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CATEGORY:  Carriers

Mark J. Buhler, Esq.

Holland & Knight

800 North Magnolia Avenue

P.O. Box 1526

Orlando, Florida 32802

RE:  Foreign-flag Yacht; Importation; Cruising license; HTSUSA;

     46 U.S.C. App. 104

Dear Mr. Buhler:

     This is in response to your letter dated December 3, 1990

(your ref:  file no. 33776-1) requesting a ruling as to whether

your client's foreign-flag yacht would be exempt from duty if and

when it should visit the United States.  Our ruling on this

matter is set forth below.

FACTS:

     Mi Gaea Limited, a company incorporated in the Island of

Jersey, Channel Islands, proposes to temporarily enter its

British-flag yacht, the MI GAEA, into the United States as part

of a long shakedown cruise that would involve a voyage from

Antibes, France, to South Florida, then on to the West Indies,

and returning to Antibes several months later.  The vessel would

remain in Florida for up to three or four months during which

time the vessel would undergo various repairs and be used for

pleasure cruising.  After this time the vessel would depart for

the West Indies to continue the shakedown cruise and would

eventually return to its permanent berth at Antibes, France, in

late spring, 1991.

ISSUE:

     Whether the entry of a foreign-flag yacht into the United

States for three of four months for the purposes of repairs and

pleasure cruising constitutes an importation resulting in the

assessment of duty under the Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated.

                              - 2 -

LAW AND ANALYSIS:

     According to Additional U.S. Note 1, Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), vessels brought

into the Customs territory of the United States by nonresidents

thereof for their own use in pleasure cruising shall be admitted

without formal Customs consumption entry or payment of duty.

     As long as a yacht or pleasure boat is brought into the

United States by a nonresident and is not offered for sale or

charter to a U.S. resident, it is not dutiable.  It is

permissible to sell or charter such a vessel to a non-resident.

If, however, the yacht is offered for sale or lease to a resident

of the United States, a consumption entry must be filed.

     You should know that section 4.94, Customs Regulations (19

CFR 4.94) concerns the issuance of cruising licenses which exempt

foreign yachts from formal entry and clearance procedures (e.g.,

filing manifests, obtaining permits to proceed and exemptions

from the payment of tonnage tax and entry and clearance fees) at

United States ports.  Section 4.94 was promulgated pursuant to

title 46, United States Code Appendix, section 104 (46 U.S.C.

App. 104) which authorizes the issuance of cruising licenses to

pleasure vessels of countries which extend reciprocal privileges

to United States vessels.  Great Britain is on the list of

countries appearing in section 4.94(b) whose yachts may be issued

cruising licenses.  The length of the cruising license is usually

dependent upon the description of the vessel's cruise within

United States waters; however, pursuant to section 4.94(c) in the

discretion of the customs district director it may remain in

force for a period of up to one year from the date of its

issuance.

HOLDING:

     The entry of a foreign-flag yacht into the United States for

three or four months for the purpose of repairs and pleasure

cruising does not constitute an importation resulting in the

assessment of duty under the HTSUSA.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

