                            HQ 544508

                          June 19, 1990

VAL-2 CO:R:C:V 544508 pmh

CATEGORY: Valuation

District Director of Customs

Nogales, AZ

RE: Reconsideration of C.S.D. 89-127

Dear Sir:

     This is in response to your request for a clarification of

C.S.D. 89-127, dated May 21, 1990.  Specifically, you inquire

whether certain testing costs that are incurred during the

manufacture and assembly of electronic products, are to be

considered assists.

     In C.S.D. 89-127 Customs held that test equipment provided

by the U.S. importer, free of charge, to the foreign manufacturer

and used for testing the integrity of finished instruments before

such instruments were shipped to the U.S., did not constitute an

assist within the meaning of section 402(h)(1)(A) of the Tariff

Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA;

19 U.S.C. 1401a(b)).  That decision was based on the fact that

the testing equipment was used on the finished instruments and

was not used in the production of the merchandise within the

meaning of section 402(h)(1)(A)(ii), and did not fall within any

of the other assist categories.

FACTS:

     In your May 21, 1989 letter you describe a situation in

which testing equipment is used in the manufacture of electronic

products.  You state that since such products require precise

testing to ensure quality, testing usually starts prior to

production, i.e. the individual components are tested.

Thereafter, depending on the product, the testing equipment could

be used a number of times throughout the assembly and

manufacturing process.  You further state that no product will

be sold or shipped until it is thoroughly tested.
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ISSUE:

     Whether cost of the testing equipment as described, falls

within the definition of an assist pursuant to section

402(h)(1)(A) of the TAA.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 402(h)(1)(A) provides as follows:

     The term assist means any of the following if supplied

     directly, and free of charge or at reduced cost, by the

     buyer of imported merchandise for use in connection with

     the production or the sale for export to the United States

     of the merchandise:

          (i) Materials, components, parts, and similar items in-

          corporated in the imported merchandise.

          (ii) Tools, dies, molds and similar items used in the

          production of the imported merchandise.

          (iii) Merchandise consumed in the production of the

          imported merchandise.

          (iv) Engineering, development, art work, design work,

          plans and sketches that are undertaken elsewhere than

          in the United States and are necessary for the

          production of the imported merchandise.

     In TAA No. 11, dated November 7, 1980 (HRL 542187), we held

that testing costs incurred as a result of testing the design and

structure of steel structures, were not assists within the

meaning of section 402(h)(1)(A) of the TAA.  In that case, the

testing was neither part of the design and engineering work, nor

necessary for the fabrication of the steel structures.  Likewise,

in C.S.D. 89-127, Customs used the same reasoning and determined

that the costs incurred as a result of testing the integrity of

the finished instruments did not constitute an assist within the

meaning of 402(h)(1)(A)(ii) since these costs were incurred after

production.
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     Since costs incurred for testing the quality, strength

accuracy, etc. of a finished product, are necessarily incurred

after production, Customs has continued to rely on the above

reasoning in determining that most testing costs do not

constitute assists.  (See HRL 54762, dated January 14, 1983; HRL

543587, dated January 28, 1986.)

     However, it is our opinion that the situation you describe

in your letter is distinguishable from those we have addressed in

the past.  That is, the testing costs are incurred during

production rather than after production.  Furthermore, you

indicate that the testing in this case constitutes more than mere

monitering of production, that given the nature of the finished

electronic product, no product will be shipped or sold without

being thoroughly tested.  Testing is required for some of the

original components of the product and at various stages of the

manufacturing and assembly process.

     Under the circumstances you describe, where testing costs

are incurred during the the manufacture and/or assembly of a

product and where it can be shown that such testing is an

essential factor in the fabrication process (i.e., the nature of

the finished product is such that ascertaining the sensitivity,

accuracy, etc. periodically throughout production is requisite

to the finished product's marketability), the testing equipment

provided free of charge to the foreign manufacturer by the U.S.

importer, constitutes an assist within the meaning of category

(ii) of 402(h)(1)(A) of the TAA.  It is our opinion that the

language "similar items used in the production of the imported

merchandise," as that language is used in category (ii), was

intended to include as assists production equipment that, like

tools, dies and molds, directly contributes to the final product.

HOLDING:

      Testing equipment provided free of charge to the foreign

manufacturer by the U.S. importer may constitute an assist within

the meaning of 402(h)(1)(A) of the TAA if it can be shown that

the equipment was used for testing performed during the

production process and that such testing, due to the nature of

the finished product, was essential to production of the product.

                            Sincerely,

                            John Durant, Director,

                            Commercial Rulings Division

