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CATEGORY: Marking

Robert Slomovitz

Chief, National Import Specialist Branch 1

New York Seaport

New York, N.Y.

RE: Country of origin marking of imported sewer cap castings and

gate valves

Dear Mr. Slomovitz:

     This is in response to your undated memorandum (IA 88/10,

CLA-2-06:S:N:N1:115-31), referred to your office by Customs in

San Diego requesting internal advice regarding the country of

origin marking of imported sewer cap castings and gate valves.

FACTS:

     Imported sewer cap cast iron castings and gate valves were

marked with the country of origin on the bottom portion.

Although no description of a sewer cap cast iron casting was

provided, a sewer cap is not a manhole cover, assembly or frame.

Many of the castings are marked "SEWER O.M." or "WATER O.M."  It

is contended that the initials O.M. is an abbreviation of an area

in San Diego called Otay Mesa, a known geographical area.

ISSUES:

     Whether sewer cap cast iron castings and gate valves are

within the scope of 19 U.S.C. 1304(e).

     Whether the initials "O.M." are a locality in the U.S. for

the purposes of 19 CFR 134.46.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297, 302 C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.

     Section 207 of the Trade and Tariff Act of 1984, Pub. L. No.

98-573, 98 Stat. 2976 (1984) added a new 19 U.S.C. 1304(e), which

requires that imported manhole rings, frames, covers and

assemblies thereof be marked with the country of origin on the

top surface by means of die stamping, cast-in-mold lettering,

etching, or engraving.  Both the Senate Report, S. Rep. No. 98-

308, and the House Conference Report state that section 207 is

intended to cover imported pipe, pipe fittings, compressed gas

cylinders, and manhole rings or frames, covers, and assemblies

thereof.  There is no mention in the legislative history of

section 207 of any intent to cover sewer caps or gate valves.

Because section 207 does specifically enumerate certain items

rather than a general category of items, it is assumed that

Congress intended for this provision to only cover those

specifically enumerated items.  Section 207 will be construed

narrowly to only apply to manhole covers, frames and assemblies

thereof.

     Since sewer caps and gate valves are not specifically listed

in section 207, these items are subject to the general marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134.  Pursuant to

section 134.41, Customs Regulations (19 CFR 134.41), the marking

must be legible, permanent and conspicuous.  The term "ultimate

purchaser" is defined in section 134.1(d), Customs Regulations

(19 CFR 134.1(d)), as generally the last person in the U.S. who

will receive the article in the form in which it was imported."

Further, 19 CFR 134.1(d)(3) states that if an article is to be

sold at retail in its imported form, the purchaser at retail is

the ultimate purchaser.

     Although no information was provided concerning the use of

the imported sewer caps and gate valves, if they are purchased by

and for the use of a municipality or other local government

agency, such municipality or agency would be the last person in

the U.S. to receive them in the form in which they were imported

and the ultimate purchaser of these items for the purposes of 19

U.S.C. 1304.  Although citizens of the municipality pay taxes

which ultimately are used to pay for all municipal purchases,

citizens are not involved in the purchasing decision.  The

purpose of the marking statute, as stated above, is to assist

people in making informed buying choices.  Once the purchase

transaction is completed by the fully informed purchaser, the

goal of 19 U.S.C. 1304 is accomplished.  Since the ultimate

purchaser in this case is the local government authority

responsible for purchasing sewer caps and gate valves, there is

no need to mark the top of these items.  As long as the ultimate

purchaser is informed of the country of origin in a permanent and

conspicuous manner, 19 CFR 134.41 is satisfied.

     The second issue presented involves section 134.46, Customs

Regulations (19 CFR 134.46), which requires that when the name of

any city or locality in the U.S. appears on an imported article

or its container, that the name of the country of origin preceded

by the phrase "Made In," "Product of," or other words of similar

meaning appear legibly, permanently, in close proximity, and in

comparable size.  In a similar case, Custom ruled in HQ 729378

(May 28, 1986), that the letters "KC MO", an abbreviation for

Kansas City, Missouri, marked on a manhole cover did indicate a

locality in the U.S. thereby triggering the requirements of 19

CFR 134.46.  However, the issue you raised involves an

abbreviation referring to a local water or sewer district which

would not be readily associated with a well known locality.

Therefore, the letters "O.M.", which are an abbreviation for a

local water or sewer authority, does not trigger the requirements

of 19 CFR 134.46.

HOLDING:

     Imported sewer cap cast iron castings and gate valves are

not subject to the special marking requirements of 19 U.S.C.

1304(e).  The ultimate purchaser of a sewer cap or gate valve is

the local government purchasing authority responsible for

ordering these parts.  Therefore, there is no need to mark the

top surface of the imported sewer cap castings and gate valves.

The letters "O.M." on a sewer cap, which refers to Otay Mesa, a

local water or sewer authority, does not trigger 19 CFR 134.46.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

cc:  Rene Aldridge

     U.S. Customs Service

     Charleston, South Carolina

     District Director

     U.S. Customs Service

     San Diego, California

