduction for foreign inland freight

costs, from the Duratex S.A. mill to the port of exportation.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

