                            HQ 732621

                        February 5, 1990

MAR-2-05 CO:R:C:V 732621 EAB

CATEGORY: Marking

Roberto Rodriguez Vera, General Manager

Shield Asphalt Co.

1900 E. Elizabeth Street, Apartment 15F

Brownsville, TX 78520

Re:  Country of origin marking of liquid asphalt processed into

     solid roofing compound.

Dear Mr. Rodriguez:

     This is in reply to your letters dated July 31 and September

26, 1989, requesting a ruling on the country of origin marking

requirements of liquid asphalt imported into the U.S. from

Mexico.  Further information was obtained by Mr. Edward A.

Bohannon of our staff during a telephone call with you on October

5, 1989.  This ruling applies only to prospective transactions.

FACTS:

     Shield Asphalt Co. (the importer) plans to import from

Mexico liquid asphalt contained in tank trucks.  The imported

liquid asphalt will be processed by mixing it with latex fiber-

glass, other chemicals and an emulsifier.  The resulting product

will be packaged in solid form in paperboard drums and sold as a

roofing compound.

     You indicate that you and another importer have received

conflicting advice from Customs officials in Brownsville and

Laredo, Texas, as to whether the paperboard drums are required to

be marked with the country of origin of the liquid asphalt.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements of

liquid asphalt imported from Mexico and used in the manufacture

of solid roofing compound.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that every article of foreign origin (or

its container) imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.  The

primary purpose of the country of origin marking statute is to

"mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy the product, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27

C.C.P.A. 297, 302, C.A.D. 104 (1940); National Juice Products

Association v. United States, 10 CIT 48, 628 F. Supp. 978 (1986).

     Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR 134.35),

provides that an article used in the U.S. in manufacture which

results in an article having a name, character, or use differing

from that of the imported article, will be within the principle

of the deci-sion in the case of United States v. Gibson-Thomsen,

27 CCPA 267 (CAD 98).  Under this principle, the manufacturer or

processor in the U.S. who converts or combines the imported

article into the different article will be considered the

ultimate purchaser of the imported article within the

contemplation of 19 U.S.C. 1304(a), and the imported article is

excepted from individual marking.

     Customs finds that your manufacturing process, consisting of

mixing the imported liquid asphalt with latex fiberglass, other

chemicals and an emulsifier, converts the imported article into a

new and different article, having a new name, character and use,

namely, solid roofing material.  Therefore, you are the ultimate

purchaser of the imported article, and it is excepted from

individual country of origin marking.

     Section 134.22, Customs Regulations (19 CFR 134.22),

provides that when an article is excepted from the marking

requirements, the outermost container or holder in which the

article ordinarily reaches the ultimate purchaser shall be marked

to indicate the country of origin of the article.  However,

Customs has determined that tank trucks are instruments of

international traffic, see  Headquarters Memorandum 102278 (July

27, 1976), and that they are not containers within the context of

19 CFR Part 134, and, therefore, are not required to be marked

with the country of origin of their contents.

     In addition, since you are the ultimate purchaser of the

imported liquid asphalt, you are not required to mark the country

of origin of the liquid asphalt on the paperboard drums in which

the roofing compound is packaged after processing.

 HOLDING:

     The manufacturer who imports liquid asphalt and converts it

into solid roofing material is the ultimate purchaser of the

liquid asphalt.  The liquid asphalt is excepted from marking.

Further, because the tank trucks in which the liquid asphalt is

imported are instruments of international traffic, they are not

containers within the context of 19 CFR Part 134, and, therefore,

are not required to be marked with the country of origin of the

liquid asphalt.

                           Sincerely,

                           Marvin M. Amernick, Chief

                           Value, Special Programs and

                           Admissibility Branch

cc:  The Hon. Solomon Ortiz

     Member of Congress

     3505 Boca Chica Boulevard

     Brownsville, TX 78521

