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          CATEGORY: Marking

          Harold I. Loring, Esq.

          Grunfeld, Desiderio, Lebowitz & Silverman

          12 East 49th Street

          New York, New York 10017

          RE: Country of origin marking requirements applicable to

              computer diskettes

          Dear Mr. Loring:

                This is in reply to your letter of January 17, 1989,

          concerning the application of country of origin marking

          requirements to imported computer diskettes.

          FACTS:

                According to your submission, your client will be importing

          blank computer diskettes, either 5 1/4" or 3 1/2" in size, in

          bulk.  The diskettes come 50 to a package and 8 or 10 packages to

          a carton.  The packages of 50 and the multipackage cartons are

          marked, in pertinent part, "Made in Canada."

                The importer sells some of the diskettes, in carton sized

          units, to original equipment manufacturers who write software

          programs onto the diskettes.  The importer processes some of the

          diskettes itself by duplicating software programs onto them.  You

          state your opinion that the party that processes a blank computer

          diskette by writing or duplicating onto it a software program has

          substantially transformed the diskette.  Accordingly, you believe

          that such party should be considered the ultimate purchaser of

          the blank diskette for purposes of marking requirements.

          ISSUE:

                Are blank computer diskettes substantially transformed by

          having a program "written" onto them so as to make the party

          doing the programming the ultimate purchaser of the diskettes?

                Are the computer diskettes described above eligible for an

          exception to individual marking if they are received by ultimate

          purchasers in properly marked, unopened containers?
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          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), requires that, unless excepted, every article of

          foreign origin (or its container) imported into the United States

          shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

          permanently as the nature of the article (or container) will

          permit in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

          in the United States the English name of the country of origin of

          the article.  Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR

          134.1(d)), defines ultimate purchaser as "generally the last

          person in the U.S. who will receive the article in the form in

          which it was imported."

                Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR 134.35),

          provides that an article used in the U.S. in manufacture which

          results in an article having a name, character, or use differing

          from that of the imported article will be considered

          substantially transformed, and therefore the manufacturer or

          processor in the U.S. who converts or combines the imported

          article into the different article will be considered the

          ultimate purchaser of the imported article within the

          contemplation of 19 U.S.C. 1304(a).  Accordingly, the article

          shall be excepted from marking.  However, in accordance with 19

          U.S.C. 1304(b) and { 134.22, Customs Regulations (19 CFR 134.22),

          the outermost container of the imported article shall be marked

          to indicate the country of origin of the article.

                Whether a substantial transformation has occurred depends

          upon a comparison of the article before the processing which is

          claimed to effect such transformation and the article after the

          processing.  It is a well established principle of customs law

          that in order for a substantial transformation to be found, an

          article having a new name, character or use must emerge from the

          processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co. Inc., 27

          C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940),

                It is the opinion of this office that the writing of a

          program onto a computer diskette is a substantial transformation

          of the diskette.  Although the name of the article remains the

          same, the adjectives applied before and after processing, i.e.,

          blank and programmed, indicate that the articles are no longer

          interchangeable.  The character of the diskette has changed from

          one of a blank storage medium to one with a predetermined

          electronic pattern encoded onto it.  Also, the use of the

          diskette has changed from that of an unreadable, therefore

          meaningless, article of software, to that of an encoded

          instruction guide to enable a computer to perform various

          commands.
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          HOLDING:

                Based on the above analysis, we hold that a blank computer

          diskette is substantially transformed by having a program

          "written" onto it.  Accordingly, the party performing the

          programming is considered the ultimate purchaser of the blank

          diskette for country of origin marking purposes.  Therefore,  the

          diskettes are excepted from individual country of origin marking

          provided customs officials at the port of entry are satisfied the

          diskettes will reach ultimate purchasers in properly marked,

          unopened containers.

                We observed a photocopy of the label which appears on the

          multipackage cartons of diskettes imported by your client.

          Provided the label meets other marking requirements such as

          conspicuousness, permanency, etc., it satisfies marking

          requirements.  If original equipment manufacturers that purchase

          carton sized lots of diskettes from your client will receive the

          same cartons unchanged from the time of import, marking

          requirements will be satisfied.  If any other references to a

          place not the place of origin of the diskettes are added to the

          cartons, such as a distributor's address, the origin of the

          diskettes must be repeated in close proximity to such references

          ({ 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46)).  If any

          repacking occurs before receipt by OEMs, the requirements of

          { 134.26, Customs Regulations (19 CFR 134.26) must be met.

                                        Sincerely,

                                        Marvin M. Amernick

                                        Chief, Value, Special Programs

                                        and Admissibility Branch

