                            HQ 089580

                        September 6, 1991

CLA-2 CO:R:C:M 089580 DWS

CATEGORY: Classification

TARIFF NO.: 6406.10.10; 6406.10.65; 6406.99.60

Mr. John Pellegrini

Ross & Hardies

529 Fifth Avenue

New York, NY 10017-4608

RE: Footwear; Formed Leather Upper; Leather Sock Liner; Simple

    Assembly; Constructively Assembled

Dear Mr. Pellegrini:

     This is in response to your letter of May 28, 1991, written

on behalf of the Timberland Company, concerning the

classification of certain footwear uppers and accompanying sock

liners under the Harmonized Tariff Schedule of the United States

Annotated (HTSUSA).

FACTS:

     The merchandise consists of womens' moccasin-type uppers

with two-eyelet closures.  These leather uppers will be imported

with the same number of leather sock liners.  The upper is both

front part and back part lasted and has an oblong-shaped opening

in the bottom, measuring approximately 3-3/8 inches in length and

5/8 inch in width.  The sock liner runs from the back to midfoot

on the shoe when finished.

ISSUE:

     What is the proper classification of the subject upper and

sock liner under the HTSUSA?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of merchandise under the HTSUSA is in

accordance with the General Rules of Interpretation (GRI's),

taken in order.  GRI 1 provides that classification is determined

according to the terms of the headings and any relative section

or chapter notes.

     You argue that the subject upper is not formed because the

upper and sock liner are not "constructively assembled". 

Specifically, you have requested that the sock liner be

classified separately from the upper under subheading 6406.99.60,

HTSUSA, which provides for: "[p]arts of footwear; removable

insoles, heel cushions and similar articles; gaiters, leggings

and similar articles, and parts thereof: [o]ther: [o]f other

materials: [o]f leather."  You also ask that the upper be

classified under subheading 6406.10.65, HTSUSA, which provides

for: "[u]ppers and parts thereof, other than stiffeners: [o]ther:

[o]f leather."  This we cannot do.

     U.S. Note 4 to Chapter 64, HTSUSA, provides in part the

following: "[p]rovisions for 'formed uppers' cover uppers, with

closed bottoms, which have been shaped by lasting, molding or

otherwise but not by simply closing at the bottom."

     In HQ 088035, dated February 1, 1991, this office stated

that "[w]e consider the leather upper and the sock lining to be a

formed upper for the following reasons:

     1. the upper and sock lining are constructively assembled

        pursuant to GRI 2(a), HTSUSA;

     2. the upper is both front part and back part lasted; and

     3. since the upper and sock lining are constructively       

        assembled, we will treat the bottom as being closed."

     Because the upper is fully lasted, it will be considered

"formed" if it is "constructively assembled".

     GRI 2(a) provides that:

     Any reference in a heading to an article shall be taken to

     include a reference to that article incomplete or 

     unfinished, provided that, as entered, the incomplete or

     unfinished article has the essential character of the 

     complete or finished article.

GRI 2(a) also applies to articles which are entered unassembled

or disassembled.  As was stated in HQ 088483, "[t]he components

are clearly intended to be assembled together, and, with the

addition of other pieces, most importantly an outersole, will be

sold to consumers as finished footwear."  Therefore, the sock

lining and upper, are deemed to be "constructively assembled" and

are classifiable together, not separately.

     You argue that GRI 2(a) only contemplates simple assembly,

and, because of the complex shoe manufacturing operation, the

subject upper and sock liner cannot be "constructively

assembled".  In understanding the language of GRI 2(a), the

Explanatory Notes may be utilized.  The Explanatory Notes,

although not dispositive, are to be used to determine the proper

interpretation of the HTSUSA.  54 Fed. Reg. 35127, 35128 

(August 23, 1989).  Explanatory Note GR 2(a)(VII) (p.2) provides:

     For the purposes of this Rule, "articles presented          

     unassembled or disassembled" means articles the components  

     of which are to be assembled either by means of simple

     fixing devices (screws, nuts, bolts, etc.) or by riveting or

     welding, for example, provided only simple assembly         

     operations are involved.

     It is our position that the placing of the sock liner in the

upper is a "simple assembly" for classification purposes.  You

claim that the manufacture of the shoe as a whole is not a simple

assembly, and that the attachment of the sock liner is just part

of the finishing process.  We are not concerned with the entire

manufacture of the Timberland shoe.  We are only concerned with

the complexity of attaching the sock liner to the upper,

regardless of when that operation occurs within the overall

process.  We find that the attachment of the sock liner to the

upper is a "simple assembly", and both pieces are "constructively

assembled" for GRI 2(a) purposes.

     Since the upper and the sock liner are "constructively

assembled", then we will treat the bottom of the upper as

completely closed.  Therefore, according to HQ 088035, the upper

is formed.

HOLDING:

     The subject upper and sock liner are classifiable under

subheading 6406.10.10, HTSUSA, which provides for: "[u]ppers and

parts thereof, other than stiffeners: [f]ormed uppers: [o]f

leather or composition leather: [f]or other persons."  The

general, column one rate of duty is 10 percent ad valorem.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division           




