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CATEGORY: Marking

Mr. Mortimer S. Schiff

Lawrence Schiff Silk Mills, Inc.

590 California Road

Quakertown, PA 18951

Re:  Country of origin marking of imported bows made from U.S.

     materials

Dear Mr. Schiff:

     This is in reply to your letter dated August 9, 1988,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

of bows imported from Mexico, made from U.S. ribbon sent abroad.

We regret the delay in responding.

FACTS:

     Your company manufactures ribbons and other woven narrow

fabrics, and sells them along with bows and rosettes.  Some of

the bows and rosettes are made for you by another U.S. firm which

has factories in Mexico.  You deliver the spooled ribbon to the

firm, which transports it to Mexico, where the ribbon is cut to

length and tied into bows.  You submitted a sample spool of

ribbon and a sample package containing bows.  The bows are packed

per half-gross into separate envelopes, which are packed and

shipped 100-300 envelopes per carton back into the U.S.  You

state that "We repack the bows in our cartons and sell to our

customers here in the states along with ribbon on rolls that have

never left the country.  The [original] envelopes are stickered

with labels indicating Mexico as the point of origin."  You

"would like to have these packages labeled as follows: '1/2 gross

of Bows, Pattern 026-000-311, Ribbon made in U.S.A.'"

ISSUES:

     (1) What is the country of origin of bows made in Mexico

from ribbon of U.S. origin?

     (2) What are the marking requirements of such bows (or

their containers), when such bows are repacked and shipped

together with spooled ribbon of U.S. origin, to your customers?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that every article of foreign origin (or

its container) imported into the U.S. shall be marked in a con-

spicuous place as legibly, indelibly and permanently as the na-

ture of the article (or container) will permit, in such a manner

as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English

name of the country of origin of the article.  The primary pur-

pose of the country of origin marking statute is to "mark the

goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser may,

by knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy the product, if such marking should influence his

will."  United States v. Friedlaender & Co., 27 CCPA 297, 302,

C.A.D. 104 (1940); National Juice Products Association v. United

States, 10 CIT 48, 628 F. Supp. 978 (1986).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Rules for determining the country of origin of

textiles and textile products are found in {12.130, Customs

Regulations (19 CFR 12.130).  As specifically provided in 19 CFR

12.130(c), any product of the U.S. which is returned after having

been advanced in value or improved in condition abroad, or

assembled abroad, shall be a foreign article for the purposes of

the Tariff Act of 1930, as amended, and merchandise which falls

within the purview of Chapter 98, Subchapter II, Note 2,

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), may not,

upon its return to the U.S., be considered a product of the U.S.

     Customs finds that the U.S. spooled ribbon was advanced in

value in Mexico by the foreign processes of despooling the

ribbon, cutting it to length, tying bows and packing the bows for

shipment to the U.S.  In view of this, we find the country of

origin of the bows is Mexico.

     With regard to the method of marking, you propose to mark

the packages in which the bows are imported with a sticker marked

"Mexico".  After importation, the bows will be repackaged into

cartons with rolls of ribbon of U.S. origin.  You propose

labelling the new package "Ribbon Made in U.S.A."

     Three question must be addressed:  1) whether your proposed

wording is acceptable; 2) whether the marking of the packages in

which the bows are imported instead of the bows is acceptable;

and, if so, 3) whether a sticker is acceptable marking.

     With regard to the proposed wording ("Ribbon Made in

U.S.A.") on the new carton, it is unacceptable because it does

not clearly indicate that Mexico is the country of origin of the

bows.  If the cartons indicate that the rolls of ribbon are a

product of the U.S.A., the cartons must also indicate that the

bows are a product of Mexico.  In this regard, Section 134.46,

Customs Regulations (19 CFR 134.46) provides that in any case in

which the letters "U.S.A." appear on an imported article or its

container, there shall appear legibly and permanently in close

proximity to such letters, and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in,", "Product

of," or other words of similar meaning, 19 CFR 134.46.

     Customs finds that your proposed marking on the carton would

not be in compliance with 19 CFR 134.46, since there does not

appear in close proximity to the letters "U.S.A.", the name

"Mexico" preceded by "Made in" or words of similar meaning.  If

the cartons refer to the origin of the rolls of ribbon, they

should also be marked "Bows Made in Mexico."  The packages in

which the bows are imported may, however, be marked simply

"Mexico".

     With regard to the acceptability of marking the packages in

lieu of the bows, articles generally excepted from individual

country of origin marking are those articles for which the

marking of the containers will reasonably indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the origin of the articles, 19 CFR

134.32(d).  The ultimate purchaser is the last person in the

U.S. to receive the article in the form in which it is imported,

19 CFR 134.1(d).  Pressure sensitive labels which are affixed in

a conspicuous place and so securely that unless deliberately

removed they will remain on the article (or its container) while

it is in storage or on display and until it is delivered to the

ultimate purchaser is an acceptable method of marking, 19 CFR

134.44(b).

     Since no information was presented concerning who is the

ultimate purchaser, we cannot determine whether this exception

from individual marking is applicable and whether a sticker is

acceptable.

     For your information, as provided in 19 CFR 11.12b(a), tex-

tile fiber products imported into the U.S. shall be labeled or

marked in accordance with the Textile Fiber Products Identifica-

tion Act (15 U.S.C. 70-70k), and the rules and regulations prom-

ulgated thereunder by the Federal Trade Commission, unless

exempt from marking or labeling under 19 U.S.C. 70i.  Customs

recommends that you contact the FTC.

HOLDING:

     U.S. ribbon which is returned after having been cut to

length, tied into bows and packaged has been advanced in value,

and the country of origin of such bows is Mexico.

     Proper marking of the containers in which the bows are

packed in 1/2 gross lots requires the phrase "Bows Made in

Mexico," or words of similar meaning if the label includes the

letters "U.S.A.", and the phrase "Bows Made in Mexico" or words

of similar meaning must be in close proximity to the letters

"U.S.A.", and in at least a comparable size.

     Insufficient information has been provided to determine

whether the marking of the containers alone constitutes

acceptable marking.

                           Sincerely,

                           Marvin M. Amernick, Chief

                           Value, Special Programs and

                           Admissibility Branch

