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CATEGORY: Marking

Mr. Edward S. Pearson

Senior Vice President

Crystal Lake Manufacturing, Inc.

Post Office Box 159

Autaugaville, Alabama 36003

RE:  Country of origin marking requirements for imported brooms

and mops; 19 CFR 134.35, 19 CFR 134.46

Dear Mr. Pearson:

     This is in response to your letter dated September 21, 1990,

requesting a binding ruling regarding the country of origin

marking requirements of several types of brooms and one type of

mop.

FACTS:

     Crystal Lake Manufacturing, Inc. imports broom heads and

handles from Italy, which it assembles in the U.S. and sells as

completed brooms.  Two sizes of plastic angle broom heads and

plastic coated metal handles to fit the smaller sized head are

imported from Italy.  The smaller sized broom heads are assembled

onto the metal handles or U.S.-made wooden handles.  The large

broom heads are assembled only onto U.S.-made wooden handles.  On

the sample brooms submitted, the broom heads, as well as the

handles, are marked clearly "Made in Italy."  The markings are

molded permanently into the plastic outer surfaces of the broom

heads and on the end cap of the handle.  The assembled brooms are

packaged with a disposable plastic sleeve covering the head,

which is marked with "Made in Italy," and Crystal Lake's logo and

U.S. address. The large angle broom head without handles has a

value of $1.84, but the completely assembled broom with a handle

is sold to retailers for $3.22.

     You ask whether it is permissible to show the U.S.A. (rather

than Italy) as the country of origin on the plastic sleeve.  If

not, you ask whether it is necessary to mark Italy on the sleeve

in addition to the marking on the articles themselves.

     You state that in the future, Crystal Lake plans to import

detachable cotton mop heads from Pakistan.  The heads will be

sold alone as refills, or assembled onto handles in the U.S. to

be sold as deck mops.  The handles may be of domestic or Italian

origin.  The cotton mop refill sells for $.73 but the complete

mop sells for $1.12 each.  You ask whether it is permissible to

show Pakistan as the country of origin on only the refills and

the U.S.A. on the completed mops.

ISSUES:

     What are the country of origin marking requirements for

imported broom heads assembled onto imported or domestic

handles?

     What are the country of origin marking requirements for

imported mop heads which are sold as refills or assembled onto

imported or domestic handles?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or its container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. 27 C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as the country of

manufacture, production or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides that an article used in

manufacture which results in an article having a name, character

or use differing from that of the constituent article will be

considered substantially transformed.  In such circumstances the

U.S. manufacturer is the ultimate purchaser. The imported article

is excepted from individual marking and only the outermost

container is required to be marked. (see 19 CFR 134.35).

BROOMS

     This case involves an assembly operation of placing broom

heads on handles.  The marking requirements hinge on whether the

broom heads are substantially transformed in the U.S. by the

attachment of broom handles.  The case of Uniroyal, Inc., v.

U.S.,  542 F.Supp. 1025, 3 CIT 220 (1982), is instructive.  That

case involved imported shoe uppers which were combined with

domestic soles in the U.S.  The court ruled that imported uppers

were the "essence of the completed shoe," and therefore the

combining of the soles with the imported shoe uppers was not a

substantial transformation.  The court described the imported

uppers as complete shoes except for an outsole, and that the

attachment of the outsole was a minor manufacturing or combining

process which leaves the identity of the shoe upper intact.  This

case is similar to Uniroyal because the broom heads are not only

important to the finished product, but also are the very essence

of the finished product.  While necessary for the broom to be

functional, the handle is clearly not the essential element of

the finished article.  Moreover, the manufacturing process that

occurs in the U.S. is a minor assembly operation rather than a

substantial transformation.  It does not appear to involve any

significant skill, time, or cost.  See HQ 731748 (May 25, 1989).

Even if domestic handles are used, we find that the imported

broom heads are not substantially transformed by attaching them

to the handles.  Consequently, the buyer of the fully assembled

broom would be the ultimate purchaser of the broom heads.  In

order to comply with 19 U.S.C. 1304, the broom must be marked

with its country of origin, which would be the country where the

broom head was made, Italy.

     You ask whether the plastic sleeve also has to be marked

with the country of origin if the article is marked.  Pursuant of

section 134.24, Customs Regulations (19 CFR 134.24), a disposable

container is not required to be marked with the country of origin

of the article it contains if the article is so marked that the

country of origin is clearly visible without unpacking the

container.  On the submitted samples the plastic sleeve obscures

the marking on the broom so that the ultimate purchaser would be

unable to see the marking prior to purchase.  Accordingly, the

plastic sleeve must be marked with the country of origin.  In

addition, the plastic sleeve contains a U.S. address on it, and

therefore, the requirements found at section 134.46, Customs

Regulations (19 CFR 134.46), would be triggered. This section

requires that when the name of any city or locality in the U.S.,

or the name of any foreign country or locality other than the

name of the country or locality in which the article was

manufactured or produced, appear on an imported article or its

container, there shall appear, legibly and permanently, in close

proximity to such words, letters or name, and in at least a

comparable size, the name of the country of origin preceded by

"Made in," "Product of," or other words of similar meaning.

Customs has ruled that in order to satisfy the close proximity

requirement, the country of origin marking must appear on the

same side(s) or surface(s) in which the name of the locality

other than the country of origin appears (HQ 708994, dated April

24, 1978).  The purpose of 19 CFR 134.46 is to prevent the

possibility of misleading or deceiving the ultimate purchaser as

to the origin of the imported article.  Therefore, if the U.S.

address appears on the plastic sleeve, then the name of the

country of origin, in this case, Italy, must also appear on the

same side of the plastic sleeve in letters of comparable size,

preceded by "Made in," "Product of," or other words of similar

meaning.

MOPS

     Like the imported shoe uppers in Uniroyal and the imported

broom heads discussed in this ruling, the imported mop heads are

very essence of the finished product.  Customs ruled in HQ 733632

(August 13, 1990), that the attachment of the handle to a mop

head does not result in a substantial transformation.  If the mop

head is of foreign origin, it must be marked to indicate its

country of origin.  In this case, the assembly of the handle onto

the mop head appears to be a relatively minor operation.  Since

the mop head is made in Pakistan, we find that Pakistan would be

the country of origin of the assembled mop.  It must be marked

with "Pakistan" to indicate to the ultimate purchaser, the buyer

of the assembled mops, the country of origin of the mops.  The

mop heads which are sold as refills similarly must be marked to

indicate that Pakistan is the country of origin.

HOLDING:

     The assembly of a broom head onto a handle is not a

substantial transformation.  The country where the broom head is

made, Italy, is the country of origin for the completed broom

whether it is assembled with a foreign or U.S-made handle. The

broom must be marked with the country name Italy.  If the plastic

sleeve packaging obscures the country of origin marking, then it

must also be marked with the country of origin.  In addition, if

a U.S. address appears on the plastic sleeve, then the

requirements of 19 CFR 134.46 are triggered.  The country of

origin marking must appear on the same side of the sleeve in

comparable size lettering as the U.S. address preceded by "Made

in," "Product of," or other words of similar meaning.

     The assembly of mop heads onto handles is not a substantial

transformation.  The country of origin of the assembled mop would

be the country where the mop head was made, Pakistan.  The

assembled mop must marked so that the ultimate purchaser is

informed of the country of origin of the mop. The mop heads

which are sold as refills similarly must be marked to indicate

that Pakistan is the country of origin.

                              Sincerely,

                              Marvin M. Amernick

                              Chief, Value, Special Programs

                              and Admissibility Branch

