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TARIFF NO.: 9802.00.80

Leslie A. Glick, Esq.

Porter, Wright, Morris & Arthur

1233 20th Street, N.W.

Washington, DC 20036-2395

Re:  Country of origin of textile swatch books assembled in

     Mexico in part with U.S. goods exported and returned;

     ultimate purchaser; 19 CFR 10.16; 19 CFR 10.22; 19 CFR

     10.24; 19 CFR 11.12b(a); 19 CFR 12.130(c); 19 CFR

     134.1(d); 19 CFR 134.32(d); 19 CFR 134.32(h); HQ

     710493; HQ 732082; Pabrini, Inc. v. United States

Dear Mr. Glick:

     This is in response to your letter of July 27, 1989, on

behalf of V.I.P., Incorporated, requesting a ruling on the

country of origin marking requirements of swatch cards, swatch

book page sets, complete swatch books and swatch chips assembled

in Mexico in part of U.S. goods and returned to the U.S.  We

regret the delay in responding.

FACTS:

     V.I.P. is a designer and manufacturer of trade advertising

and promotional materials in the form of swatch cards, swatch

book page sets, complete swatch books and swatch chips.  It

contemplates establishment of a plant in Mexico for assembly of

these articles.  A swatch card consisting of a sheet of heavy

paperboard or light cardboard is printed in the U.S. by V.I.P.

with information about swatches of fabric to be permanently

glued to the card.  During a recent telephone conversation, you

replied that some of the fabric was of foreign origin while some

was domestic.  A swatch book page set is a series of related

swatch cards numbered for insertion in a swatch book.  A swatch

chip is a single piece of paperboard or cardboard that is printed

with information about a piece of fabric that is to be stapled or

glued to the chip.  A small hole is then punched into the corner

of the chip so it can be placed on a pegboard for display or

bound with other chips in a book for the same purpose.  The

swatch cards, swatch book page sets, swatch books and swatch

chips are produced under contract for a particular customer that

is a wholesaler of the fabrics represented by the swatches.  The

fabric wholesaler provides the swatch books to independent

showrooms, free of charge, to be used as samples for the purpose

of encouraging orders from customers of the showrooms for the

fabrics.  The articles are to be assembled in Mexico and packaged

for shipment not to V.I.P., but directly to its U.S. customer.

You state that V.I.P. would indicate the Mexican origin of these

items to its wholesale customer by either marking the shipping

cartons or informing him directly that the articles are assembled

in Mexico.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements of

swatch cards, swatch book page sets, swatch books and swatch

chips assembled in Mexico in part with U.S. components?

LAW AND ANALYSIS:

I. What is the country of origin of the imported articles?

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304) generally provides that all articles of foreign origin (or

their containers) imported into the U.S. are required to be

legibly, conspicuously and permanently marked to indicate the

country of origin to an ultimate purchaser in the U.S.  For

purposes of this statute, "country of origin" means the country

of manufacture, product or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of this part.

     Products of the U.S. are not subject to these marking

requirements.  In general, since further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the country

of origin, a U.S. product sent to another country for minor

processing or mere assembly operations not amounting to a

substantial transformation, remains a product of the U.S. and is

not required to be marked upon its return.  An exception to this

is set forth in {10.22, Customs Regulations (19 CFR 10.22), which

provides that articles assembled in whole or in part from U.S.

components which are entitled to entry under subheading

9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), are considered products of the country of assembly for

purposes of 19 U.S.C. 1304, whether or not the assembly

constitutes a substantial transformation.

     Regarding the assembly of some of the merchandise with U.S.

components, HTSUS subheading 9802.00.80 provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of fab-

     ricated components, the product of the United States,

     which (a) were exported in condition ready for assembly

     without further fabrication, (b) have not lost their

     physical identity in such articles by change in form,

     shape, or otherwise, and (c) have not been advanced in

     value or improved in condition abroad except by being

     assembled and except by operations incidental to the

     assembly process such as cleaning, lubricating, and

     painting.

     All three requirements of HTSUS subheading 9802.00.80 must

be satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full value of the imported assembled article, less the

cost or value of the U.S. components assembled therein, provided

there has been compliance with the documentation requirements of

section 10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Assembly operations for purposes of HTSUS subheading

9802.00.80 are interpreted at section 10.16(a), Customs

Regulations (19 CFR 10.16(a)), which specifically enumerates

gluing operations or the use of fasteners as acceptable means of

assembly.  In HQ 708700 (April 27, 1978) photo album covers were

not substantially transformed when used with sheets, screw posts

and "fly" sheets to form the finished album.  In HQ 728269 (July

29, 1985), Customs held that operations performed on greeting

cards, such as pressing out, folding and gluing, were minor and

did not constitute a substantial transformation.  Customs also

has determined that while such assembly operations performed in

another country do not substantially transform the greeting cards

into products of that country, if the cards are entitled to entry

into the U.S. under subheading 9802.00.80, HTSUS, then 19 CFR

10.22 requires that they be considered products of the country of

assembly and marked accordingly.  See HQ 729758 (February 22,

1988).  In HQ 555213 (February 21, 1990), Customs held that the

gluing together in Mexico of printed U.S. paper products to form

greeting cards was an advancement in value for purposes of

subheading 9802.00.80 HTSUS.

     Section 10.16(b), Customs Regulations (19 CFR 10.16(b)),

provides that assembly operations may be preceded, accompanied,

or followed by operations incidental to the assembly.

     Operations incidental to the assembly process are not

considered further fabrication, as they are of a minor nature and

cannot always be provided for in advance of the assembly

operation.  In C.S.D. 81-52, 14 Cust.Bul. 844, Customs concluded

that foreign hole-punching operations that were not substantial

and merely incidental and in connection with the assembly of a

cable televisionn converter did not preclude the application of

item 807.00, Tariff Schedule of the United States (TSUS), the

precursor section to subheading 9802.00.80, HTSUS.

     Consequently, in this case we find that while the gluing,

assembly and packing performed in Mexico does not substantially

transform the swatch chips, swatch cards and swatch book page

sets, the U.S. printed material and fabric of whatever origin,

will be advanced in value in Mexico by the foreign assembly

process, are eligible for a partial duty exemption under

subheading 9802.00.80, HTSUS and will be considered to be

products of Mexico pursuant to 19 CFR 10.22, and they must be

marked accordingly.  If they are made entirely of American-made

material, the U.S. origin of the material may be disclosed by

using: "Assembled in Mexico from material of U.S. origin," or

some similar phrase; however, if not entirely of U.S. material,

and the origin of the U.S. components is disclosed, then the

origin of all components must be disclosed.

II. Do the imported articles qualify for any exceptions from

marking?

     As provided in 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D), implemented in 19

CFR 134.32(d), articles for which the marking of the container

will reasonably indicate the origin of the articles are excepted

from marking.  As provided in 19 U.S.C. 1304(a)(3)(H), implement-

ed in 19 CFR 134.32(h), an article is excepted from marking where

the ultimate purchaser, by reason of the circumstances of the

importation, must necessarily know the country of origin of such

article even though it is not marked to indicate its country of

origin.  The applicability of either exception depends upon the

identity of the ultimate purchaser.  Section 134.1(d), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(d)), defines the ultimate purchaser as

generally the last person in the U.S. who will receive the

article in the form in which it was imported.  Clearly, V.I.P. is

not the ultimate purchaser of the imported articles.  As

indicated in your submission, the imported articles are sent

directly to the wholesale customer, who purchases them for its

own use to sell its fabric.  The imported samples are not, in

fact, received by V.I.P.  The issue remains, however, whether the

last person to "receive" the imported samples is the wholesaler

that purchases them for use in selling its products, or the

fabric showrooms to which the imported articles are given to

facilitate sales of the wholesaler's fabrics, or the retail

customers that view the imported articles.

     In Legal Determination 79-0382 (HQ 710493, July 17, 1979),

Customs stated that the ultimate purchaser is not necessarily the

ultimate user or consumer.  In that case, dinnerware was imported

for sale by the importer to a company that resold it to an

airline company for its use in serving in-flight meals.  The

airline company received the dinnerware in the original, unopened

and properly marked bulk containers.  Customs found that the

airline passengers would not keep the dinnerware, but would

return it to the airline company after usage.  The ultimate

purchaser was the airline company, not the airline passengers,

and the dinnerware, shipped to and received by the ultimate

purchaser in its original, unopened and properly marked

containers was excepted from marking as provided in 19 U.S.C.

1304(a)(3)(D).

     In HQ 732082, March 14, 1989, Customs determined that the

ultimate purchaser of imported samples was the importer who used

them to solicit orders of foreign merchandise from prospective

customers, not the prospective customers.  In that case, the

imported samples were neither sold, distributed, nor given away

by the importer.  Customs reasoned that since prospective

customers would be expected to return the samples after examining

them, the prospective customers did not "receive" the imported

article within the meaning of 19 CFR 134.1, and could not

properly be considered the ultimate purchaser.

     We find in this case that the prospective customer who views

the imported sample swatch books and chips does not "receive"

them and is not the ultimate purchaser.  As in HQ 710493 and HQ

732082, the showroom customer is expected to return the swatch

books and chips after selecting a fabric or fabrics represented

by the samples.  The only remaining question is whether the

ultimate purchaser is the wholesale purchaser of the imported

articles, or the showroom that displays the imported samples to

prospective purchasers.

     In Pabrini, Inc. v. United States, 10 CIT 128 (1986), the

question before the court was whether by paying admission to a

racetrack, the racetrack patrons obtained imported umbrellas by

paying money or its equivalent in order to receive the articles.

The court stated that the ultimate purchaser is the last person

to pay consideration for the imported article, and found that by

purchasing a ticket, the patrons paid consideration for two

promises: admission and the receipt of an umbrella to take away

as their own (cf. 19 CFR 134.1(d)(4): "If the imported article is

distributed as a gift, the recipient of the gift is the ultimate

purchaser").  Applying the foregoing principle to the facts in

this case, we find that the last person in the U.S. who will pay

consideration for the samples is the wholesaler, and not the

showroom that obtains the samples at no cost and for no purpose

other than merely to facilitate sales of the wholesaler's

fabrics.  We also note that the showroom is clearly not the

recipient of a gift within the meaning of 19 CFR 134.1(d)(4),

even though it receives the subject articles free of charge.

     Therefore, we find that the wholesaler is the ultimate

purchaser of the imported articles, and that the articles may be

excepted from marking under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D).  Based upon

your statement that the bulk containers in which the articles are

imported will be clearly marked to indicate the country of origin

of the imported articles and that the articles will be shipped

directly to the wholesale customer, the marking of the container

will reasonably indicate the country of origin to the ultimate

purchaser.

     The exception provided in 19 U.S.C. 1304(a)(3)(H) does not

apply.  Customs has approved such exceptions only in situations

where there is direct contact between the ultimate purchaser and

the manufacturer.  For example, in C.S.D. 80-114, (HQ 711081,

September 26, 1979), Customs found that where the ultimate

purchaser was the importer that owned an interest in the company

from which it imported the articles, and ordered the articles

directly from that company, the exception under 19 U.S.C.

1304(a)(3)(H) applied.  In HQ 733096, February 8, 1990, Customs

applied this exception where the ultimate purchaser was the

importer and also the parent corporation of its wholly owned

subsidiary, from which the parent corporation ordered the foreign

articles.

     In this case, although V.I.P. has direct dealings with the

foreign manufacturer and necessarily knows the country of origin

of the imported samples by reason of the circumstances of their

importation, V.I.P. is not the ultimate purchaser.  Since the

wholesale customer, who is the ultimate purchaser, has no direct

dealings with the foreign manufacturer, the exception does not

apply.  The fact that V.I.P. has a close and direct customer

relationship with the wholesaler and will inform him in advance

that these articles will be assembled in Mexico is insufficient

to qualify for an exception under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(H).

     As provided in 19 CFR 11.12b(a), textile fiber products

imported into the U.S. shall be labeled or marked in accordance

with the Textile Fiber Products Identification Act (15 U.S.C.

70-70k), and the rules and regulations promulgated thereunder by

the Federal Trade Commission (FTC), unless exempt from marking or

labeling under 15 U.S.C. 70j.  Customs recommends that you

contact the FTC regarding this matter.

HOLDING:

     U.S. printed materials and fabric of foreign or domestic

origin which is imported after having been assembled in Mexico

into swatch cards, swatch book page sets, complete swatch books

and swatch chips are not substantially transformed but qualify

for partial duty exemption under subheading 9802.00.80, HTSUS.

The country of origin of such textile articles is Mexico,

pursuant to 19 CFR 10.22.  If the textile fabric books assembled

therefrom are made entirely of American-made components, the U.S.

origin of the components may be disclosed by using "Assembled in

Mexico from material of U.S. origin," or some similar phrase;

however, if not entirely of U.S. material, and the origin of the

U.S. components is disclosed, then the origin of all components

must be disclosed.

     The ultimate purchaser of the imported articles is the

wholesale customer who will use them as samples to be shown to

retail customers to solicit sales of fabric represented by the

articles.  The articles may be excepted from country of origin

marking pursuant to 19 CFR 134.32(d), and only the outside

container must be marked, provided that Customs officials at the

port of entry are satisfied that the imported articles will be

used only in the manner described above and that wholesale

customer will receive them in their original unopened cartons

that are marked to indicate the country of origin of the textile

articles contained therein.

                           Sincerely,

                           Marvin M. Amernick, Chief

                           Value, Special Programs and

                           Admissibility Branch

