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VAL CO:R:C:V 544421 VLB

CATEGORY:  Valuation

Nancy J. Wollin, Esquire

Sandler, Travis & Rosenberg, P.A.

Rivergate Plaza

444 Brickell Avenue

Miami, Florida  33131-2470

RE:  Applicability of Transaction Value to an Assembly Operation

     and Dutiability of Assists

Dear Ms. Wollin:

     This is in response to your letter dated November 21, 1989,

requesting a ruling on a proposed arrangement involving your

client, -----------------, a British Virgin Islands corporation.

FACTS:

     You state that the British Virgin Islands corporation

(hereinafter referred to as the "importer") will act as importer

of record for garments imported into the U.S. under the "9802

(807) program".  The garments will be assembled in several

factories located in Haiti and the Dominican Republic from U.S.

components provided by the importer and/or the importer's U.S.

company.

     You further explain that the importer is related to some of

the assemblers as defined in section 402(g) of the Tariff Act of

1930, as amended by the Trade Agreements Act 1979 (19 U.S.C.

1401a(g); TAA).  Notwithstanding this fact, you state that the

importer proposes that the garments will be appraised under

transaction value.

     The importer plans to arrange for warehousing and

distribution of the imported merchandise in the U.S.  You

indicate that the purpose of these activities will be to

facilitate the storage and transportation of both component parts

to be used in the assembly operations as well as the imported

assembled garments.  You state that any warehousing and

distribution services performed by the importer that are

incidental to the transportation of the "807" components to the

place of manufacture will be included in the value of the

imported merchandise as an assist.  We assume that the importer

will be able to identify, if requested, those costs or charges

that relate to the component parts.
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     You further explain that the importer will employ managerial

personnel who will serve as plant managers and quality control

supervisors.  These people will supervise the factory operations

to insure that the importer's specifications are being complied

with and that the factories operate efficiently.  In addition,

the importer will also provide a supervisor engineer who will

provide secondary supervision and training for mechanics and

their direct supervisors.  Finally, the importer will provide

trainers for on-line assembly personnel.

     The salaries for these management personnel will be paid by

the importer and will be reflected on the importer's books.  You

indicate that the importer may also provide automobiles and

housing for these personnel, who will be citizens and

domiciliaries of the countries where the factories are located.

     Lastly, you explain that the importer may also provide

equipment, supplies, and services to the assembly plants

including emergency generators, power transformers, air

conditioning equipment, telephone and telecopier equipment,

office supplies, kitchen equipment and supplies, the services of

a cook, infirmary supplies and doctor services, accounting

services, and legal services.  The expense of each of these items

will be reflected on the importer's books.

ISSUES:

     1)  Whether the British Virgin Islands corporation can act

as the importer of record for the prospective transactions.

     2)  Whether the sales price between the foreign

manufacturers and the importer for the imported merchandise is an

acceptable transaction value.

     3)  Whether the items that the importer is supplying to the

manufacturers are to be included in the dutiable value of the

imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     The first issue involves whether a foreign corporation may

enter merchandise into the U.S.  Under 19 U.S.C. section 1484,

only the owner or purchaser of the imported merchandise, or

alternatively, a licensed customshouse broker appointed by the

owner, purchaser, or consignee of the merchandise can serve as an

importer of record.
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     In addition, under 19 CFR 141.18 a nonresident corporation

cannot enter merchandise for consumption unless it a) has a

resident agent in the State where the port of entry is located

who is authorized to accept service of process against such

corporation; and b) files a bond on Customs Form 301, containing

the bond conditions set forth in 19 CFR 113.62, having a resident

corporate surety to secure the payment of any increased and

additional duties which may be found due.

      You state that the British Virgin Islands corporation will

fulfill the requirements set forth in 19 CFR 141.18.  Assuming

that the corporation does meet these requirements as well as the

importer of record requirements set forth in 19 U.S.C. section

1484, then the corporation can act as importer of record in the

prospective transactions.

     The second issue involves the applicability of transaction

value.  As you know, transaction value, the preferred method of

appraisement is defined in section 402(b)(1) of the Tariff Act of

1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C.

1401a(b); TAA)  as the "price actually paid or payable for the

merchandise" plus five enumerated statutory additions.

     One of the statutory additions is "the value , apportioned

as appropriate, of any assist. . . ."  The term "assist" is

defined in section 402(h) of the TAA as follows:

     any of the following if supplied directly or

     indirectly, and free of charge or at reduced cost, by

     the buyer of imported merchandise for use in connection

     with the production or the sale for export to the

     United States of the merchandise:

          (i) Materials, components, parts, and similar

          items incorporated in the imported

          merchandise.

          (ii) Tools, dies, molds, and similar items

          used in the production of the imported

          merchandise.

          (iii) Merchandise consumed in the production

          of the imported merchandise.

          (iv) Engineering, development, artwork,

          design work, and plans and sketches that are

          undertaken elsewhere than in the United

          States and are necessary for the production

          of the imported merchandise.
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     You have stated that in the related party transactions,

"the importer will be prepared to 'provide information showing

that the price is adequate to ensure recovery of all costs plus a

profit that is equal to the firm's overall profit realized over a

representative period of time in sales of merchandise of the same

class or kind' in order to demonstrate that the price has not

been influenced."

     The determination that the price actually paid or payable is

not influenced by the relationship between a related buyer and

seller is made on a case-by-case basis.  For purposes of this

ruling, we are assuming that transaction value is the applicable

appraisement method for both the related and unrelated party

transactions.  However, when the importations begin, the Customs

Import Specialist reviewing the entries can request proof that

the proposed transaction values in the related party transactions

are acceptable under one of the statutory tests.

     The third issue involves whether the services, personnel,

and articles that the importer will furnish free of charge to the

manufacturer are assists.  Specifically, as stated previously,

the importer will employ plant managers, quality control

supervisors and a supervisory engineer to supervise the factory

operations and to provide secondary supervision and training,

respectively.  The importer will pay these individuals' salaries,

and the payments will be carried on the importer's books.

     You contend that the services rendered by the described

personnel do not fall within one of the assist categories.

Therefore, the services do not constitute dutiable assists.  You

reference Headquarters Letter Ruling (HRL) 542122 (cited as TAA

#4), dated September 4, 1980, to support your position that the

management services are not dutiable assists.

     Generally, Customs has held that management services are not

considered to be assists.  See, HRL 543992, dated September 10,

1987 and HRL 543820, dated December 22, 1986.  The services that

the importer's employees are providing to the manufacturers are

analogous to the services described in these rulings.  Based on

those rulings, we hold that the salaries for the importer's

described management and supervisory personnel are not assists

within the meaning of section 402(h)(1)(A) of the TAA.

                              - 5 -

     Finally, you state that the importer will be providing

additional enumerated services to the manufacturers as well as

specified supplies and equipment.

     Customs held in HRL 542122 (TAA #4) that accounting services

and legal services are not assists under section 402(h)(1)(A) of

the TAA.  As a result, in the present case, these services will

not be includable in the transaction value of the imported

merchandise.  Moreover, the cooking and medical services also do

not fall under one of the four categories of assists.  Thus,

these services are also not includable in the transaction value

of the imported merchandise.

     Further, you cite HRL 542302 (TAA #18), dated February 27,

1981, to support your contention that the enumerated equipment

does not constitute an assist.  In TAA #18, Customs held that

telephone switching equipment, emergency generators, air

conditioning equipment, and power transformers were not used in

the production of the imported merchandise.  Therefore, the

equipment was not considered to be an assist.

     The equipment that you have described appears to be the same

type of non-production equipment discussed in TAA #18.  Based on

TAA #18, we hold that the non-production equipment that you

delineated is not included within the definition of an assist;

and the value of the equipment should not be included in the

transaction value of the imported merchandise.

HOLDINGS:

     1)  The British Virgin Islands corporation may serve as

importer of record for the proposed transactions if it meets the

requirements set out in 19 U.S.C. section 1484 and 19 CFR 141.18.

     2)  Transaction value appears to be the proper method of

appraisement for the unrelated transactions.  However, in the

related party transactions the Customs Import Specialist

reviewing the entries must make the determination on whether the

proposed transaction values are acceptable under one of the

statutory tests.
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     3)  The enumerated services and equipment appear to be non-

production types of items.  Therefore, the services and equipment

would not fall under one of the four categories of assists.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director,

                              Commercial Rulings Division

