                            HQ 733618

                           July 26, 1990

MAR-2-05 CO:R:V:C RSD

CATEGORY: Marking

Knox H. White, Esq.

Haynsworth, Marion, McKay & Guerard

75 Beattie Place

Two Shelter Centre-Eleventh Floor

Greenville, South Carolina 29602

RE:  Country of origin marking on soccer balls; 19 CFR 134.46

     Hand Stitched in-unacceptable wording

Dear Mr. White:

     This is response to your letter dated June 20, 1990,

requesting a ruling regarding the country of origin marking on a

prospective importation of soccer balls.

FACTS:

     Your client, Umbro USA, is the distributor of soccer balls

made for Select Sports A/S, a company located in Denmark.

Although you indicated that the balls are hand stitched in

Pakistan and that in some cases, the balls are further processed

in Denmark, you have furnished no details of the manufacturing

process. For purposes of this ruling, we will assume that

Pakistan is the country of origin of the balls.

     The marking that you seek approval for is stamped on the

ball with words in a circular fashion.   The outer part of the

circle reads "MANUFACTURED EXCLUSIVELY FOR SELECT DENMARK."

Inside the circle the words "HAND STITCHED IN PAKISTAN" appear.

The lettering in the country names Denmark and Pakistan are about

the same size.

ISSUE:

     Does the country of origin marking on a soccer ball satisfy

the requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.46?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be

able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will.  United State v. Friedlaender & Co., 27

C.C.P.A. 297 at 302.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  As provided in section 134.41, Customs Regulations

(19 CFR 134.41), the country of origin marking is considered to

be conspicuous if the ultimate purchaser in the U.S. is able to

find the marking easily and read without strain.

     In addition, section 134.46, Customs Regulations (19 CFR

134.46), requires that when the name of any city or locality in

the U.S., or the name of any foreign country or locality other

than the name of the country or locality in which the article was

manufactured or produced, appear on an imported article or its

container, there shall appear, legibly and permanently, in close

proximity to such words, letters or name, and in at least a

comparable size, the name of the country of origin preceded by

"Made in," "Product of," or other words of similar meaning.

Customs has ruled that in order to satisfy the close proximity

requirement, the country of origin marking must appear on the

same side(s) or surface(s) in which the name of the locality

other than the country of origin appears (HQ 708994, dated April

24, 1978).  The purpose of 19 CFR 134.46 is to prevent the

possibility of misleading or deceiving the ultimate purchaser as

to the origin of the imported article.

     In this case, because the soccer ball is stamped with a

country name, Denmark, which is not the country of origin, the

requirements of 19 CFR 134.46 are triggered.  Although a

prominent reference to Denmark on a ball made in Pakistan is

potentially misleading, Denmark can remain on the ball if the

country of origin of the soccer ball is clearly indicated and

the requirements of 19 CFR 134.46 are met.  The marking "Hand

Stitched in Pakistan" appears on the same side as, and is

visible at the same time as, the word Denmark.  Therefore, the

close proximity requirement of 19 CFR 134.46 is satisfied.  The

country of origin marking is in comparable sized lettering as

Denmark.  However, we find that the term "HAND STITCHED" is not

words of similar meaning to "Made In" or "Product Of."  Since the

production of a soccer ball necessarily involves other operations

in addition to hand stitching, we find that the words "HAND

STITCHED IN PAKISTAN" will not sufficiently inform the ultimate

purchaser that the ball is made in Pakistan.  The words "HAND

STITCHED" can remain on the ball as an indication of the quality

of the ball, but the words "MADE IN," "PRODUCT OF," or other

words of similar meaning must precede the country name Pakistan

in order to inform the ultimate purchaser that the country of

origin of the soccer ball is Pakistan.

HOLDING:

     The country name Denmark can remain on the soccer balls as

long as the country of origin is clearly indicated and the

requirements of 19 CFR 134.46 are met.  The marking "HAND

STITCHED IN PAKISTAN" satisfies the close proximity and

comparable sized lettering requirements of 19 CFR 134.46.

However, the term "HAND STITCHED IN" does not satisfy the

requirement that the country of origin marking must be preceded

by "MADE IN," or "PRODUCT OF," or other words of similar meaning.

The term "HAND STITCHED" may appear on the ball as long the

country of origin marking is preceded by "MADE IN," "PRODUCT OF,"

or other words of similar meaning.

                              Sincerely,

                              Marvin M. Amernick

                              Chief, Value, Special Programs

                              and Admissibly Branch

cc: District Director of Customs

    Charleston, South Carolina

