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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  6307.90.8740

Mr. R. Gus Provost

Ragus Trading Corp.

P.O. Box 526372

Miami, Florida 33152

RE:  CBERA treatment and country of origin of surgical towels

from the Dominican Republic

Dear Mr. Provost:

     This is in response to your letter of February 2, 1990, on

behalf of Ragus Trading Corp., requesting a ruling as to whether

certain surgical towels produced in the Dominican Republic are

entitled to duty-free treatment under the Caribbean Basin

Economic Recovery Act (CBERA).  You also request the country of

origin of the surgical towels.  Samples were submitted with your

request.

FACTS:

     According to your submissions, and conversations with a

member of my staff by telephone, 100% cotton fabric will be

imported into the Dominican Republic.  In the Dominican Republic,

the fabric will be dyed, bleached, washed, cut to length and

width, and hemmed to create finished surgical towels.  After

being packaged, the towels are exported to the U.S.

ISSUES:

     1.  Whether the surgical towels are entitled to duty-free

treatment under the CBERA when imported into the U.S.

     2.  Whether the operations performed in the Dominican

Republic render the Dominican Republic the country of origin of

the surgical towels.

LAW AND ANALYSIS:

1. Applicability of CBERA

     For articles to be eligible for CBERA treatment, they must

first be classified under a CBERA eligible provision in the

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA).  An article classifiable under a CBERA eligible

provision is entitled to duty-free entry if it is the growth,

product or manufacture of a designated beneficiary country (BC),

the article is imported directly to the U.S. from a BC, and the

sum of the cost or value of the materials produced in a BC, plus

the direct cost of processing operations performed in a BC, is

not less than 35% of the appraised value of the article at the

time it is entered into the U.S.

     The Dominican Republic is a BC.  Based on the samples

submitted, as of May 1, 1990, the surgical towels are classified

under subheading 6307.90.8740, HTSUSA, which provides for other

made up articles, other, other, surgical towels.  See

Presidential Proclamation No. 6123, 55 Fed. Reg. 18075 (1990).

Articles provided for in a provision for which a rate of duty of

"Free" appears in the "Special" subcolumn followed by the symbol

"E*" are eligible for duty-free treatment under the CBERA, except

for those articles specified in General Note 3(c)(v)(D), HTSUSA,

which includes textile articles with a cotton content of 50% or

more by weight.  The "Special" subcolumn opposite subheading

6307.90.8740, HTSUSA includes the symbol "E*".  Therefore, since

the surgical towels are composed of 100% cotton, they are

excluded from duty-free treatment under the CBERA, and would be

fully dutiable at the rate of 7% ad valorem.

2.  Country of Origin

     Textile articles produced in more than one foreign country

are subject to the country of origin criteria set forth in

section 12.130, Customs Regulations (19 CFR 12.130).  According

to 19 CFR 12.130(b):

     ...a textile product...which consists of materials produced

     or derived from or processed in, more than one foreign...

     country shall be a product of that foreign...country where

     it last underwent a substantial transformation.  A textile

     or textile product will be considered to have undergone a

     substantial transformation if it has been transformed by

     means of substantial manufacturing or processing operations

     into a new and different article of commerce.

     In determining whether merchandise has undergone substantial

manufacturing or processing operations, we consider the (1)

physical change in the material or the article; (2) time

involved; (3) complexity of the operations; (4) level or degree

of skill and/or technology required; and (5) value added to the

article in each country.

     19 CFR 12.130(e)(2)(ii) states that an article or material

will not be consdiered to be a product of a particular country,

by virtue of merely having undergone:

          cutting to length or width and hemming or

          overlocking fabrics which are readily identifiable as

          being intended for a particular commercial use.

     It is clear that this provision does not disqualify the

surgical towels from consideration as products of the Dominican

Republic.  The merchandise imported into the Dominican Republic

consists of cotton fabric, which is suitable for multiple uses.

There is no evidence, for example, of lines of demarcation on the

fabric that would be indicative that the fabric is intended for

use as surgical towels.  In the Dominican Republic, the cotton

fabric will be transformed into a new and different article of

commerce as a result of the processing (dyeing, bleaching,

cutting to length and width, and hemming) performed there.

Therefore, the Dominican Republic would be the country of origin.

See Heaquarters Ruling Letter 086665 of March 23, 1990, regarding

the country of origin of cotton diapers, in which we held that

fabric woven in country A, shipped to country B where it is cut

to length and width, and hemmed, results in the diapers being

considered products of country B.

     We note that at the present time, surgical towels from the

Dominican Republic are not subject to quota.  However, due to the

changeable nature of quota agreements, you are advised to contact

your local Customs office prior to importation to determine the

current status of any textile agreements with the Dominican

Republic.  Import restraints are imposed by the U.S. Custom

Service under directives of the Committee for the Implementation

of Textile Agreements, U.S. Department of Commerce, Washington,

D.C. 20230.  Further advice or information pertaining to those

agreements may be obtained from the chairman of that Committee.

HOLDING:

     The surgical towels are classified under subheading

6307.90.8740, HTSUSA, which provides for other made up articles,

other, other, surgical towels.  The surgical towels are

ineligible for CBERA treatment under this provision.  Therefore,

the rate of duty is 7% ad valorem.  The country of origin for

quota purposes is the Dominican Republic.

                              Sincerely,

                              Acting Director

                              Commercial Rulings Division

