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CATEGORY:  Carriers

Mr. Kaare Bakke

Superintendent, Maritime Operations

Kloster Cruise Limited

Norwegian Cruise Line * Royal Viking Line

95 Merrick Way

Coral Gables, Florida 33134

RE:  Coastwise Trade; Passengers; Foreign-Flag Vessel;

     46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Bakke:

     This is in response to a letter dated September 12, 1990,

from Captain Gulleik Svalastog, requesting a ruling concerning

the application of the Jones Act to a proposed eight (8) and ten

(10) day cruise itinerary on a foreign flag vessel as set forth

below.

FACTS:

     The letter states that in the 8-day cruise, the passengers

would embark on a cruise on a foreign-flag in Honolulu.  The

vessel travels from Honolulu to various intermediate U.S. ports,

Nawiliwili and Lahaina, the vessel is at sea for two days and

calls at Christmas Island, a distant foreign port, and the cruise

concludes at Honolulu where the passengers disembark.

     The letter states that in the 10-day cruise, the passengers

would embark on a cruise on a foreign-flag in Honolulu.  The

vessel travels from Honolulu to various intermediate U.S. ports,

Nawiliwili, Lahaina, Hilo, and Kona, the vessel is at sea for two

days and calls at Christmas Island, Republic of Kiribati, a

distant foreign port, and the cruise concludes at Honolulu where

the passengers disembark.

     On each cruise, the passengers would presumably either

disembark or go ashore temporarily to take sight-seeing

excursions at the said intermediate U.S. ports.  The letter

states that it is your understanding that the proposed

itineraries would not violate 46 U.S.C. App. 289 or section 4.80a

of the Customs Regulations.

ISSUE:

     Whether the transportation of passengers on a foreign-flag

vessel as described above constitutes violations of 46 U.S.C.

App. 289 if the passengers are allowed to remain on shore at an

intermediate U.S. port for a period of one day, but are on board

when the vessel leaves port?

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise

          to be transported), between points in the

          United States ... embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a

          foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States ....

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     "Merchandise," as used in section 883, includes any

article, including valueless merchandise pursuant to the recent

amendment of section 883 by the Act of June 7, 1988 (Public Law

100-329; 102 Stat. 588).

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs

Regulations.)  Section 4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a)

is interpretive of section 289.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

     If passengers embark at a coastwise point and either

disembark (see the definitions of "embark" and "disembark" set

forth in 19 CFR 4.80a(a)(4)) or go ashore temporarily to take

sight-seeing excursions at an intermediate U.S. port there would

be no violation of section 289 if they are allowed to remain on

shore at the intermediate U.S. port for an extended period of

time (e.g., several days), but are on board when the vessel

leaves the United States port for a distant foreign port, in the

subject case, Christmas Island.  Transportation from the distant

foreign port to the port of original embarkation would not be a

coastwise transportation of passengers for purposes of section

289.  The relevancy of whether an intermediate foreign

port is a "nearby foreign port" (as defined in 19 CFR

4.80a(a)(2)) or a "distant foreign port" (as defined in 19 CFR

4.80a(a)(3)) is crucial in determining whether or not a violation

of section 289 has occurred.  In both fact patterns set forth

above, the passengers embark at a coastwise point (Honolulu) on a

voyage to several coastwise points in Hawaii and a distant

foreign port (Christmas Island), returning to the United States

port of original embarkation.  Accordingly, there would be no

violation of section 289 (see 19 CFR 4.80a(b)(3)).

HOLDING:

     The transportation of passengers on foreign-flag vessels as

described in the itineraries above does not constitute violations

of 46 U.S.C. App. 289 as discussed above.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

