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CATEGORY: Marking

Bernard R. Nottling

Rudolph Miles & Sons

4950 Gateway East

P.O. Box 144

El Paso, Texas 79942

RE: Country of origin marking of imported rebuilt automotive

alternators

Dear Mr. Nottling:

     This is in response to your letter of March 22, 1989,

requesting a country of origin ruling regarding imported rebuilt

automotive alternators.  We regret the delay in responding to

your inquiry.

FACTS:

     Your client will be exporting repairable automotive

alternators into Mexico.  Your client is unsure of the origin of

the alternators when originally made, but all the alternators are

taken out of used cars which were scrapped in the U.S.  In

Mexico, a series of operations will be performed.  First, the

alternators will be sorted by type, disassembled and the parts

will be cleaned.  Then the parts will be electrically tested and

inspected to identify the defective and worn parts.  The

defective parts will be scrapped and the reusable parts will be

stored by part number in storage containers. The alternators

will then be reassembled using both the original alternator parts

and new U.S.-made replacement parts.  The alternators are

electrically tested , permanently ink stamped "Assembled in

Mexico" on the housing shell and packaged for shipment.  Each

shipping carton will be stamped "Assembled in Mexico."  The

alternators will then be imported and entry made as fully

dutiable.

     Approximately 10 to 15% of the repairable alternators sent

into Mexico have a raised phrase "Made in U.S.A." die cast into

one of the two alternator end housings.  Your client proposes to

permanently ink stamp "Assembled in Mexico" immediately adjacent

to the phrase "Made in U.S.A." which appears on the housing.  You

asked if the phrases "Rebuilt in Mexico," or "Remanufactured in

Mexico" would be an acceptable country of origin marking.

ISSUE:

     Whether the marking of the rebuilt automotive alternators

described above satisfies section 304 of the Tariff Act of 1930,

as amended.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302 C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines the country of origin of an article as the

country of manufacture, production, or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.  Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the country

of origin for country of origin marking purposes.

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940), National Juice Products Association v. United States, 10

CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986), Koru North America v. United

States, 12 CIT ___, 701 F.Supp. 229 (CIT 1988).  In this

instance, there is no new article; the alternators are rebuilt so

that they can function in their intended use.  The rebuilt

alternators do not have a new name, character or use; they are

merely made functional again.  The rebuilding of the alternators

in Mexico is not a substantial transformation.

     Since the alternators are not substantially transformed in

Mexico, pursuant to 19 CFR 134.1(b), Mexico is not the country of

origin for these articles.  The country of origin of these

rebuilt alternators would be the country where the alternators

were originally built.  If the rebuilt alternators which contain

the marking "Made in the U.S.A." were originally made in the

U.S., then no country of origin marking is required by 19 U.S.C.

1304.  However, to accurately advise the ultimate purchaser as to

these articles, Customs has no objection to the markings "Rebuilt

in Mexico" or "Remanufactured in Mexico" appearing thereon.

     The issue of which country is considered the country of

origin for used imported articles which were not originally

intended for destination to the U.S. has been considered by both

the Court of International Trade and by Customs.  In a case

involving the proper rate of duty to be assessed by Customs with

regard to a used imported printing press originally manufactured

in East Germany, the Court held in Ashdown, U.S.A. v. United

States, 696 F.Supp. 661 (CIT 1988), that the printing press,

which was continually used in West Germany for nine years and

which was not intended at the time of original sale to be

exported to the U.S., became a bona fide part of the commerce of

West Germany and was therefore, not an import from a Communist

country.  The case is not directly on point because it involves

the proper rate of duty and not country of origin marking and

also because it involves General Headnote 3 of the Tariff

Schedules of the United States and is not a country of origin

determination.  Further, in that case, Customs was able to

determine the original country of origin.  However, the reasoning

involved in determining that the "connection between merchandise

and country of origin has been so effectively broken that it

could no longer be regarded as an import from East Germany" is

relevant to determining the country of origin for all used

machinery or goods.

     Used clothing worn in Canada was held by Customs in HQ

732409 (September 25, 1989), to be from Canada for country of

origin marking purposes.  The ruling cited HQ 730174 (March 31,

1987), in which Customs addressed the issue of used clothing

purchased in the U.S., exported to Mexico for sorting and re-

imported for sale in the U.S.  Customs found that an exception

from marking pursuant to 19 CFR 134.32(c), which excepts articles

that cannot be marked prior to shipment to the U.S. except at an

expense economically prohibitive of its importation, was

unnecessary.  The used clothing was regarded as of U.S. origin

because it was purchased from the Salvation Army, Goodwill

Industries stores and similar organizations within the U.S. and

therefore, presumed to have been worn and used in the U.S.  These

rulings eliminated the need to sort the clothing by original

country of origin and also eliminated the problem of not knowing

the original country of origin of every single garment.

     In this instance, the used alternators were installed and

used in automobiles in the U.S.  There is no indication of any

intent to transship alternators through the U.S. and it is not

possible to determine where each and every alternator was

originally made.  Therefore, the used alternators which are not

already marked with a foreign country of origin and for which it

is impossible to trace the original country of manufacture are

considered to be of U.S. origin.  Those alternators which are

already marked with a foreign country of origin are properly

marked pursuant to 19 CFR 134.1(b) and require no further

marking.  Since the used alternators which are not otherwise

marked with a foreign country of origin are considered to be of

U.S. origin for country of origin marking purposes, they are

excepted from marking pursuant to section 134.32(m), Customs

Regulations (19 CFR 134.32(m)), which excepts products of the

U.S. exported and returned to the U.S. from marking.

HOLDING:

     Rebuilding an automotive alternator is not a substantial

transformation.  Since the alternators were not substantially

transformed in Mexico, Mexico is not considered the country of

origin for the purposes of 19 U.S.C. 1304.  Customs has no

objection to the markings "Rebuilt in Mexico" or "Remanufactured

in Mexico" appearing on the alternators.  The used alternators,

which were used in automobiles in the U.S., but were not intended

to be used in the U.S. merely to attain a U.S. country of origin

and for which it is not possible to determine the original

country of origin for each and every alternator, are considered

to be products of the U.S.  Therefore, the used alternators

already marked with a foreign country of origin are properly

marked.  The used alternators not already marked with a foreign

country of origin and for which it is impossible to trace the

original country of manufacture are considered products of the

U.S. exported and returned, which are excepted from marking

pursuant to 19 CFR 134.32(m).

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director,

                                   Commercial Rulings Division

