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CATEGORY:  Carriers

Mr. Robert J. Taylor

Taylor Associates

23827 2nd Ave. West

Bothell, WA  98021

Re:  U.S.-built barge sold foreign to be used as dredge in U.S.

     waters

Dear Mr. Taylor:

     This is in response to your letter dated September 6, 1990,

which requests a ruling regarding the use of a U.S.-built barge,

which has been sold foreign, in dredging operations located

within the territorial waters of the United States.

FACTS:

     You state that your client is contemplating the purchase of

an unmanned barge.  The vessel, named the ARL-10, was built in

1944 at Baltimore, Maryland for the U.S. Navy.  The vessel was

built as a repair ship, using an LST design.  In 1966, the vessel

was purchased by the Canadian Pacific Railway and converted to a

rail-trailer ferry.  In 1985, the vessel was decommissioned and

sold.  Since that time, the vessel has been registered as a

barge, presumably under Canadian registery.

     Your client wishes to purchase the barge, convert it to a

deck barge, register the vessel in the United States, and use it

in a sand dredging operation in San Francisco Bay.

ISSUE:

     Whether a U.S.-built barge, which has been sold foreign, may

be used in dredging operations located within the territorial

waters of the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 1 of the Act of May 28, 1906 (36 Stat. 204; 46

U.S.C. 292), provides that "a foreign-built dredge shall not,

under penalty of forfeiture, engage in dredging in the United
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States unless documented as a vessel of the United States.  The

Customs Service has ruled that dredging, for purposes of 46

U.S.C. 292, means the use of a vessel equipped with excavating

machinery in digging up or otherwise removing sub-marine

material.

          It is the position of the Customs Service that because

the prohibition in 46 U.S.C. 292 relates to build, and not the

documentation of a dredge, a dredge documented under a foreign

flag may engage in dredging in the United States if it was built

in the United States (C.S.D. 85-11; see also, Customs Letter

Ruling 110063 KMF (dated April 12, 1989)).

     However, title 46, United States Code, section 883, in

pertinent part, prohibits the transportation of merchandise

between points in the United States embraced within the coastwise

laws in any vessel other than a vessel built in and documented

under the laws of the United States and owned by persons who are

citizens of the United States.  Points in the United States

embraced within the coastwise laws include points in the

territorial sea (defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline), and points located in

internal waters (those waters landward of the territorial sea

baseline, in cases where the baseline and the coastline differ.)

     Section 883 was recently amended by the Act of June 7, 1988

(Public Law 100-329; 102 Stat. 588) to expand the definition of

coastwise trade to include activities that had previously not

been considered coastwise trade.  Under the new provision, the

section 883 prohibition against the transportation of

merchandise:

          ...applies to the transportation of valueless

          material or any dredged material regardless

          of whether it has commercial value, from a

          point or place in the United States or a

          point or place on the high seas within the

          Exclusive Economic Zone...to another point

          or place in the United States or a point or

          place on the high seas within that Exclusive

          Economic Zone...

     Therefore, the use of a United States-built, foreign-flag

dredge to engage solely in the act of dredging would not be

considered coastwise trade for purposes of 46 U.S.C. provided

that the dredge is not used to transport the dredged material, or

any other merchandise, between coastwise points.

       Accordingly, if the ARL-10 will be used solely for

dredging, it need not alter its registry.  If, however, the ARL-

10 will be used to transport sand from a fixed point in San
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Francisco Bay to the shoreline, its documentation must permit

the barge to be used in coastwise trade.  Questions regarding

vessel documentation should be addressed to:

          Mr. Thomas Willis

          Chief, Vessel Documentation

          U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

          2100 Second Street

          Room 1312

          Washington, D.C. 20593-0001

HOLDING:

     A United States-built dredge documented under a foreign flag

may engage in dredging operations in the United States provided

that it does not transport the dredged material between coastwise

points.

                                Sincerely,

                                B. James Fritz

                                Chief

                                Carrier Rulings Branch

