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CATEGORY: Marking

Peter B. Helfrich

PBH International

P.O. Box 942

Bellvue, WA 98009

RE: Country of Origin Marking of Frozen Pack Meals

Dear Mr. Helfrich:

     This is in response to your letter of December 12, 1989, in

which you inquire about the country of origin marking

requirements applicable to frozen pack meals which are sold to,

and served by, air lines, hotels and hospitals.

     Your client, International Frozen Food Services, sells a

variety of individual meals consisting of sandwiches, prepared

meats, fruits, vegetables, condiments and utensils.  You state

that the sources of each constituent material may originate in

various countries depending upon international market factors.

You also indicate that the country in which the meals will be

assembled may vary according to market requirements.

     Because we have not been provided with specific information

as to the countries of origin or the condition in which the

articles are imported, we are unable to issue a binding ruling

concerning the country of origin of the frozen meals.  Were

Customs to be presented with a formal request for a ruling, our

determination would be guided by the following general

considerations.

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), requires that, unless excepted every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked so as to indicate

the English name of its country of origin to an ultimate

purchaser in the U.S.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part

134) provides that for country of origin marking purposes the

ultimate purchaser is generally the last person in the U.S. to

receive the article in the form in which it was imported.

     It would likely be our determination that the ultimate

purchaser of the frozen food meals is the airline, hotel or

hospital which purchases them, and that the country of origin of

the meals is the country in which they are assembled and wrapped.

It would not be necessary to mark each individual meal, but
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rather, if meals were shipped to the ultimate purchaser in bulk,

that the outermost container in which they were imported be

marked with the country of origin.

     As for the individual constituents of each meal, it would

likely be our determination that the ultimate purchaser of the

bread, fruit, vegetables, etc. is the entity which assembles the

meals.  We would probably regard these materials as having been

substantially transformed, within the meaning of 19 CFR

134.1(d)(1), into a new and different article, i.e., the frozen

meal.  There would, therefore, be no obligation on the part of

the assembler of the meal to indicate to its customers the

countries of origin of the foods, condiments and utensils.  The

assembler would only be required, as stated above, to assure that

the meals themselves are marked with their country of origin at

the time of importation and until they reach their ultimate

purchasers.

     This information is provided for guidance only, and does not

constitute a binding Customs Service ruling.  If you have any

questions concerning this matter, they may be directed to this

office.

                              Sincerely,

                              Marvin M. Amernick

                              Chief, Value, Special Programs

                              and Admissibility Branch

