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CATEGORY: Marking

Robert F. Seely, Esq.

Miller & Blume

International Square, Suite 400

1825 I Street, N.W.

Washington, D.C. 20006

RE:  Country.of origin marking requirements applicable to a     

      multiunit retail package of imported fruit drink

Dear Mr. Seely:

      This is in reply to your letter of August 15, 1988, 

concerning the application of country of origin marking

requirements to a multiunit retail package of imported fruit 

drink.  We regret the delay in responding.

FACTS:

      According to your submission, your client plans to import 

into the U.S. a fruit drink manufactured in Mexico.  The fruit

drink ingredients are: purified water- approximately 80 percent;

sugar- approximately 10 percent; juice concentrates- 10 percent;

other ingredients (artificial punch flavor, sodium benzoate,

color)- less than 1 percent.  The artificial punch flavor is

sourced from the U.S., other ingredients will be sourced from

various countries.  The juice concentrates will be a blend of

apple, orange, and grape.

      The completed fruit drink will be bottled in individual

serving-size (8 oz.) plastic bottles.   Such bottles will have

affixed at the top a brand name label on a tamper-resistant seal.

Six such bottles will be placed in a cardboard container and the

cardboard container will be wrapped in clear plastic shrinkwrap.

The cardboard container will be imprinted in pertinent part with

the words,  "MADE UNDER THE SUPERVISION OF (COMPANY NAME) IN

MEXICO, DIST. BY (COMPANY NAME), (COMPANY'S U.S. ADDRESS)."   The

words are all the same size and the same type style and color.

ISSUES:

      Is fruit juice concentrate substantially transformed by its

use in the manufacture of a fruit drink so as to make disclosure

of the country of origin of the concentrate unnecessary?

                                -2-

      Does country of origin marking on the outer container of

multiunit retail packages of fruit drinks satisfy country of 

origin marking requirements?

LAW AND ANALYSIS:

    Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 

U.S.C. 1304), requires that, unless excepted, every article of

foreign origin (or its container) imported into the United States

shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

permanently as the nature of the article (or container) will 

permit in such a manner as to indicate to an ultimate purchaser 

in the United States the English name of the country of origin of

the article.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), in defining "country of origin", states that, "Further

work or material added to an article in another country must 

effect a substantial transformation in order to render such other

country the  'country of origin' within the meaning of this part."

In order for a "substantial transformation" to be found, the 

further work or material added must result in a new and different

article of commerce with a new name, character, or use.

    Section 134.32(d), Customs Regulations (19 CFR 134.32(d)),

states that an article may be excepted from individual marking 

when marking on the article's container will reasonably indicate 

the origin of the article.

    In a recent country of origin marking case involving the 

issue of substantial transformation, National Juice Products

Association v. United States, 10 CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 

1986),the Court of International Trade upheld Customs 

determination that imported orange juice concentrate is not

substantially transformed when it is processed and then packaged

into retail containers as frozen concentrated or reconstituted

orange juice.  The court stated, "the retail product in this case

essentially the juice concentrate derived in substantial part 

from foreign grown, harvested, and processed oranges.  The 

addition of water, orange essences, and oils to the concentrate,

while making it suitable for retail sale does not change the

fundamental character of the product, it is still essentially the

product of the juice of oranges."  The court also noted that when

considering the process as a whole, the major part of the end

product, when measured by cost, value, or quantity, is 

manufacturing concentrate and that the processing in the United

States is a minor manufacturing process.
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     Applying the rationale of the National Juice case to the

product at issue here, it is the opinion of this office that 

juice concentrates imported into Mexico for use in the 

manufacture of a fruit drink are substantially transformed.  The

name of the product has changed to fruit drink, a change alerting

ultimate purchasers that the product contains much less juice

concentrate, in this case, 10 percent, than products sold as

reconstituted fruit juice or as frozen concentrated juice.

     In regard to the change in character, the retail product 

being marketed in the case of a fruit drink is not "essentially 

the juice concentrate" as it is in the case of reconstituted 

juice or frozen concentrated juice.  An ultimate purchaser 

seeking a fruit juice would not, in our opinion, purchase a fruit

drink.  The fruit drink, by virtue of added ingredients such as

sugar and color is no longer "essentially" a juice.  In fact, the

juice concentrates are not even solely responsible for the flavor

of the final fruit drink as artificial punch flavor has been added.

     There is no significant change in the use of the 

concentrates; a concentrate is destined to become a beverage, and

the fruit drink is that beverage now ready to consume.   However,

considering the totality of the circumstances, we believe the

concentrates undergo a substantial transformation by their use in

the manufacture of fruit drink.  The juice concentrates are 

subsumed into a product that is no longer considered a juice.

Accordingly, the country of origin of the constituent juice

concentrates need not be marked on the fruit drink.

     In regard to the country of origin marking imprinted on the

cardboard tray containing the bottles of fruit drink, it is our

opinion that the marking satisfies the requirements of 19 U.S.C.

1304.  Customs has approved similar marking in the past, e.g.,

marking on a can containing imported tennis balls (723045; 

November 4,  1983), and marking on a cardboard tray holding 

imported pencils inside a plastic bag (722896; November 4, 1983).

In the case of the pencils it was stated, "Because the package

contains cardboard trays with pre-printed information intended 

for the consumer, we believe that these properly marked packages

will reach the consumer unopened."

     Similarly, we believe it is very likely the shrink-wrapped

trays of fruit drink will reach the ultimate purchaser unopened.

However, in the Food and Drug Administration regulations you 

cite, 21 CFR 101.105(s), it states, "For the purposes of this

section,  'multiunit retail packages' means a package containing 

two or more individually packaged units of the identical 
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commodity and in the same quantity, intended to be sold as part 

of the multiunit retail package but capable of being individually

sold in full compliance with all the requirements of the 

regulations in this part."  [Emphasis added.]

     Accordingly, you should be prepared to furnish, at the

discretion of the district director, a statement or affidavit that

the multiunit packages are intended for sale unopened. 

Alternately, you could imprint the label on each bottle, or the

bottle itself, with the words "Not for individual sale".  That 

would make it unnecessary to supply a statement or affidavit in

connection with each entry for which an exception to individual

marking is requested.

HOLDING:

     Fruit juice concentrates are substantially transformed by 

their use in the manufacture of a fruit drink.   Accordingly, a

fruit drink manufactured in [Mexico for shipment to the U.S. does

not have to be labeled to disclose the origin of the constituent

concentrates; the drink may be labeled as a product of Mexico for

purposes of compliance with 19 U.S.C.  1304.  The required marking

may be displayed in a conspicuous place on the cardboard tray

holding six bottles of fruit drink shrink-wrapped together for

retail sale.  The district director may, at his discretion, 

require a statement or affidavit that the multiunit retail 

package is intended for sale unopened.

                               Sincerely,

                               John Durant

                               Director

                               Commercial Rulings Division




