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CATEGORY:   Carriers

Mr. Paul J. Larson

Admiralty Marine Investigations

920 North Avalon Blvd., Suite 2

Wilmington, California 90744

RE:  Coastwise; Skimmer; Oil Recovery; 46 U.S.C. App. 883.

Dear Mr. Larson:

     This letter is in response to your letter of October 30,

1990, in which you request a ruling on the use of a German-

flagged oil skimmer in oil recovery operations.

FACTS:

     In your letter, you state that your company has been asked

to determine whether a German-flagged skimmer may be used in oil

recovery operations in United States waters.  You inquire

generally, notwithstanding questions of reflagging, whether

foreign-flagged skimming vessels may be used in oil recovery

operations.  You also pose a number of variations on the basic

question relating to the operation of skimming vessels:  (1)

whether recovery operations alone constitute coastwise trade; (2)

whether transportation of recovered oil constitutes coastwise

trade; (3) whether oil recovered by a non-coastwise-qualified

vessel may be transferred to a coastwise-qualified vessel for

transportation to the shore; (4) whether recovered oil may be

transferred to a non-coastwise-qualified vessel for transporation

to a point in the United States; (5) may a non-coastwise-

qualified vessel go beyond the limits of the United States

exclusive economic zone [EEZ] to avoid the coastwise prohibition;

and (6) must the recovered oil have a positive value in order to

trigger the coastwise laws.  Finally, you inquire whether the use

of foreign-flagged vessel in the clean-up operations following

the EXXON VALDEZ spill resulted from a one-time waiver or from a

determination that oil recovery did not constitute coastwise

trade.

ISSUE:

     Whether recovery or transportation of oil by a skimming

vessel constitutes coastwise trade.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws of the United States prohibit the

transportation of merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws, either directly or via a

foreign port, in any vessel other than a vessel built in and

documented under the laws of the United States  and owned by

persons who are citizens of the United States. 46 U.S.C.A. App.

883 (West Supp. 1990)(referred to as "the Jones Act").  Further,

Section 316(a) of Title 46, United States Code Appendix,

prohibits the use of a non-coastwise-qualified vessel to tow any

vessel, other than a vessel in distress, between ports or places

in the United States embraced within the coastwise laws, either

directly or by way of a foreign port, or to do any part of such

towing, or to tow any such vessel between points in a harbor of

the United States.   46 U.S.C. App. 316(a) (West Supp. 1990).

Generally, the coastwise and towing laws apply to points within

the territorial sea of the United States, defined as the belt,

three nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated

November 13, 1990.

     The term merchandise is defined in the coastwise statute to

include valueless materials.  46 U.S.C. App. 883.  The statute

further provides that the transportation of valueless material,

regardless of its commercial value, from a point or place in the

United States or a point or place on the high seas within the

Exclusive Economic Zone, as defined in the Presidential

Proclamation of March 10, 1983, to another point or place in the

United States or a point or place on the high seas within the

Exclusive Economic Zone falls within the ambit of the coastwise

statute.

     From this statutory framework, the Customs Service has

concluded that the coastwise laws prohibit the use of a non-

coastwise-qualified mobile vessel for recovery or transportation

of oil in waters within the jurisdiction of the coastwise laws.

Headquarters Ruling Letter 110386, dated September 29, 1989.

However, Customs has held that the use of a non-coastwise-

qualified vessel as a stationary facility for lodging,

processing, storing, or other activities is not a

"transportation" that is prohibited by section 883.  Id.  If such

a stationary vessel is being loaded or unloaded and must be moved

to another location temporarily due to stress of weather or other

reason involving the safety of the vessel, the coastwise laws are

not violated so long as no loading or unloading occurs at any

other coastwise point and the vessel is subsequently returned to

its original location once the danger has passed.  Id.

     Only coastwise-qualified vessels may accept the transfer of

the recovered oil at a coastwise point for transportation to

another coastwise point, regardless of whether the vessel leaves

the territorial waters or exclusive economic zone of the United

States.  Headquarters Ruling Letter 110276, dated June 15, 1989.

Transportation by a non-coastwise-qualified vessel is permitted

only if the oil is unloaded at a foreign point.  Id.  However,

you should be aware that under 50 U.S.C. App. 2406(d) (1988), the

exportation of domestically produced crude oil that has been

transported via the Trans-Alaska Pipeline is prohibited, with

certain narrow exceptions.

     You raise in your letter questions regarding the use of

foreign-flagged vessels in the EXXON VALDEZ clean-up operations.

Pursuant to the Act of December 27, 1950, 64 Stat. 1120 (note

preceding Chapter 1 of Title 46 Appendix, United States Code),

the Customs Service, through authority delegated by the Secretary

of the Treasury, must waive application of the Jones Act upon the

request of the Secretary of Defense in the interest of national

defense and to the extent required.  Upon his own initiative or

upon the written recommendation of the head of any other United

States agency, the Secretary of Treasury has the discretion to

waive application of the coastwise laws "whenever he deems that

such action is necessary in the interest of national defense."

The Customs Service makes recommendations to the Assistant

Secretary of Treasury for Enforcement on these waivers.  The

foreign-flagged skimmer vessels used in the EXXON VALDEZ clean-up

were operating under waivers issued by the Department of the

Treasury.

HOLDING:

     A skimming vessel must be coastwise-qualified to engage in

mobile recovery or transportation of spilled oil in waters

embraced within the coastwise laws.  The use of a stationary

facility for lodging, processing, storing, or other activities

recovery of oil is not a transportation within the prohibitions

contained in 46 U.S.C. App. 883.  The foreign-flagged vessel

used in the EXXON VALDEZ oil clean-up operated under waivers to

the coastwise laws issued by the Department of the Treasury.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

