                            HQ 732170

                         January 5, 1990

CO:R:C:V 732170 EAB

CATEGORY: Marking

Frederick L. Ikenson, Esquire

1621 New Hampshire Avenue, N.W.

Washington, DC 20009

Re:  Country of origin marking of color television chassis

Dear Mr. Ikenson:

     This is in reply to your letter of February 27, 1989,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

of television chassis containing a tuner, speaker and circuit

board components.  Additional information was obtained from you

on October 19, 1989, during a telephone conversation with Mr.

Edward A. Bohannon of our staff.  We regret the delay in

responding.

FACTS:

     Your client imports backless television cabinets, each con-

taining a tuner, speaker and circuit board.  Each cabinet and its

respective components are made and then assembled into a discrete

unit by your client's foreign subsidiary.  The units exported by

the subsidiary are exclusively purchased and used by your client

in the further and final manufacture of color television receiv-

ers, i.e., 100% of the production of your client's foreign sub-

sidiary is imported by your client, and your client uses all that

it receives from its subsidiary to make its color TVs; none of

the subsidiary's production is sold to or used by other than your

client, and your client neither re-sells nor uses as replacement

parts any of the articles that it imports from its subsidiary.

     To produce complete TVs in the U.S., major components such

as the color television picture tube, the deflection yoke, the

electron beam bender and degousser coil, and a remote control

unit are assembled into the chassis by your client.  Wire ties

are placed and a cabinet back is attached, after which domestic

technicians test and align the finished TVs for proper operation.

Finally, the individual color TVs are packaged for distribution

to retail outlets.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements of un-

finished television chassis imported from a foreign subsidiary by

an American manufacturer who uses the imported chassis in the

further and final manufacture of color TVs.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that every article of foreign origin (or its

container) imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.  The pri-

mary purpose of the country of origin marking statute is to "mark

the goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser

may, by knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy the product, if such marking should influence his

will." United States v. Friedlaender & Co., 27 CCPA 297, 302,

C.A.D. 104 (1940); National Juice Products Association v. United

States, 10 CIT, 628 F.Supp. 978 (1986).

     According to United States v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

CCPA 207 (1940), a manufacturer is considered the ultimate pur-

chaser if a manufacturing process is performed on an imported

item so that the item loses its identity and becomes an integral

part of a new article with a new name, character, or use.  Under

these circumstances, the imported article is excepted from indi-

vidual marking requirements, provided the outermost container

which reaches the ultimate purchaser is marked with the country

of origin, see Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR

134.35).

     Customs has had the opportunity to rule on the country of

origin marking of imported television chassis on at least two

occasions.

     In Headquarters Ruling Letter HQ 711967, dated March 17,

1980, Customs held that the country of origin of television sets

that are assembled in Mexico with printed circuit boards, power

transformers, yokes and tuners from Mexico, and picture tubes,

cabinets, and additional wiring from the U.S. is Mexico, as all

the components are substantially transformed by the assembly

process in Mexico.  Customs found that the Korean and U.S.

components all lose their respective identities when they are

assembled together as they become integral parts of new articles

- television sets.

     In Headquarters Ruling Letter HQ 730515, dated June 29,

1987, Customs held that no substantial transformation occurred

when imported chassis or cabinets were combined in the U.S. with

televisions, and that the individual television chassis were re-

quired to be marked with the country of origin.  Customs found

that the placement or affixation of television sets to chassis

was a mere combining that did not result in a new and different

article of commerce.

     Customs find that you client does more than merely combine

the imported chassis housing a tuner, speaker and circuit board

with the U.S. origin color TV picture tube, deflection yoke,

electron beam bender and degousser coil, and remote control unit.

Customs find that your client assembles imported chassis with

domestic components in such a manner that all components lose

their respective identities after assembly and become integral

parts of a new and different article of commerce, namely a color

TV receiver.  We further find that the process of assembly in the

U.S. requires technical skill.

HOLDING:

     Imported television chassis housing a tuner, speaker and

circuit board that are used in the final manufacture of color TV

receivers are substantially transformed into new and different

articles of commerce when combined with essential domestic compo-

nents.  The manufacturer who uses the imported chassis in the

final manufacture of color TV receivers is the ultimate purchaser

of the imported chassis.  As provided in 19 CFR 134.35, the im-

ported chassis are excepted from individual country of origin

marking so long as your client only uses them in the further man-

ufacturing of color TV receivers, and does not re-sell them or

use them as replacements parts, and the outermost containers of

the imported articles are marked with the country of origin.

     Documentation to this effect may be required by Customs

officials at the port of entry.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division

