                            HQ 555774

                        December 10, 1990

CLA-2 CO:R:C:V  555774 KCC

CATEGORY:  Classification

Mrs. Orquidea Catalanotto

Sumitrans Corporation

1981 Marcus Avenue

Suite E-102

Lake Success, New York  11042

RE:  Substantial transformation of Japanese wire by cutting to

     length and crimping operations performed in the U.S.19 CFR

     10.12(e); 19 CFR 10.14(b); 055526; 067824; 723135; 731953;

     Anheuser-Bush; Timex; Superior Wire; National Juice

Dear Mrs. Catalanotto:

     This is in response to your letters dated November 1, and

20, 1990, requesting a ruling concerning whether certain

processing of Japanese-origin wire in the U.S. renders it

eligible for the duty exemption available under subheading

9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), when it is later incorporated into an electrical harness

in Mexico.  A sample of the wire before and after the U.S.

processing, as well as a sample of the electrical harness into

which the wire will be incorporated were submitted for

examination.

FACTS:

     Sumitrans manufactures wire for electrical harnesses used in

automobiles and motorcycles.  There are different lengths and

diameters of wire used in the manufacture of the harnesses

depending upon the automobile or motorcycle for which the harness

is designed.

     You intend to import Japanese origin wire into the U.S..

In the U.S., the wire will be cut to varying lengths and U.S.-

origin electrical connectors will be crimped onto the ends of the

wire.  The wire now called "wire for an unassembled harness" is

dedicated to use with a specific harness.  The wire's value is

0.6166 cents and the U.S. terminals are worth 0.1139 cents.  The

operations performed in the U.S. increase the value of the wire

by approximately 66 percent (U.S. processing adds 0.4100 cents).

The wire for the unassembled harness and additional U.S.

components will then be shipped to Mexico for incorporation into

an electrical harness.

ISSUE:

     Whether the Japanese-origin wire is substantially

transformed into a product of the U.S., thereby rendering it

eligible for the duty exemption available under subheading

9802.00.80, HTSUS, when incorporated into an electrical harness

in Mexico.

LAW AND ANALYSIS:

     For a component to be eligible for subheading 9802.00.80,

HTSUS, treatment it must first be a "product of the United

States."  According to section 10.12(e), Customs Regulations (19

CFR 10.12(e)), a "product of the United States" is an article

manufactured within the customs territory of the U.S. and may

consist wholly of U.S. components or materials, of U.S. and

foreign components or materials, or wholly of foreign components

or materials.  If the article consists wholly or partially of

foreign components or materials, the manufacturing process must

be such that the foreign components or materials have been

substantially transformed into a new and different article, or

have been merged into a new and different article.

     A substantial transformation occurs when, as a result of

manufacturing processes, a new and different article emerges,

having a distinctive name, character, or use, which is different

from that originally possessed by the article or material before

being subjected to the manufacturing process.  See, Anheuser-

Busch Association v. United States, 207 U.S. 556, (1908); Timex

Corporation v. United States, Slip Op. 88-90, 12 CIT    , 691

F.Supp. 1445 (CIT 1988); and section 10.14(b), Customs

Regulations (19 CFR 10.14(b)).

     We have previously held that wire which is cut to length,

stripped and fitted with terminals has not been substantially

transformed into a product of the country where the described

operations have occurred.  See, Headquarters Ruling Letter (HRL)

055526 dated June 6, 1978 (a substantial transformation does not

occur when a coil assembly is formed by soldering terminals to

electrical wire which has been machine wound cut, trimmed, and

tinned); HRL 067824 dated November 1, 1982 (assembly of Japanese-

origin wire with terminals does not create a new and different

article of commerce with a different name, character, and use);

HRL 723135 dated September 23, 1983 (wire rope with attached

fittings has not been substantially transformed); and HRL 731953

dated April 27, 1990 (a substantial transformation does not occur

when head assemblies are attached to the ends of a cable).

     In this case, we are of the opinion that the Japanese-origin

wire will not be substantially transformed into a product of the

U.S. Although cutting the wire to length and attaching the

terminals to the wire adds value to the wire, these operations do

not create a new article with a new name, character or use.

     You state that after the U.S. operations are complete the

wire's name will be changed to "wire for an unassembled harness."

The courts have held that although a name change may support a

finding of substantial transformation, this fact is not

necessarily determinative.  Superior Wire, a Division of Superior

Products Company v. United States, 669 F. Supp. 472 (CIT 1987),

aff'd, 867 F.2d 1409 (Fed.Cir. 1989).  Moreover, it has been

stated that "a change in the name of the product is the weakest

evidence of a substantial transformation."  National Juice

Products Ass'n v. United States, 628 F. Supp. 978 (CIT 1986).

     Although the wire may appear to undergo a name change,

according to the HTSUS the "wire" and the "wire for an

unassembled harness" both are classified under the same heading.

From your description and the samples submitted it would appear

that the "wire" and the "wire for an unassembled harness" would

be classified under heading 8544, HTSUS, which provides for

insulated (including enameled or anodized) wire, cable (including

coaxial cable) and other insulated electric conductors, whether

or not fitted with connectors; optical fiber cables, made up of

individually sheathed fibers, whether or not assembled with

electric conductors of fitted with connectors.  The Explanatory

Notes for this heading indicate that "wire, cable, etc., remain

classified in this heading if cut to length or fitted with

connectors (e.g., plugs, sockets, lugs, jacks, sleeves or

terminals) at one or both ends."  The fact that the "wire" and

"wire for an unassembled harness" are classified under the same

heading is evidence that the Japanese-origin wire has not been

substantially transformed.

      Furthermore, the "wire for an unassembled harness" does

not possess a character and use different from the imported

"wire."  The essential character and use of the imported "wire"

is to conduct electrical current.  After the "wire" is cut to

length and the terminals are attached, the essential character

and use of the "wire for the unassembled harness" remains the

same--it conducts electrical current.

     In addition, the courts have often looked for a transition

from producers' to consumers' goods, as another indication of

substantial transformation.  See, Superior Wire, 669 F. Supp.

479.  Based on the information you have provided, the wire is

clearly a producer good throughout the operations performed in

the U.S., which reinforces our position that a substantial

transformation does not occur.

HOLDING:

     On the basis of the information and samples submitted, we

are of the opinion that the Japanese wire is not substantially

transformed into a product of the U.S., but rather remains a

product of Japan.  Therefore, the Japanese wire will not be

eligible for the partial duty exemption available under

subheading 9802.00.80, HTSUS, when it is imported into the U.S.

incorporated in the electrical harness.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

