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            CLA-2  CO:R:C:G  088180 DFC

            CATEGORY:  Classification

            TARIFF NO.: 6406.10.9040

            Ms. Patricia J. Kittel

            Assistant Import Manager

            C.O. Lynch Enterprises, Inc.

            4000 Stinson Avenue

            Minneapolis, MN 55413

            RE: Lining, boot, child's

            Dear Ms. Kittel:

                 In a letter dated October 4, 1990, you inquired as

            to the tariff classification under the Harmonized Tariff

            Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), of a

            child's boot liner, Stock # 91-66L, manufactured in China.

            FACTS:

                 The sample submitted  may be described as an assembled

            boot lining plus a stitched-on cardboard ("Supertex") insole.

            ISSUE:

                 Does the presence of the cardboard insole preclude

            classification of the article as uppers and parts thereof

            in subheading 6406.10, HTSUSA?

                 Is this article considered a formed upper for tariff

            purposes?

                 What material imparts the essential character to the

            lining?

            LAW AND ANALYSIS:

                 In applying the HTSUSA, the Customs Service must follow

            the terms of the statute.  Classification of goods under the
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            HTSUSA is governed by the General Rules of Interpretation

            (GRI's).  GRI 1 provides that "classification shall be

            determined according to the terms of the headings and any

            relative section or chapter notes, and, provided such headings

            or notes do not otherwise require, according to [the remaining

            GRI's taken in order]."  In other words, classification is

            governed first by the terms of the tariff and any relative

            section or chapter notes.

                 It is our opinion that although the cardboard is an

            important addition to the lining, it does not exclude this

            article from being classified as uppers and parts thereof

            in subheading 6406.10, HTSUSA, because Additional Note 4

            to Chapter 64 provides in pertinent part that "[f]ootwear

            uppers whether or not affixed to inner soles or other sole

            components (but without outer soles) are to be classified

            as footwear uppers in subheading 6406.10. . . . ."

                 This lining is not a "formed upper" within subheadings

            6406.10.05 through 6406.10.50, HTSUSA, because it is not an

            upper, only a part of an upper i.e., its lining.

                 Legal Note (LN) 3, to Chapter 64 provides that "[f]or

            the purposes of this chapter, the expression 'rubber or

            plastics' includes any textile material visibly coated

            (or covered) externally with one or both of those materials."

                 LN  4(a) to Chapter 64 reads as follows:

                 4. Subject to note 3 to this chapter:

                  (a)  The material of the upper shall be taken

                       to be the constituent material having the

                       greatest external surface area, no account

                       being taken of accessories or reinforcements

                       such as ankle patches, edging, ornamentation,

                       buckles, tabs, eyelet stays or similar attachments;

                 It is our view that LN's 3 or 4(a) to Chapter 64

            do not apply here because none, or almost none, of the

            material of this item will be "external" in the finished

            item.  Consequently, it is both impossible and inappropriate

            to apply those notes.
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                 In  this instance GRI 3 is applicable.  Its relevant

            portions read as follows:

                 When by application of Rule 2 (b) or for any other reason,

            goods are, prima facie, classifiable under two or more

            headings,classification shall be effected as follows:

                   (a)  The heading which provides the most

                        specific description shall be preferred

                        to headings providing a more general

                        description.  However, when two or more

                        headings each refer to part only of the

                        materials or substances contained in mixed

                        or composite goods. . . . those headings

                        are to be regarded as equally specific

                        in relation to those goods, even if one

                        of them gives a more complete description

                        of the goods.

                   (b)  Mixtures, composite goods consisting of

                        different materials or made up of different

                        components . . . which cannot be classified

                        by reference to 3(a), shall be classified as

                        if they consisted of the material or component

                        which gives them their essential character,

                        insofar as this criterion is applicable.

                 The Explanatory Notes (EN), are the official

            interpretation of the Harmonized System at the international

            level.  The EN for GRI 3(b) reads in pertinent part as follows:

                 (VIII) The factor which determines essential

                        character will vary between different kinds

                        of goods.  It may, for example, be determined

                        by the nature of the material or component, its

                        bulk, quantity, weight or value, or by the

                        role of a constituent material in relation to

                        the use of the goods.

                 The lining consists of two materials, namely, cardboard

            and textile materials.  The pieces of textile pile and polyfoam

            are clearly cut from a laminated sheet of this combined

            material.  A sheet of this laminated material would clearly

            be classified in Section XI as a laminated fabric following EN

            (F) to  chapter 64 which states that "[s]ubject to the

            provisions of (E) above, for the purposes of the Chapter the

            expression 'textile materials' covers the fibers, yarns,

            fabrics, felts, nonwovens, twine, cordage, ropes, cables, etc.,

            of Chapters 50 to 60."  Therefore, we consider the whole

            laminated material to be a "textile material."  The "Supertex"

            cardboard is "other."
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                 Inasmuch as the lining is composed of textile and

            cardboard, classification must be based on the material that

            imparts the essential character to the merchandise. In this

            case it is clear to us that the lining's essential character

            is imparted by the textile material. This textile material is

            several times larger in surface than the cardboard: it provides

            both warmth and comfort to the wearer, and the pile fabric is

            the only material that will be visible in the finished shoe.

            Inasmuch as the fabric is entirely of man-made fibers, the

            appropriate classification is under subheading 6406.10.9040,

            HTSUSA, as parts of footwear, uppers and parts thereof, other

            than stiffeners, other, other, of textile materials other than

            cotton, of man-made fibers, with duty at the rate of 9

            percent ad valorem. The applicable textile category is 669.

                 Subheading 6406.10.85, HTSUSA, provides for parts of

            footwear, uppers and parts thereof, other than stiffeners,

            other, uppers of which less than 50 percent of the external

            surface area (including any leather, rubber or plastics

            accessories or reinforcements such as mentioned in note 4(a)

            to this chapter) is textile materials.  We interpret this

            provision as applying only to uppers or parts of uppers which

            will appear on the outside of the finished shoe because, only

            in that case, will it be possible and appropriate to apply the

            stated "external surface" test.  For this reason subheading

            6406.10.85, HTSUSA, is not the correct classification for the

            instant lining.

                 You propose classification of the lining under subheading

            6402.01.40753.  This classification is incorrect because there

            in no such HTSUSA number.

            HOLDING:

                 The lining is classifiable under 6406.10.9040, HTSUSA.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division
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