                            HQ 733036

                            April 9, 1990

MAR-2-05 CO:R:C:V 733036 KG

CATEGORY: Marking

Mr. John T. Addario

Ja-Mar Forwarding

Airport International Plaza

U.S. 1-9 at International Way

Newark, New Jersey 07114

RE: Country of origin marking of imported crystal stemware

Dear Mr. Addario:

     This is in response to your letter of December 7, 1989,

requesting a country of origin ruling on behalf of Crystal Clear

Industries regarding imported crystal stemware.

FACTS:

     Your client plans to import crystal stemware which is made

in Austria at a unit cost of $1.60 and hand cut in East Germany

at a unit cost of $0.62.  You submitted samples of an uncut

champagne flute to be exported to East Germany and a cut

champagne flute which will be imported into the U.S.  Both

samples appear to be completed, polished glasses.  The only

difference is that one champagne flute has some simple flat cuts

on the bottom above the stem.

ISSUE:

     What is the country of origin of the imported crystal

stemware made in Austria and hand cut in East Germany for country

of origin marking and duty assessment purposes?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines the country of origin as "the country of

manufacture, production, or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the 'country

of origin' within the meaning of this part."

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at

270 (1940), National Juice Products Association v. United

States, 10 CIT 48, 628 F. Supp. 978 (CIT 1986), Koru North

America v. United States, 12 CIT ____, 701 F. Supp. 229 (CIT

1988).

     The glass exported from Austria is a finished polished piece

of stemware suitable for use as a champagne flute.  There is no

change in name, character or use caused by the hand cuts made to

the glass in East Germany.  Although the hand cuts are

attractive, they are very simple flat cuts and do not greatly

increase the value of the stemware.  Based on these facts, we

conclude that this stemware is not substantially transformed in

East Germany.  Pursuant to 19 CFR 134.1(b), the country of origin

of this stemware is Austria.

     A U.S. Department of Treasury memorandum dated May 21, 1986,

from the Assistant Secretary of Enforcement to the Commissioner

of Customs discussed the country of origin of crystal glassware

which had been hand-blown and partially hand-cut in

Czechoslovakia and further hand-cut and polished in Ireland.

Crystal blanks, suitable only for further manufacturing and with

a grayish tinge to it, were made in Czechoslovakia.  The blanks

were then shipped to Ireland, where more hand cutting and

polishing was done, which more than doubled the value of the

articles.  The extent of the processing done in Ireland was

considerable and required a lot of time and great skill.  Based

on these factors, the Department of Treasury concluded that a

substantial transformation had occurred and that the entries of

the glassware should be liquidated as products of Ireland.

     This case is factually distinguishable from the situation

which was the subject of the  Department of Treasury memorandum.

First, the crystal stemware made in Austria is polished rather

than of a grayish tinge and would be marketable as finished

stemware without the hand cuts.  Further, although the hand cuts

made in East Germany enhance the appearance of the stemware,

making it more appropriate for use at a formal dinner or

function, the hand cuts do not substantially increase the value

of the stemware, the processing is not very time-consuming and

the cuts are not very intricate.  Based on these factors, we

conclude that unlike the processing which was the subject of the

Department of Treasury memorandum, the processing performed in

this case in East Germany does not substantially transform the

stemware into a product of East Germany.

     With regard to your inquiry for the applicable rate of duty,

if the stemware contains over 24 percent lead monoxide by weight,

they would be classifiable in subheading 7013.21 of the

Harmonized Tariff Schedule of the United States.  The eight

digit classification subheading and rate of duty for this

stemware would depend on the value of the glassware.  Since you

have not provided us with this information, we cannot determine

the rate of duty.   Since the country of origin is Austria, the

column one rate of duty would apply.

     You also asked if the phrase "Made in Austria, Cut in East

Germany" would be an acceptable marking.  Section 134.46, Customs

Regulations (19 CFR 134.46), requires that when the name of any

foreign country or locality, other than the name of the country

or locality in which the article was manufactured or produced,

appears on an imported article or its container, there shall

appear, legibly and permanently, in close proximity to such

words, letters, or name, and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in,""Product of,"

or other words of similar meaning.  The purpose of this section

is to prevent the possibility of misleading or deceiving the

ultimate purchaser.  Since the stemware was made in Austria and

the additional information given as to the cutting is a true

statement, the two different country names are not deceptive or

misleading.  Further, the two different country names appear

together which satisfies the close proximity requirement and the

name "Austria" is preceded by the phrase "Made in" as required.

Therefore, your proposed marking is acceptable.

HOLDING:

     The crystal stemware described above is not substantially

transformed in East Germany.  The country of origin of this

imported stemware is Austria for both duty and marking purposes.

Since Austria is a column one country, you would be required to

pay a column one rate of duty for this stemware.  Your proposed

marking "Made in Austria, Cut in East Germany" is acceptable.

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director,

                                   Commercial Rulings Division

cc:  Chief, NIS Division, Branch 3

     New York Seaport

     NY #848078

