                             HQ 089174

                         September 18, 1991

   CLA-2 CO:R:C:T  089174  HP

   CATEGORY:  Classification

   TARIFF NO.:  6109.10.0027

   Mr. Richard Wortman

   Grunfeld, Desiderio, Lebowitz & Silverman

   12 East 49TH Street

   New York, NY 10017

   RE:  NYRL 857943 affirmed.  T-shirts cannot have sewn-on

   appliques.  Underwear; quota; TSUS; embroidery; label;

   decoration

   Dear Mr. Wortman:

        This is in reply to your letter of April 11, 1991,

   requesting reconsideration of New York Ruling Letter (NYRL)

   857943 of December 16, 1990.  Please reference your client

   Premier Sports Group, Inc.; your reference 91-2938-5(1)I.

   FACTS:

        The merchandise at issue consists of a men's pullover

   shirt, Style M210, constructed from 100% cotton finely knit

   jersey fabric measuring more than 9 stitches per 2 centimeters

   counted in the horizontal direction.  The garment features a

   traditional crew neck, short hemmed sleeves and a hemmed

   bottom.  At the lower left front corner of the garment is

   stitched a textile label which measures 1&5/8" wide by 25/16"

   high.  The label sets forth the brand name "LOGO 7."  The

   merchandise will be imported from China in various colors.

        In NYRL 857943, we classified this garment under

   subheading 6109.10.0027, Harmonized Tariff Schedule of the

   United States Annotated (HTSUSA), as a garment similar to a T-

   shirt.

   ISSUE:

        Whether the textile label precludes classification under

   the HTSUSA of the instant garment as a T-shirt?

   LAW AND ANALYSIS:

        Heading 6109, HTSUSA, provides for T-shirts, singlets,

   tank tops and similar garments, knitted or crocheted.  The

   Customs Service periodically issues the Guidelines for the

   Reporting of Imported Products in Various Textile and Apparel

   Categories.  The Guidelines, most recently published at 53

   Fed. Reg. 52563 (Dec. 28, 1988), CIE 13/88 (Nov. 23, 1988),

   note that since certain types of garments are closely related

   in use, the Guidelines "are to be used as an aid in

   determining the commercial designation and, hence, the

   classification of an article."  Used as such, they "represent

   the present position of the Customs Service."

        The Textile Guidelines, supra, define T-shirts as

   follows:

                  Other T-shirts in Heading 6109

             [(aside from men's and boys' white

             underwear style cotton T-shirts)], ...

             must be constructed of the underwear type

             and from lightweight, knit underwear-type

             fabric, not napped, nor of pile or terry

             fabric, with or without pockets, and with

             long or short close-fitting sleeves.  The

             garments should have a close-fitting or

             lower neckline (round, square, boat-shaped

             or V-shaped) and may have decoration,

             other than lace, in the form of pictures,

             words, or letters, obtained by printing,

             knitting, or other processes.  The bottom

             of the garment is usually hemmed.  A

             ribbed waistband, a drawstring, or other

             tightening at the waist is not allowed.

             Buttons or other fastenings, openings in

             the neckline, and collars, are not

             allowed.  [Emphasis added.]

   In HRL 085695 of October 17, 1989 [modified on other grounds

   by HRL 087492 of July 12, 1990], we stated that extensive

   appliques on the garment, such as glued-on ropes, raised

   threads, and plastic and bamboo effects sewn onto a full front

   applique, would, as opposed to an elaborate print, preclude

   classification as a T-shirt.  You state that the small

   trademark-bearing label sewn onto the bottom front corner of

   the shirt is distinguishable from these appliques, and the

   garment should be classified as a non-underwear T-shirt.  We

   disagree.

        As we explained in HRL 085695, it is the process by which

   the decoration is placed on the garment, not the extensiveness

   or obtrusiveness of the decoration itself, which is

   controlling.  By specifying that T-shirts must be of the

   underwear type and of underwear-type fabric, as well as the

   other above-listed limitations, it is clear that the drafters

   of the Harmonized Tariff Schedule intended T-shirts to be

   relatively simple garments.  Based upon this tenet, Customs

   has consistently classified comparable garments (i.e., with

   sewn-on appliques) as similar to T-shirts.

   Compare NYRL 860914 of March 4, 1991 (classifying boys'

   pullover garment with sewn-on vinyl emblem on left chest, and

   sewn-on ribbon applique encircling left sleeve in

   6109.10.0027); NYRL 853956 of July 19, 1990 (classifying man's

   pullover garment with glued-on square fabric logo on left

   sleeve in 6109.10.0027); NYRL 856131 of October 5, 1990

   (classifying woman's pullover garment with shoulder pads and

   embroidery and printing at left breast area in 6109.10.0070)

   with NYRL 864259 of June 14, 1991 (classifying girls' T-shirts

   with embroidery at chest in 6109.90.1060).  T-shirt-like

   garments with sewn-on appliques, as opposed to shirts with

   screen prints, puff prints, and similar decorations, are

   classified as garments similar to T-shirts.

        You also contend that since these garments were

   considered T-shirts under the Tariff Schedules of the United

   States (TSUS), Customs should classify the garment as a T-

   shirt under the HTSUSA.  This argument fails to take note of

   the specific wording of the TSUS; specifically, the allowance

   of "ornamented" T-shirts.  Under this language, even partially

   sequined garments were classified as T-shirts.  See HRL 081618

   of November 11, 1988 (stating that "under the [TSUS] textile

   apparel articles with beads or sequins were generally

   classified as ornamented textile apparel. * * * The [HTSUSA],

   in contrast, makes no distinction between ornamented and

   unornamented textile articles.  The HTSUSA is a new statute

   with new rules for the classification of imported articles.").

        Finally, you assert that since the alleged intention of

   the textile negotiators was to include garments such as the

   instant merchandise in the quota category for T-shirts,

   "Customs must classify the garments accordingly."  This is

   incorrect.  Resulting from the enactment of the Omnibus Trade

   and Competitiveness Act of 1988, Pub. L. No. 100-418, 102

   Stat. 1107 (1988), the Harmonized Tariff Schedule of the

   United States Annotated (HTSUSA) became our tariff code,

   effective January 1, 1989.   Customs is mandated by law to

   classify merchandise according to the terms of this schedule,

   aided by various explanatory materials.  We cannot be swayed

   by potential quota migration.  NYRL 857943 is affirmed.

   HOLDING:

        As a result of the foregoing, the instant merchandise is

   classified under subheading 6109.10.0027, HTSUSA, textile

   category 338, as T-shirts, singlets, tank tops and similar

   garments, knitted and crocheted, of cotton, men's or boys',

   other, other.  The applicable rate of duty is 21 percent ad

   valorem.

        The designated textile and apparel category may be

   subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

   applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

   part categories are the result of international bilateral

   agreements which are subject to frequent negotiations and

   changes, to obtain the most current information available, we

   suggest that you check, close to the time of shipment, the

   Status Report On Current Import Quotas (Restraint Levels), an

   issuance of the U.S. Customs Service, which is updated weekly

   and is available at your local Customs office.

        Due to the changeable nature of the statistical

   annotation (the ninth and tenth digits of the classification)

   and the restraint (quota/visa) categories, you should contact

   your local Customs office prior to importing the merchandise

   to determine the current status of any import restraints or

   requirements.

        A copy of this ruling letter should be attached to the

   entry documents filed at the time this merchandise is

   imported.  If the documents have been filed without a copy,

   this ruling should be brought to the attention of the Customs

   officer handling the transaction.

                             Sincerely,

                       John Durant, Director

                    Commercial Rulings Division

