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MAR-2-05 CO:R:C:V 733746 KG

CATEGORY: Marking

Mr. Peter W. F. Wu

Moderntex International Corporation

Interlanche House, 1st Floor

39-41 Hankow Road

Tsim Sha Tsui

Kowloon, Hong Kong

RE: Country of origin marking of imported surgical cloth;

cutting; hemming; 19 CFR 12.130; 086132; 733601; 087477.

Dear Mr. Wu:

     This is in response to your letter of August 21, 1990,

requesting information on the country of origin of imported

surgical cloth.  We also have a copy of a letter dated September

21, 1990, from Jamaica's Economic Development Agency that you

furnished, which explained that U.S. Customs has the authority to

make country of origin determinations with respect to articles to

be imported into the U.S.

FACTS:

     You order fabric from the People's Republic of China.  The

fabric is shipped to Jamaica.  In Jamaica, the fabric is cut,

sewn, labeled and packed to be sold in the U.S. as surgical

cloth.  A sample was submitted.  The sample is a piece of white

cotton cloth with a single hem on all four sides.

ISSUE:

     What is the country of origin of the imported surgical

cloth?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.

     Section 12.130, Customs Regulations (19 CFR 12.130), sets

forth the principles for making country of origin determinations

for textile and textile products subject to section 204 of the

Agricultural Act of 1956, as amended (7 U.S.C. 1854)"("section

204").

     Pursuant to 19 CFR 12.130, the standard of substantial

transformation governs the determination of the country of origin

where textiles and textile products are processed in more than

one country.  The country of origin of textile products is deemed

to be that foreign territory, country, or insular possession

where the article last underwent a substantial transformation.

Substantial transformation is said to occur when the article has

been transformed into a new and different article of commerce by

means of substantial manufacturing or processing operations.

     In T.D. 85-38, published in the Federal Register on March 5,

1985, (50 FR 8714), which is the final rule document which

established 19 CFR 12.130, there is a discussion of how the

examples and the factors enumerated in the regulation are

intended to operate.  "Examples set forth in 19 CFR 12.130(e) are

intended to give guidance to Customs officers and other

interested parties.  Obviously, the examples represent clear

factual situations where the country of origin of the imported

merchandise is easily ascertainable.  The examples are

illustrative of how Customs, given factual situations which fall

within those examples, would rule after applying the criteria

listed in 19 CFR 12.130(d).  Any factual situation not squarely

within those examples will be decided by Customs in accordance

with the provisions of 19 CFR 12.130(b) and (d)."  The factors to

be applied in determining whether or not a manufacturing

operation is substantial are set forth in 19 CFR 12.130(d).

     Section 12.130(e)(1)(iv) states that a textile article will

usually be a product of a particular country if the cutting of

the fabric into parts and the assembly of those parts into the

completed article has occurred in that country.  However, 19 CFR

12.130(e)(2)(ii) states that a material will usually not be

considered to be a product of a particular foreign country by

virtue of merely having undergone cutting to length or width and

hemming or overlocking fabrics which are readily identifiable as

being intended for a particular commercial use.  T.D. 85-38

explains that "where fabric which is readily identifiable as

being intended for a particular commercial use (e.g., towelling

or bed linen material) is merely cut to length or width, with the

edges then being either hemmed or overlocked...the foreign

territory or country which produced the fabric is the country of

origin and not the country where the fabric was cut.  50 FR 8714.

The phrase "readily identifiable as being intended for a

particular commercial use" was interpreted by Customs in HQ

086779 (April 25, 1990), a ruling letter concerning diapers, to

refer to evidence i.e., lines of demarcation or cutting marks

that would indicate that the fabric was to be made into diapers.

     Customs has issued several rulings that deal with the

country of origin of surgical towels where we have consistently

ruled that the country of origin of surgical towels is the

country where the fabric is made.  For instance, in HQ 086132

(February 22, 1990), Customs ruled that a surgical towel which

was cut from cloth, washed, seamed, folded and packaged in

Honduras was not substantially transformed there.  In HQ 733601

(July 26, 1990), Customs ruled that surgical towels are not

substantially transformed in the country where the material is

cut to length and width, hemmed, washed and shrunk, and folded.

Customs concluded in HQ 087477 (August 30, 1990), that surgical

towels cut, sewn and finished in American Samoa from Chinese

cotton fabric was considered to be a product of China.  The

rationale supporting this conclusion is that the cutting, sewing

and finishing operations performed to make a surgical towel are

not considered to be substantial manufacturing processes as

required by 19 CFR 12.130.  Consistent with Customs position on

virtually the same processing which is done to make surgical

towels, the processing done to make surgical cloth would not be

considered a substantial manufacturing process.  The country of

origin of the surgical cloth in your case would be the country

where the fabric is made.

HOLDING:

     Pursuant to 19 CFR 12.130, the country of origin of the

surgical cloth for country of origin marking, quota, and duty

purposes would be the country where the fabric is made.

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in section

177.9(b)(1), Customs Regulations (19 CFR 177.9(b)(1)).  This

section states that a ruling letter is issued on the assumption

that all of the information furnished in connection with the

ruling request and incorporated in the ruling letter, either

directly, by reference, or by implication is accurate and

complete in every material respect.  Should it subsequently be

determined that the information furnished is not complete and

does not comply with 19 CFR 177.9(b)(1), the ruling will be

subject to modification or revocation.  In the event there is a

change in the facts previously furnished this may affect the

determination of country of origin.  Accordingly, it is

recommended that a new ruling request be submitted in accordance

with section 177.2. Customs Regulations (19 CFR 177.2).

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director,

                                   Commercial Rulings Division

