                            HQ 733600

                            November 16, 1990

MAR-2-05 CO:R:C:V 733600 KG

CATEGORY: Marking

Mr. Cary Weinberg

Leyden Customs Expediters, Inc.

99 Hudson Street

New York, N.Y. 10013-2896

RE: Country of origin marking of imported cloth napkins and

tablecloths; substantial transformation; 19 CFR 12.130; 

Dear Mr. Weinberg:

     This is in response to your letter of June 11, 1990,

requesting a country of origin ruling regarding imported cloth

napkins and tablecloths.

FACTS:     

     Fabric will be manufactured in Country A and exported to

Country B, both foreign countries, where the following processes

will be performed: cutting to both width and length to make

various sizes of napkins and tablecloths, and hemming on four

sides.  The finished items will be sent from Country B to the

U.S.

ISSUE:    

     Whether the cutting to both length and width and hemming of

these imported products in Country B constitutes a substantial

transformation.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  

     Section 12.130, Customs Regulations (19 CFR 12.130), sets

forth the principles for making country of origin determinations

for textile and textile products subject to section 204 of the

Agricultural Act of 1956, as amended (7 U.S.C. 1854)"("section

204").

     According to T.D. 85-38, published in the Federal Register

on March 5, 1985, (50 FR 8714), which is the final rule document

which established 19 CFR 12.130, the principles of country of

origin for textiles and textile products contained in 19 CFR

12.130 are applicable to such merchandise for all purposes,

including duty and marking.  This regulation, which became

effective in 1985, came about as a result of Executive Order No.

12,475, 49 FR 19955 (1984), which directed the Secretary of

Treasury, in accordance with policy guidance provided by the

Committee for the Implementation of Textile Agreements, to issue

regulations governing the entry or withdrawal from warehouse for

consumption of textile and textile products subject to section

204.  The regulations were to include clarifications in or

revisions to the country of origin rules for textiles and textile

products subject to section 204 in order to avoid circumvention

of multilateral and bilateral textile agreements.

     Pursuant to 19 CFR 12.130, the standard of substantial

transformation governs the determination of the country of origin

where textiles and textile products are processed in more than

one country.  The country of origin of textile products is deemed

to be that foreign territory, country, or insular possession

where the article last underwent a substantial transformation. 

Substantial transformation is said to occur when the article has

been transformed into a new and different article of commerce by

means of substantial manufacturing or processing operations.

     In T.D. 85-38 there is a discussion of how the examples and

the factors enumerated in the regulation are intended to operate. 

"Examples set forth in 19 CFR 12.130(e) are intended to give

guidance to Customs officers and other interested parties. 

Obviously, the examples represent clear factual situations where

the country of origin of the imported merchandise is easily

ascertainable.  The examples are illustrative of how Customs,

given a factual situation which fall within those examples, would

rule after applying the criteria listed in 12.130(d).  Any

factual situation not squarely within those examples will be

decided by Customs in accordance with the provisions of 12.130(b)

and (d)."  The factors to be applied in determining whether or

not a manufacturing operation is substantial are set forth in 19

CFR 12.130(d).

     Section 12.130(e)(1)(iv) states that a textile article will

usually be a product of a particular country if the cutting of

the fabric into parts and the assembly of those parts into the

completed article has occurred in that country.  However, 19 CFR

12.130(e)(2)(ii) states that a material will usually not be

considered to be a product of a particular foreign country by

virtue of merely having undergone cutting to length or width and

hemming or overlocking fabrics which are readily identifiable as

being intended for a particular commercial use.  T.D. 85-38

explains that "where fabric which is readily identifiable as

being intended for a particular commercial use (e.g., towelling

or bed linen material) is merely cut to length or width, with the

edges then being either hemmed or overlocked...the foreign

territory or country which produced the fabric is the country of

origin and not the country where the fabric was cut.  50 FR 8714.

The phrase "readily identifiable as being intended for a

particular commercial use" was interpreted by Customs in HQ

086779 (April 25, 1990), a ruling letter concerning diapers, to

refer to evidence i.e., lines of demarcation or cutting marks

that would indicate that the fabric was to be made into diapers.

     Several recent cases have applied the principles of 19 CFR

12.130 to particular fact patterns that are similar to this case. 

Surgical towels which were cut to both length and width and

hemmed on four sides, folded and packaged were considered not to

be substantially transformed in HQ 733601 (July 26, 1990). 

Customs concluded in C.S.D. 90-29 (November 6, 1989), that greige

terry towelling bleached, cut to size and hemmed, desized and

dyed to be made into a beach towel in a second country was not

substantially transformed.  In HQ 083544 (February 28, 1990),

Customs ruled that material cut to both length and width and

hemmed to be made into kitchen towels and dishcloths in a second

country was not substantially transformed because the processing

operations performed in the second country were not substantial

manufacturing or processing operations.  

     This case involves operations in the second country which

are substantially the same as the processing in HQ 733601 and

very similar to C.S.D. 90-29 and HQ 083544 which were held not to

be a substantial transformation.  Nothing presented in these

facts would distinguish this case from C.S.D. 90-29 and HQ 083544

where the fabric was both cut to length and width from unmarked

fabric and hemmed.  Cutting fabric to both length and width and

hemming to make a cloth napkin or tablecloth does not constitute

a substantial manufacturing or processing operation.  Because

this prong of the substantial transformation test of 19 CFR

12.130 has not been satisfied, the fabric is not considered

substantially transformed in the second country.  The imported

napkins and tablecloths would be considered a product of Country

A for marking, duty and quota purposes.     

 HOLDING:

     Imported cloth napkins and tablecloths cut to both width and

length and hemmed in Country B are not substantially transformed

in Country B.  These products would be considered a product of

Country A for marking, duty and quota purposes.

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in section

177.9(b)(1), Customs Regulations (19 CFR 177.9(b)(1)).  This

section states that a ruling letter is issued on the assumption

that all of the information furnished in connection with the

ruling request and incorporated in the ruling letter, either

directly, by reference, or by implication is accurate and

complete in every material respect.  Should it subsequently be

determined that the information furnished is not complete and

does not comply with 19 CFR 177.9(b)(1), the ruling will be

subject to modification or revocation.  In the event there is a

change in the facts previously furnished this may affect the

determination of country of origin.  Accordingly, it is

recommended that a new ruling request be submitted in accordance

with section 177.2. Customs Regulations (19 CFR 177.2).

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director,

                                   Commercial Rulings Division




