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CATEGORY: Marking

David Lee, Vice President

A Plus International, Inc.

20531 Walnut Drive

Walnut, CA 91789

RE: Country of Origin Marking of Surgical Towels

Dear Mr. Lee:

     This is in response to your letter of December 7, 1989,

concerning the country of origin marking of surgical sponges and

laparotomy sponges.

FACTS:

     A Plus imports surgical towels and laparotomy towels in bulk

from China.  The shipping containers for the bulk towels and

sponges indicate that China is the country of origin.  After

importation the towels are individually packaged by A Plus in

plastic bags.  There is no country of origin marking on the

towels, but each filled plastic bag bears the marking "Made in

China - Packaged and Sterilized in U.S.A.".  Samples of the

packaged towels and sponges have been submitted for our review.

The bags are then delivered to a contractor who uses gamma

radiation to sterilize the towels and sponges.  Thereafter they

are returned to A Plus in the original marked, unopened bags for

distribution.  Some of the repacked towels and sponges are sold

on a piece basis, while others, still in their packages, are sold

to be included in operating room kits.

ISSUE:

     Does the above-described marking satisfy the country of

origin marking requirements?
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LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Among the exceptions from the requirement that an

article be marked with its country of origin is 19 U.S.C.

1304(a)(3)(D), which provides that an imported article may be

excepted from individual country of origin marking when the

marking of its container will reasonably indicate the country of

origin of the article.  This exception is implemented in 19 CFR

134.32(d).

     Having examined the sample packaged towels and sponges it is

our determination that the marking on the plastic containers

reasonably indicates the country of origin of the towels and

sponges to the ultimate purchaser in the U.S.  In this instance

the ultimate purchaser of the towels and sponges is the hospital

or medical facility which buys them for use in surgical

procedures.  The packages which contain the articles have

markings which clearly indicate the origin of the articles to the

ultimate purchasers in the U.S.  Therefore, the towels and

sponges may be excepted from country of origin marking pursuant

to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d).

     Because the towels and sponges will not be packed in the

individual packages until after importation, final approval of

the repackaging and marking of the individual packages is subject

to the discretion of the district director pursuant to 19 CFR

134.34.  That provision is designed for situations such as this,

in which articles are imported in bulk for repackaging in marked

retail containers.  To secure the approval of the district

director the importer must satisfy three conditions set forth in

19 CFR 134.34:  the marking of the container must indicate the

country of origin of the article to an ultimate purchaser in the

U.S.; the importer must arrange, at his expense, for Customs

supervision of the marking of the containers, or secure such

verification, by certification and the submission of a sample, or

otherwise, of the marking prior to liquidation of the entry as

the district director may require; and finally, the entry must

generally be liquidated not more than 60 days from the date that

a request for repacking is granted.

     As indicated above, the marking of the containers of the

towels and sponges meets the requirements of 19 U.S.C.
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1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d).  Provided the district

director is satisfied with the marking upon direct supervision or

upon receipt of such verification of marking as the importer may

be required to submit, an exception from country of origin

marking for the surgical towels and sponges may be approved

pursuant to 19 CFR 134.34.

HOLDING:

     The surgical towels and sponges which will be repacked as

described above may be excepted from individual country of origin

marking, subject to approval by the district director as provided

in 19 CFR 134.34.

                               Sincerely,

                               Marvin M. Amernick

                               Chief, Value, Special Programs,

                               and Admissiblity Branch

