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Diane L. Weinberg, Esquire

Sandler, Travis  Rosenberg

505 Park Avenue
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RE:  Classification of Children's Underwear Sets--Distinguished

     from Sleepwear

Dear Ms. Weinberg:

     This is in reply to your submission of June 27, 1991, on

behalf of Impact Imports International, Inc., concerning the

classification of certain children's apparel sets.  You indicate

that one small sample shipment of the merchandise in question has

been detained by our Area Director, John F. Kennedy International

Airport, because the garments failed to comply with the Consumer

Product Safety Commission's (CPSC) flammability standard for

children's sleepwear (16 CFR 1615.3 and 1616.3), but that this

request concerns a series of future transactions.  Our ruling on

the matter follows.

FACTS:

     A sample set of apparel was submitted. It consists of two

fine rib-knit cotton garments--upper and lower body coverings.

The upper portion is a long sleeve pullover.  It has cuffs, a

neckband, and a straight hemmed bottom.  The lower portion of the

set is a pants-like garment with an elasticized waist and cuffs

at the leg ends.  Both garments appear to be close fitting. The

set is stated on the label to be a size 10 and to be a product of

Turkey.  There is no indication on the garment or the

accompanying labeling that these garments are intended to be worn

exclusively or mainly by boys or by girls.  The label, hang tag,

and clear plastic packaging all contain the statement that the

set is underwear and should not be used as sleepwear.

ISSUE:

     The issue presented is whether the sample garments are

classifiable under headings which include underwear, or whether

they are classifiable as pajamas (sleepwear).

LAW AND ANALYSIS:

     The underwear and sleepwear provisions of the tariff

schedule are eo nomine by use provisions.  That is, merchandise

is classifiable under the appropriate provision if merchandise is

used as sleepwear or as underwear.  In this regard, additional

U.S. Rule of Interpretation 1(a) provides that in the absence of

context to the contrary, a tariff classification controlled by

use, other than actual use, is to be determined by the principal

use in the United States at, or immediately prior to the date of

importation of goods of the same class or kind of merchandise.

Principal use is that use which exceeds each other single use.

     In order to determine the principal use of merchandise,

Customs will usually look to how that merchandise is viewed in

the commercial arena.  HRL 088192, February 20,1991.  In this

connection, the inquirer has furnished evidence to this office

that it only sells underwear, that all its customers only sell

underwear (or that the departments of the large stores it sells

to are not the departments within those stores which merchandise

sleepwear), and that the subject garments are ordered, invoiced,

and purchased as underwear.

     In view of the interest shared by the U.S. Customs Service

and CPSC concerning the identification of children's sleepwear,

we have consulted with representatives of CPSC on this matter and

on the distinction between underwear and sleepwear in general.

They stated that CPSC's present position is that tight fitting

garments of the type here involved are not considered to be

sleepwear and, therefore, not subject to the requirements of the

Flammable Fabrics Act (15 U.S.C. 1191-1204).

     The CPSC has issued a publication called Supplemental CPSC

Staff Guide To The Enforcement Policy Statements of the

Flammability Standard For Children's Sleepwear.  In that

publication, CPSC has set out the criteria it developed to be

used in determining whether certain types of garments are

considered to be children's sleepwear for purposes of the

Flammable Fabrics Act.  The information and criteria contained in

the CPSC publication is the result of that agency's extensive

research in the sleepwear area.

     Customs is not bound for tariff classification purposes by

the determinations of the CPSC.  However, we recognize that,

where possible, garments should be treated uniformly by the

various governmental agencies.  Accordingly, we have reviewed the

CPSC publication and found that, in regard to sleepwear and not

garments that are merely related to sleepwear, the criteria

presently utilized by CPSC is in accord with Customs views

concerning the types of garments which are principally used as

children's sleepwear.  Accordingly, absent circumstances that

would warrant a contrary result, Customs will follow the criteria

established by CPSC in determining whether certain types of

children's garments are classifiable in the HTSUSA as sleepwear.

     In Customs Headquarters Ruling Letter (HQRL) 088564, dated

February 28, 1991, a two-piece garment set, somewhat similar to

the subject garments, was held to fall within the class of

garments primarily used as sleepwear.  This ruling has been cited

as requiring a sleepwear classification for the instant garments.

     In HQRL 088564, Customs relied on trade magazine articles,

catalogues, our own personal experiences with similar types of

merchandise, and the appearance of the samples.  The garments

which were the subject of HQRL 088564 were made from a heavier

weight fabric and were significantly looser fitting than the ones

presented for this ruling.  As a matter of interest, during our

recent conference with CPSC concerning children's sleepwear

garments, it was determined that CPSC would also consider the

garments which were the subject of HQRL 088564 to be sleepwear

and subject to the requirements of the Flammable Fabrics Act.

          Note 13, Section XI, HTSUSA, provides that unless "the

context otherwise requires, textile garments of different

headings are to be classified in their own headings even if put

up in sets for retail sale."  Accordingly, the garments

comprising the sample set are classifiable separately.

     Chapter 61, Note 8, HTSUSA, provides that articles "which

cannot be identified as either men's or boys' garments or as

women's or girls' garments are to be classified under the

headings covering women's or girls' garments."

HOLDING:

     The sample garments are classifiable as follows:  (1) the

bottom portion under the provision for other girls' cotton

underwear, in subheading 6108.91.0025, HTSUSA, with duty at the

rate of 9 percent ad valorem (textile and apparel category 352);

(2) the upper portion under the provision for girls' cotton knit

underwear, in subheading 6109.10.0037, HTSUSA, with duty at the

rate of 21 percent ad valorem (textile and apparel category 352).

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories applicable to textile

merchandise, you should contact your local Customs office prior

to importation of this merchandise to determine the current

status of any import restraints or requirements.

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

part categories are the result of international bilateral

agreements which are subject to frequent renegotiations and

changes, to obtain the most current information available, we

suggest that you check, close to the time of shipment, the Status

Report On Current Import Quotas (Restraint Levels), an internal

issuance of the U.S. Customs Service, which is available for

inspection at your local Customs office.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

