                            HQ 731701

                                 January 26, 1990

MAR-2-05 CO:R:C:V 731701 NL

CATEGORY: Marking

Julie Bosse

Director of Operations

INTEG, Inc.

2674 North First St.

San Jose, California 95134

RE: Country of Origin Marking of Childrens' Computer Games

Dear Ms. Bosse:

     This is in response to the letters of August 19 and

September 14, 1988, requesting a ruling regarding the country of

origin marking requirements applicable to a childrens' computer

game imported by your company.  We regret the delay in

responding.

FACTS:

     The article in question is the "JC Junior Computer" with

separately packaged cartridges.  It is a computer game with

keyboard format.  In a conversation with a member of my staff you

stated that the computer is manufactured in China and packaged

in Hong Kong.  A sample was submitted.

     During 1988 entries were made in San Francisco and St.

Louis.  Customs officials in each location indicated that the

articles were not clearly and conspicuously marked with their

country of origin as required by section 304 of the Tariff Act of

1930, as amended (19 U.S.C. 1304).  The Junior Computer had no

country of origin marking on the article, other than a sticker on

the bottom which gives the name of the article, its serial

number, the battery requirements, a reservation of rights, and

the words "Printed in Hong Kong".  The article's container had

the marking, "Made in Hong Kong/China as indicated on article".

The package also had the words, "Marketed by Fun Quest/ INTEG,

Inc., San Jose, CALIF".  The cartridges had no country of origin

marked on them or on their packaging.

     After consultation with a customs official in San Francisco,

a new sticker was added to the outside of the packaging of the

computer and the packaging of the cartridges to bring the country

of origin marking of the articles into compliance with 19 U.S.C.

1304.  The sticker was placed so as to cover the name "San Jose,

CALIF".  The sticker replicates the name "San Jose, CALIF",

followed in larger lettering by "MADE IN CHINA".  The letters
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state that with respect to the 1988 entries, Customs officials

were satisfied that this marking on the packaging was adequate,

and permitted the articles themselves to be excepted from

individual country of origin marking pursuant to 19 U.S.C.

1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d), which provide that an article

may be excepted from country of origin marking if the marking on

its container will reasonably indicate the article's country of

origin.

     The 1988 entries have been cleared, but a ruling that this

marking complies with the country of origin marking requirements

of 19 U.S.C. 1304 is requested for future transactions.

ISSUE:

     Does the above-described country of origin marking comply

with the requirements of 19 U.S.C. 1304?

LAW & ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.

     Section 134.1(b), Customs Regulatons (19 CFR 134.1((b),

provides that "country of origin" means the country of

manufacture, production, or growth of the article.  Based on your

representations that the article is manufactured in China, then

packaged in Hong Kong, the country of origin of the Junior

Computer is China.  Section 134.1(a), Customs Regulations (19 CFR

134.1(a), provides that "country" means the political entity

known as a nation.  Section 134.1(a) further provides that

colonies, possessions or protectorates outside the boundaries of

the mother country are considered separate countries.  For

purposes of the country of origin marking requirements, Hong Kong

is a separate country from China.  The marking on the outside of

the package stating, "Made in Hong Kong/China as stated on

article", when the article itself has no country of origin

marking does not satisfy the requirements of 19 U.S.C. 1304(a),

since the ultimate purchaser is not given a clear indication of

the article's country of origin.

     Moreover, the presence on the package of the sticker

stating, "Made in China" adds to the potential confusion of the
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ultimate purchaser, since he would not know which statement of

article's country of origin is accurate.  To satisfy the

requirements of 19 U.S.C. 1304, the reference to "Hong

Kong/China" would need to be removed, or clarified by the

statement, "Made in China, Printed and Packed in Hong Kong".

     The sticker on the bottom of the computer, which reads

"Printed in Hong Kong", does not comply with the requirements of

19 CFR 134.46, which provides that in any case in which the name

of a foreign country or locality other than the country of origin

appears on the article, the name of the country of origin of the

article must appear, in close proximity and in lettering of at

least comparable size, preceded by the words "Made in", "Product

of", or words to similar effect.  To conform to the requirements

of 19 CFR 134.46, the words "Made in China" or "Product of China"

must appear in close proximity to, and in lettering of comparable

size, to the name "Hong Kong".  In the alternative, the

requirements could be avoided by removing the reference to Hong

Kong from the sticker.

     In view of the conflicting marking on the packaging, we are

unable to approve an exception from country of origin marking for

the computer on the basis of 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR

134.32(d), since the country of origin of the article is not

reasonably indicated on its container.  Accordingly, the article

itself must be legibly, conspicuously and permanently marked with

its country of origin, China.

     However, if the confusing indications of country of origin

on the box were removed, and the sticker which violates 19 CFR

134.46 were removed, our opinion would be otherwise.  In that

event, we could approve an exception from country of origin

marking pursuant to 19 CFR 134.32(d) for the computer itself,

since the country of origin marking on the container would

afford a reasonable indication of the country of origin of the

computer.  Upon examination of the sample computer and its

packaging, we are persuaded that this exception is warranted by

the fact that the packaging (with its country of origin marking)

is such that it will stay with the article until it reaches the

ultimate purchaser in the U.S.

HOLDING:

1) The marking "Hong Kong/China on the computer's container does

not clearly indicate the country of origin of the article.  The

addition of the sticker does not remedy the situation, since the

container would then have two country of origin statements which

are not consistent.  To comply with the country of origin marking

requirements the reference to "Hong Kong/China" must be removed

entirely.

2) The name "Hong Kong" appearing on the sticker on the bottom of
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the computer must be accompanied by the words "Made in China"  or

"Product of China" or words to similar effect.

3) The article may not be excepted from individual country of

origin marking since the marking of its container does not

reasonably indicate the country of origin of the article.

4) The article itself could be excepted from country of origin

marking pursuant to 19 CFR 134.32(d) if the confusing markings

on the packaging and the sticker on the bottom of the article

were removed or remedied in accordance with this ruling.

                              Sincerely,

                              Marvin M. Amernick

                              Chief, Value, Special Programs

                              and Admissibility Branch

cc: District Directors

    St. Louis

    San Francisco

