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Beverly J. Rudy, Esq.

Milgrim, Thomajan & Lee, P.C.

1025 Connecticut Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20036-5405

RE:  Coastwise Trade; Fuel Oil Blending; 46 U.S.C. App. 883

Dear Ms. Rudy:

     This is in response to your letter dated October 26, 1990

(your file no. 2545-5) regarding the applicability of the

coastwise laws to a proposed fuel oil blending operation.

FACTS:

     The blending operation in question involves slurry oil, a

crude oil refining byproduct which is a heavy residue, or

bottoms.  This product typically has the following

specifications:

          Sulfur Content                     1.75%

          API Gravity @ 60F                  -1

          Viscosity                          140 (SSF @ 122F)

          Pour Point, F max 60

     Your client wishes to transport the slurry oil from Houston,

Texas, where it is currently located, via foreign-flag vessel to

Freeport, Bahamas, where the slurry oil will be discharged into

storage tanks.  The slurry oil will then be blended with a

Peruvian origin blend of light fuel oils with the following

specifications:

          Sulfur Content                     1.17%

          API Gravity @ 60F 13.1

          Viscosity                          329 (SSF @ 122F)

          Pour Point, F max 30

The proportion of the two components in the final product will

be 40% slurry oil (approximately 200,000 barrels) and 60% of the

light fuel oil blend (approximately 250,000 barrels).
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     The resulting product will be no. 6 residual fuel oil, which

is to be sold to a Puerto Rican utility to generate electricity.

This heavy industrial fuel oil will have the following

specifications:

          Sulfur Content                     1.5%

          API Gravity @ 60F 8 min

          Viscosity                          500 max

          Pour Point, F max 75

Subsequent to the processing operation, the resulting residual

fuel oil will be laden upon the foreign flag vessel and

transported to Puerto Rico for delivery to the utility.

ISSUE:

     Whether the fuel oil blending operation described above is

sufficient to create a "new and different product" within the

meaning of 19 CFR 4.80b(a) so that the proposed transportation of

the resultant blend by a foreign-flag vessel is not in violation

of 46 U.S.C. App. 883.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 883 (the merchandise

coastwise law often called the "Jones Act") prohibits the

transportation of merchandise between United States coastwise

points, either directly or via a foreign port, or for any part of

the transportation, in any vessel other than a vessel built in

and documented under the laws of the United States and owned by

persons who are citizens of the United States.

     In interpreting 883, Customs has ruled that a point in

United States territorial waters is a point in the United States

embraced within the coastwise laws.  The territorial waters of

the United States consist of the territorial sea, defined as the

belt, 3 nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

     Section 4.80b(a), Customs Regulations, provides, in part,

that:

          A coastwise transportation of merchandise

          takes place, within the meaning of the

          coastwise laws, when merchandise laden at

          a point embraced within the coastwise laws

          ("coastwise point") is unladen at another

          coastwise point, regardless of the origin

          or ultimate destination of the merchandise.

          However, merchandise is not transported
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          coastwise if at an intermediate port or

          place other than a coastwise point (that

          is, at a foreign port or place, or at a

          port or place in a territory or posses-

          sion of the U.S. not subject to the

          coastwise laws), it is manufactured or

          processed into a new and different pro-

          duct, and the new and different product

          thereafter is transported to a coastwise

          point.

     In applying 4.80b(a), Customs has held that merchandise

manufactured or processed into a new and different product must

be landed and processed at an intermediate port or place other

than a coastwise point.  The manufacturing or processing may not

take place on board a vessel.  We note that for the purpose of

determining whether a new and different product has occurred as a

result of a particular fuel oil blending operation, Customs has

looked to whether the resultant product has differed from the

original product in the following characteristics:  sulfur

content, specific gravity, pour point, and viscosity.

     However, by a notice published in the Federal Register on

November 1, 1989 (54 FR 46075) we informed the public that we

were reviewing our position on this matter.  We stated that we

were of the opinion that not all blending operations which change

the above four characteristics may result in a new and different

product.  The notice stated that prior to reaching future

determinations that a new and different product has in fact been

created by a blending operation for purposes of 4.80b(a), the

procedures and specific data of such operations should be

submitted by the party seeking such a determination.  Customs

will then review the data and make the necessary determination

which will form the basis for a decision regarding any possible

violation of 883.  The final Federal Register package on this

matter is currently in review.  In the interim, notwithstanding

our statement in the notice that Customs has suspended all

rulings on this matter until the issue has been finally resolved,

in view of the time that has elapsed since the publication of our

original proposal we will now consider requests for rulings

regarding this matter.

     Upon reviewing the specifications of this particular fuel

blending operation, we have determined that they are essentially

inadequate in describing the character of the products involved.

Accordingly, until such time as more complete specifications are

submitted for our review, we are unable to issue a definitive

ruling on this matter.

     We note, however, that we have been able to formulate a non-

binding advisory opinion based on the resultant product's
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anticipated properties after blending.  Our review of the

submitted information shows that the slurry oil will probably

meet the ASTM D 396 specification for the no. 6 low pour fuel

oil.  The specifications also indicate that the slurry oil is a

low pour fuel oil with a maximum pour point of 60 F.  This oil

is blended off-shore with a Peruvian blend light oil which does

not meet the ASTM D 396 specifications for fuel oil.  The

resulting 40/60 slurry oil/Peruvian blend is shown to have a

maximum viscosity of 500 (it is not specific as to what this

amount reflects; we assume SSF at 122 F) and a maximum pour

point of 75 F.  The pour point value indicates that the product

is a high pour point fuel oil.

     We emphasize that the values given for the blended product

are maximum values and the actual values may, indeed, be lower.

Interpolating the values in the 40/60 blend, we anticipate the

final viscosity value will range from 140 to 329, most likely

below 300 (SSF at 122 F) and the pour point will most likely

have a maximum range of 30-60 F.  Thus, based on the

interpolated values of the blend, rather than the vague maximum

values submitted, the 40/60 fuel oil blend will probably meet the

ASTM D specification for no. 6 low pour fuel oil.

     Therefore, based on our interpolated values, since both the

final blend and original slurry oil in most instances will

probably meet the ASTM D 396 specifications for low pour point

no. 6 fuel oil, the final blend will in most instances not be

considered a "new and different product" within the meaning of

4.80b(a).  However, a review of the accredited laboratory

reports from the commercial laboratories that test the products

will eliminate the need for interpolation of the specifications

submitted and allow Customs to issue a definitive ruling on this

matter.

HOLDING:

     The information presented is insufficient to determine

whether the proposed fuel oil blending operation will create a

"new and different product" within the meaning of 19 CFR 4.80b(a)

so that the proposed transportation of the resultant blend by a

foreign-flag vessel is not a violation of 46 U.S.C. App. 883.

That vessel may therefore not be used for the transportation.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

