                                HQ 733267

                           June 27, 1990

MAR-2-05 CO:R:V:C 733267 RSD

CATEGORY: Marking

Marcela B. Stras, Esq.

Barnes & Thornburg

1815 H Street, Suite 800

Washington, D.C. 20006

RE: Country of origin marking requirements for rental shop

towels

Dear Ms. Stras:

     This is in response to your letter dated April 12, 1990, and

your subsequent correspondence, in which you seek a ruling on the

country of origin marking requirements for imported rental shop

towels.

FACTS:

     Your client imports shop towels from Bangladesh and

Pakistan.  The towels are imported in large bales, each

containing 2500 towels.  The bales in turn are imported in burlap

bags that contain four sticks on each side which are bound with

metal bands.  The country of origin of the towels is stenciled on

each of the burlap bags.  Inside each bale are bundles of 50 shop

towels held together by a string through a hole in each of the

towels.  The burlap bags are never broken--they are sold to

linen supply companies that rent the shop towels to machine shops

and other industrial users.  At present, each towel is being

individually marked with its country of origin by a sewn on cloth

label.  You request an exception from marking the individual

towels because the marking of the containers will indicate the

country of origin to the ultimate purchaser.  You also indicate

that it is costly to sew on a label on each towel.  Photographs

of the burlap bags with the proposed country of origin marking

were submitted.

ISSUE:

     Do the shop towels have to be individually marked with their

country of origin if the burlap bags are marked with the country

of origin?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product. "The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section  134.41(b), Customs Regulations (19 CFR

134.41(b)), mandates that the ultimate purchaser in the U.S. must

be able to find the marking easily and read it without strain.

     An article is excepted from marking under 19 U.S.C. 1304

(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d), if the marking of a container of

such article will reasonably indicate the origin of such article.

Accordingly, if the ultimate purchaser can tell the country of

origin of the shop towels by viewing the container, the

individual shop towels themselves would be excepted from marking

under this provision. Therefore, it is necessary to ascertain who

is the ultimate purchasers of the shop towels.

     Section 134.1(d), Customs Regulations, (19 CFR 134.1(d)),

defines the ultimate purchaser as the generally the last person

in the U.S. who will receive the article in the form in which it

was imported.  Customs has previously considered the question of

who is the ultimate purchaser when an importer sells towels to a

linen supply company, who in turns rents the towels to its

customers.  In HQ 708979, May 31, 1978, Customs ruled that the

linen supply company which purchases the towels in rolls for

rental to its customers is the ultimate purchaser of those

imported items.  Similarly in this case, we find that the linen

supply companies who buy the shop towels and rent them to

machine shops and other industrial users are the ultimate

purchasers of the shop towels.

     You have indicated that the towels are imported in and are

sold to the linen supply companies in burlap bags which are

marked with the country of origin of the towels and the bales are

never broken.  Accordingly, if the district director of Customs

at the port of entry is satisfied that the imported towels will

reach the linen supply companies in bags in which they are

imported which are legibly and conspicuously marked to indicate

the country of origin of the contents, an exception from

individual marking will be applicable.

HOLDING:

      The linen supply companies that buy the towels from the

importer and rent them to machine shops and other industrial

users are the ultimate purchasers.  The individual towels are

excepted from country of origin marking under 19 U.S.C. 1304

(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d) if the district director at the

port of entry is satisfied that towels are imported in bags which

are conspicuously and legibly marked with the country of origin

of the towels and that the towels will reach the linen supply

companies in these unopened marked bags.

                              Sincerely,

                              Marvin M. Amernick

                              Chief, Value, Special Programs

                              and Admissibility Branch

