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CATEGORY: Marking

Salvatore E. Caramagno

Ross & Hardies

888 16th Street, N.W.

Washington, D.C. 20006-4103

RE: Country of origin marking of imported golf club grips

Dear Mr. Caramagno:

     This is in response to your letter of March 27, 1990,

requesting a country of origin ruling regarding imported golf

club grips.

FACTS:

     You contend that foreign-made golf club grips are appearing

in the repair and replacement market which are not marked to

indicate the foreign country in which they were made.  The one

piece grips submitted for examination are made of rubber or a

similar material with a hard plastic end.  You enclosed

installation instructions for these grips and a regripping kit

which show that the replacement of this type of golf club grip is

a relatively simple operation which can be done by the individual

owner or by a professional golf shop.  The only tool required for

assembly is a vise to hold the shaft.  A special tape and solvent

are used to attach the grip to the shaft.  The operation does not

take much time or special skill.  Avid golfers tend to replace

their grips often and it is common to replace them at least once

a season.

ISSUE:

      Who is the ultimate purchaser of a one piece replacement

golf club grip?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR

134.1(d)), defines the ultimate purchaser as "generally the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  If an imported article will be used in

manufacture, the manufacturer may be the ultimate purchaser if he

subjects the imported article to a process which results in a

substantial transformation of the article.  If an article is to

be sold at retail in its imported form, the purchaser at retail

is the ultimate purchaser."

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940), National Juice Products Association v. United States, 10

CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986), Koru North America v. United

States, 12 CIT ___, 701 F.Supp. 229 (CIT 1988).

     Customs ruled in ORR 824-70 (August 24, 1970), that a

manufacturer who purchased imported golf club heads, either

finished or unfinished, and assembled them with shafts and grips

into finished golf clubs was the ultimate purchaser of the

imported golf club heads.  The ruling directed that if the

Regional Commissioner of Customs was satisfied that the imported

golf club heads were to be used by an original equipment

manufacturer that the golf club heads were excepted from

individual marking.  In HQ 728213 (July 3, 1985), Customs

reiterated its position that the U.S. manufacturer of golf clubs

is the ultimate purchaser of golf club heads which were to be

used in the manufacture of finished golf clubs.  In HQ 724901

(April 9, 1984), Customs advised that the ultimate purchaser of

imported golf club grips to be used in the manufacture of golf

clubs was the golf club manufacturer.  Customs stated that golf

grips which are imported by golf club manufacturers in the U.S.

are substantially transformed into new and different articles of

commerce, i.e., golf clubs.

     Golf club grips imported by golf club manufacturers or

intended to be sold to golf club manufacturers would be excepted

from individual marking if the grips satisfied the provisions of

section 134.35, Customs Regulations (19 CFR 134.35), which

provides that if a U.S. manufacturer substantially transforms

imported articles in the U.S., the imported articles are not

required to be individually marked and only the outermost

container in which the article is imported must be marked.

     However, this case involves imported one piece golf club

grips to be used in the repair or replacement market.  Golf club

grips are changed at least several times in the life of a club

and an avid golfer might change his grips every season.  The

grips are available through catalogues and it does not appear

difficult to install this type of grip onto a finished club.

Merely slipping this type of grip onto a finished club would not

create a new or different article of commerce.  There would be no

change in name, character or use.  Merely fitting this type of

golf club grip onto a finished golf club is a simple assembly,

which does not constitute a substantial transformation.

Therefore, pursuant to 19 CFR 134.1(d), the ultimate purchaser of

this type of golf club grip to be put on a finished golf club

would be the person who purchases the grip to put it on his or

her golf club.

     Since installation services are often provided by a golf

shop, the ultimate purchaser often is not aware of the country of

origin of the grip unless the grip itself is individually marked.

Therefore, imported grips intended to be slipped onto already

finished clubs would have to be individually marked with the

country of origin of the grips.  If imported grips are not

marked with their country of origin, certification as to their

end use must be presented to Customs at the time of entry to the

satisfaction of the district director.

HOLDING:

     The ultimate purchaser of this type of imported golf club

grip, which is intended for the replacement or repair market, is

the person who purchases the grip for his or her own golf club.

Therefore, this type of imported grip intended for the

replacement or repair market must be individually marked with its

country of origin.  Certification as to the end use of the

imported golf grip must be presented to Customs at the time of

entry to the satisfaction of the district director if the

imported grip is not individually marked.

                              Sincerely,

                              Harvey B. Fox

                              Director,

                              Office of Rulings & Regulations

cc: Commercial Fraud Enforcement Center

     Stephanie Castro

     ISET

     San Diego Customs

