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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: N/A

Mr. Bruce A. Bell

W. N. Proctor Company, Inc.

115 Broad Street, P.O. Box 192

Boston, Massachusetts  02101

RE:  Footwear; Upper, external surface area, measurement

Dear Mr. Bell:

     In a letter dated April 23, 1991, you inquired as to the

tariff classification under the Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (HTSUSA), of two boots manufactured in

Korea.  Two samples without style numbers or names were submitted

for examination.  Inasmuch as your request does not set forth the

external surface area measurements of the uppers of these boots,

we are unable to advise you as to their tariff classification.

However, we will answer the question which pertains to

measurement of the external surface areas of the boots' uppers.

FACTS:

     The samples submitted are boots with rubber, duck bottoms,

and lace-up shafts of leather and textile.  The shafts are

closed in the front by "gussets" which run the full height of

the shafts.

ISSUE:

     Should the gusset, or part of the gusset be included in the

measurement of the external surface area of the boots' uppers?

LAW AND ANALYSIS:

     Legal Note 4(a) to Chapter 64, HTSUSA, provides that "[t]the

material of the upper shall be taken to be the constituent

material having the greatest external surface area, no account

being taken of accessories or reinforcements such as ankle

patches, edging, ornamentation, buckles, tabs, eyelet stays or

similar attachments."
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     The boots involved incorporate a feature called a gusset.

You point out that while the gusset is located in the same

general area as a tongue, it is different than a tongue and

should be treated differently than a tongue.  Further, you state

an understanding that while Customs has a practice of not

counting the tongue as part of the exterior surface area of the

upper, you are not aware of any such Customs position relating to

gussets.

     With respect to your understanding of our practice relating

to the measurement of tongues, your attention is invited to T.D.

84-59 which reads in pertinent part as follows:

     In support of their position, the commenters cited T.D.

     54659 which contains legislative history pertaining to

     paragraph 1530(e), Tariff Act of 1930.  Under this

     paragraph, rubber-soled footwear with uppers of fabric and

     certain other materials was originally dutiable at the rate

     of 35 percent ad valorem.  The legislative history referred

     to states that conventional tongues of this type of

     footwear are not included in the "greater area of the outer

     surface."  It is also asserted that there is nothing in this

     legislative history which indicates any intention to exclude

     only certain types of tongues, such as those on the plane

     lower than a portion of the upper, from the computation of

     exterior surface area.

     It is Customs position that the above-cited legislative

     history is applicable only to paragraph 1530(e), Tariff Act

     of 1930.  Since the language of the Tariff Act of 1930 was

     not carried forward to the Tariff Schedules of the United

     States, Customs does not believe that this legislative

     history is applicable.

     It has consistently been Customs position that the exterior

     surface area of the upper is whatever is visible and tactile

     on the surface excepting such things as buttons, strips and

     other loosely attached appurtenances.  In those cases

     where the tongue was held not to be part of the exterior

     surface area of the upper, it was on a plane lower than a

     portion of the upper and was partially or wholly covered by

     laces and eyelet facings or stays.

     The sample boots have gussets made of textile material.  You

describe the gussets as follows:

     When open, the exterior surfaces of both boots' gussets

     appear divided into three parts, a center and two side

     panels.  The side panels are distinguished from the center

     by color, and, in the case of the "green" sample by the

     presence of leather over the textile.  When the boots are
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     ordinarily laced and worn, the center of the gusset remains

     unseen, while the side panels are clearly visible and

     designed to be so.

In view of the foregoing, you urge that Customs should include as

external surface area of the uppers only that part of the gusset

which will be visible when worn, i.e., the side panels.

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 084574 dated November

30, 1989, Customs ruled that a bellows-type tongue was not

considered to be part of the external surface area of the upper.

The rationale for that position was that the plane curve of the

tongue was on a lower plane than the outer plane curve made up of

the shaft, the eyelet stays, and the laces that connect the

eyelet stays.  It is our view that the gussets here are

essentially the same as the bellows-type tongue ruled on in HRL

084574 because the gussets are on "a plane lower than a portion

of the upper and [are] partially or wholly covered by laces and

eyelet facings or stays."  Consequently, it is our opinion that

the gussets in these boots should not be included as part of the

external surface area of their uppers.

HOLDING:

     The gussets should not be included in the measurement of the

external surface area of the boots' uppers.

     Your samples are being returned under separate cover.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

