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CATEGORY:  Carriers

Mr. William E Armstrong

South Florida Clean Harbors, Inc.

5915 Ponce De Lean Blvd.

Coral Gables, Florida 33146

Re:  Oil pollution clean-up vessels; Skimmer-type vessels;

     Foreign-built vessels; Importation requirements; Duty

     consequences; Coastwise trade; Demonstration; 46 U.S.C.

     App. 883

Dear Mr. Armstrong:

     This is in reference to your letter of November 28,1990,

concerning the proposed purchase or charter, and use of one or

more foreign-built harbor skimmer type vessels in South Florida.

FACTS:

     It is proposed that South Florida Clean Harbors, Inc., a

Florida corporation, either purchase or charter one or more

Italian-built "Pelican"-type harbor skimming vessels.  Permission

is sought to "import" the vessels for the purpose of

demonstrating their oil pollution recovery capabilities to local

government officials.  It is stressed that the importation would

be temporary only, and that no fees would be charged for the

demonstration services.

ISSUE:

     Whether any restrictions exist on the "importation" of a

foreign-built oil skimmer vessel, and what restrictions, if any,

may exist on the use in the United States of such vessels for

demonstration purposes.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

               No merchandise shall be transported by water,

               or by land and water, on penalty of forfeiture

               of the merchandise (or a monetary amount up to

               the value thereof as determined by the Secretary

               of the Treasury, or the actual cost of the trans-

               portation, whichever is greater, to be recovered

               from any consignor, seller, owner, importer,

               consignee, agent, or other person or persons

               so transporting or causing said merchandise to be

               transported), between points in the United

               States...embraced within the coastwise laws,

               either directly or via a foreign port, or for

               any part of the transportation, in any other

               vessel than a vessel built in and documented

               under the laws of the United States and owned

               by persons who are citizens of the United

               States...

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

the internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.  These laws

have also been interpreted to apply to transportation between

points within a single harbor.

     "Merchandise", as used in section 883, includes any article,

including even materials of no value (see the amendment to

section 883 by the Act of June 7, 1988, Pub. L. 100-329; 102

Stat. 588).  Pursuant to section 4.50, Customs Regulations (19

CFR 4.50), a "passenger" for purposes of the coastwise laws is

defined as "any person carried on a vessel who is not connected

with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."

     It is not stated whether local government officials might be

aboard a vessel which is demonstrating the skimming process.

Customs has previously ruled that the use of a vessel solely for

the purpose of demonstration in which persons who are

transported on demonstration rides embark and disembark at the

same point is not a use in the coastwise trade even if the ride

is entirely within territorial waters.  Such persons are not

considered to be passengers for the purposes of the coastwise

laws.  However, these rulings have been limited to demonstration

rides originating and terminating at the same point because the

transportation of persons between different points is itself

evidence of a purpose other than the demonstration of a vessel.

This, of course, would not apply to crew members.

     The transportation aboard vessels of equipment necessary to

the operation of the transporting vessel would likewise pose no

problem.  Such essential equipment is not considered merchandise

under the coastwise laws.

     In regard to the removal of surface oil by skimming, it is

our position that the removal of oil from the water constitutes a

lading of merchandise.  The deposit of oil at a different point

would constitute an unlading of merchandise.  If these

operations occur within the territorial waters, a violation of

the coastwise merchandise statute will have occurred.

     The present request for a ruling includes the request for an

authorization to "import" skimmer vessels for demonstration

purposes, free from duty.  The special status accorded vessels,

their tackle, apparel, equipment, and appurtenances has long been

recognized, with vessels being considered sui generis and totally

distinct from merchandise.  (See The Conqueror, 166 U.S. 110, 17

S. Ct. 510, 41 L. Ed. 937 (1896); United States v. William Herman

Wepner, 32 CCPA 30, C.A.D. 282 (1944)).  The requirements for the

entry of merchandise are provided in section 1484 of title 19,

United States Code.  Those requirements have no applicability to

commercial vessels, of which skimmer vessels are examples.

Accordingly, there would be no Customs duty requirements should

such vessels be brought to the United States.

HOLDING:

     Following a thorough review of the facts and analysis of the

law and applicable precedents, we find that the vessels in

question may engage in demonstration activities in the United

States to the following extent:

1.  Persons to whom vessel capabilities are being demonstrated

may be transported from a shore site to a demonstration point and

back to the original shore point to be disembarked, even if the

entire operation occurs within territorial waters.

2.  A full-scale operational demonstration may not be undertaken,

in that oil skimmed within territorial waters is deemed to have

been laden in such waters, and when such oil is later deposited,

a violative transportation will have been consummated.

3.  A commercial vessel, such a pollution control vessel, may be

brought into the United States without the necessity of paying

any Customs merchandise duties.

                               Sincerely,

                               B. James Fritz

                               Chief

                               Carrier Rulings Branch

