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CATEGORY:  CLASSIFICATION

TARIFF NO.:  9802.00.80

Mr. John W. Cain

Cain Customs Brokers, Inc.

421 Texano

P.O. Box 150

Hidalgo, Texas  78557

RE:  Applicability of partial duty exemption under HTSUS subhead-

     ing 9802.00.80 to lead cables created by cutting-to-length

     continuous length components, stripping cable ends, twisting

     cable strands together, crimping clamps onto ends for force

     fitting into plastic blocks which are then either enclosed

     with insulating sleeves or sewn together with cord.Assembly;

     incidental operations;555205;085310;19 CFR 10.14(a);19 CFR

     10.16(a);Marking;19 CFR 10.22

Dear Mr. Cain:

     This is in response to your letters of June 14, 1989, and

July 11, 1990, on behalf of General Electric Co., requesting a

ruling on the applicability of subheading 9802.00.80, Harmonized

Tariff Schedule of the United States (HTSUS), to lead cables to

be imported from Mexico.  Photographs and samples of the

components were submitted for examination.  You also inquire as

to whether the returned cables will be excepted from the country

of origin marking requirements under section 134.32(f) or (g),

Customs Regulations (19 CFR 134.32(f) or (g)).

FACTS:

     Rolls of insulated lead cable, strips of clamps/terminals,

individual plastic blocks, and spooled cord and insulating

sleeving, all of U.S. origin, will be exported to Mexico for

assembly into various models of lead cable assemblies used to

connect the windings of air conditioning or refrigeration

compressor motors to an electrical power source.  In Mexico, the

continuous length components will either be cut-to-length, in the

case of the insulated cable, cord and sleeving, or separated, in

the case of the terminal strips, before assembly operations

commence.  Also, the ends of the lead cable will be stripped of

their insulation.

     The assembly operations consist of five steps:

     (1)  at station no. 1, a cable stripping and terminating

          machine crimps a terminal onto one end of the stripped

          lead cable.  (For some models, both ends will have

          terminals crimped onto them);

     (2)  at station no. 2, a cable twisting machine twists the

          loose strands of the other end of the cable together;

     (3)  at station no. 3, the terminated end(s) of the cable is

          securely snapped into a plastic block;

     (4)  at station no. 4, an amp terminating machine crimps

          another terminal onto the non-blocked end of the cable

          and the operator places an insulating sleeve over the

          leads on some models; and,

     (5)  at station no. 5, a lacing machine sews the cable

          together with cord in a knotting operation, and a

          flameless torch is used to burn off excess cord.

     The various lead cable assemblies will be bulk packaged in

boxes, which then will be shrink wrapped for return to the U.S.

Upon importation, your client will attach the lead cables to

electric motors and sell the motors to manufacturers of air

conditioning or refrigeration equipment.

     Regarding country of origin marking requirements, you state

that the cable assemblies will not be sold at retail or as

replacement parts.  Rather, your client will attach them to

electric motors, either in Mexico or in the U.S., before retail

sale to domestic manufacturers of air conditioning or

refrigeration equipment.

ISSUES:

I.   Whether the returned lead cable assemblies are entitled to

the partial duty exemption under HTSUS subheading 9802.00.80.

II.  Whether the merchandise will be subject to country of

origin marking requirements.

LAW AND ANALYSIS:

I.   ASSEMBLY ABROAD

     HTSUS subheading 9802.00.80 provides a partial duty exemp-

tion for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of fab-

     ricated components, the product of the United States,

     which (a) were exported in condition ready for assembly

     without further fabrication, (b) have not lost their

     physical identity in such articles by change in form,

     shape, or otherwise, and (c) have not been advanced in

     value or improved in condition abroad except by being

     assembled and except by operations incidental to the

     assembly process such as cleaning, lubricating, and

     painting.

All three requirements of HTSUS subheading 9802.00.80 must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full value of the imported assembled article, less the

cost or value of the U.S. components assembled therein, provided

there has been compliance with the documentation requirements of

section 10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Assembly operations for purposes of HTSUS subheading

9802.00.80 are interpreted at section 10.16(a), Customs

Regulations (19 CFR 10.16(a)), which specifically enumerates

force fitting and sewing operations as acceptable means of

assembly.  We have also held that crimping and twisting

operations constitute acceptable assembly operations within the

meaning of 19 CFR 10.16(a).  Headquarters Ruling Letters 555205

(August 25, 1989) (crimping terminals) and 085310 (October 12,

1989) (twisting cable).  Further, this section provides that

assembly operations may be preceded, accompanied, or followed by

operations incidental to the assembly.

     Operations incidental to the assembly process are not

considered further fabrication, as they are of a minor nature and

cannot always be provided for in advance of the assembly

operation.  Examples of operations considered incidental to the

assembly process are delineated at 19 CFR 10.16(b), which

specifically enumerates cutting to length of finished components

exported in continuous lengths.

     In the instant case, the description of the foreign opera-

tions and an examination of the samples submitted show that the

lead cable assemblies to be imported will be eligible for the

partial duty exemption available under HTSUS subheading

9802.00.80.  The components are fully fabricated products of the

U.S., which are exported in continuous lengths or in bulk.  Once

abroad, the continuous length components are either cut-to-length

or severed, and the ends of the cable are stripped of insulation

--acceptable incidental operations under 19 CFR 10.16(b)(6), as

the ends cannot be stripped until the wire is cut to length.

See, General Instrument Corporation v. United States, C.A.D.

1128, 61 CCPA 86, 499 F.2d 1318 (1974), rev'g, C.D. 4421, 70

Cust.Ct. 151, 359 F.Supp. 1390 (1973).  The crimping of the

terminals onto the end(s) of the stripped cable, the twisting of

the cable strands, the snapping of the terminals into the plastic

block, and the sewing of the cables together with cord are all

acceptable assembly operations.  The use of the flameless torch

to remove excess cord is a minor operation and is deemed to

constitute an incidental operation in this case.  As the U.S.

components do not lose their physical identities in the assembly

operation, and are not otherwise advanced in value or improved in

condition except by assembly operations and operations incidental

thereto, the returned lead cable assemblies will be eligible for

the partial duty exemption under HTSUS subheading 9802.00.80.

II.  COUNTRY OF ORIGIN MARKING REQUIREMENTS

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Part 134, Customs

Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     The exceptions from the marking requirements are set forth

in 19 U.S.C. 1304(a)(3) and 19 CFR 134.32.  You request an

exception from marking pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(F) and 19

CFR 134.32(f) which except articles from marking if they are

imported for use by the importer and not intended for sale in

their imported or any other form.  In support of your claim you

indicate that the cable assemblies will not be sold at retail or

as replacement parts but that your client will attach them to

electric motors before retail sale to domestic manufacturers of

air condition or refrigeration equipment.  The above exception

applies only to imported articles actually used by the importer

in carrying on the business (e.g., supplies, machinery).  See HRL

732082 (March 14, 1989) (samples to be used by the importer by

showing them to prospective customers to solicit orders are

excepted from marking under 19 CFR 134.32(f)).  See also, HRL

709199 (June 28, 1978) (articles imported for showroom display or

for testing purposes are for the use of the importer and are

excepted from marking under 19 CFR 134.32(f)).  This exception

does not apply to articles to be further processed by the

importer and then sold, such as the imported lead cable

assemblies here.

     Articles to be used in the U.S. in manufacture may, however,

be excepted from marking under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR

134.32(d), articles for which the marking of the containers will

reasonably indicate the origin of the articles.  In order to

qualify for this exception, the U.S. manufacturing operations

must substantially transform the imported article into a new

article having a name, character or use differing from that of

the imported article.  In such case, the U.S. manufacturer is

considered the ultimate purchaser and the marking of the

container (in lieu of the article itself) will reasonably

indicate the country of origin to the ultimate purchaser.  See,

19 CFR 134.35.  In this case, insufficient information has been

presented to determine whether or not the imported lead cable

assemblies will be substantially transformed as a result of their

attachment to electric motors.  No cost figures or information

describing the manufacturing process performed was presented.

     You also request an exception from marking under 19 U.S.C.

1304(a)(3)(G) and 19 CFR 134.32(g), which except from marking

articles to be processed in the U.S. by the importer or for his

account otherwise than for the purpose of concealing the origin

of such articles and in such manner that any mark contemplated by

this part would necessarily be obliterated, destroyed, or

permanently concealed.  No evidence has been presented in support

of this claim.

     Based on the information presented, we cannot grant an

exception from marking the imported lead cable assemblies.

Therefore, they must be marked to indicate their country of

origin in accordance with the requirements of 19 U.S.C. 1304.

Pursuant to 19 CFR 10.22, assembled articles entitled to a duty

exemption under HTSUS subheading 9802.00.80, are considered

products of the country of assembly for purposes of 19 U.S.C.

1304.  This provision further states that if an imported

assembled article is made entirely of American-made materials,

the U.S. origin of the material may be disclosed by using a

legend such as "Assembled in       from material of U.S. origin,"

or a similar phrase.  Based on our determination that the

imported lead cable assemblies are entitled to a duty exemption

under HTSUS subheading 9802.00.80, they are considered products

of Mexico, the country of assembly.  Since all the components are

of U.S. origin, the subject cables may be marked "Assembled in

Mexico from material of U.S. origin," or a similar phrase.

HOLDING:

     On the basis of the described foreign operation and after

viewing the photographs submitted, the spark plug wire assemblies

will be eligible for the partial duty exemption under HTSUS

subheading 9802.00.80 when returned to the U.S., upon compliance

with the documentary requirements of 19 CFR 10.24.

     The returned merchandise are considered products of the

country of assembly for purposes of country of origin marking

requirements, and must be marked accordingly.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

