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VES-5-28-CO:R:IT:C GEV

CATEGORY:  Carriers

John deRomoet

Regional Counsel of Customs

10 Causeway Street

Boston, Massachusetts  02222-1056

RE:  Supplemental Petition of Evergreen International (U.S.A.)

     Corporation; Baltimore District Case No. 89-1303-21170;

     46 U.S.C. App. 91; Clearance; Shipper's Export Declaration

Dear Mr. deRomoet:

     This is in reference to your letter dated November 30, 1990

(your ref:  RL:ART 90-0389) and attachments thereto regarding the

above referenced penalty.  Our ruling on this matter is set forth

below.

FACTS:

     The vessel M/V EVER GLOBE, owned by Evergreen International

(U.S.A.) Corporation ("Evergreen"), was laded at the Port of

Baltimore with cargo destined foreign.  No shipper's export

declaration (SED) or bill of lading was presented to Customs

prior to the time of the vessel's clearance on August 11, 1989.

When the bill of lading was finally submitted, it did not

contain the statement "NO SED REQUIRED, SECTION 30.39 FTSR,

S.A.S. DP."  Furthermore, the Cargo Declaration and General

Declaration both stated that the manifest was filed complete.

     In view of the above, the District Director of Baltimore

issued a penalty notice to the shipping agent for Evergreen,

dated August 28, 1989, in the amount of $1000.00 for a violation

of 46 U.S.C. App. 91.  The underlying violation was the failure

of the carrier to submit the bill of lading, which referenced a

Commerce Department license for the shipment, prior to the lading

of the merchandise or the vessel's clearance (see 15 CFR

786.1(c)(2)).

     It is Evergreen's position that it was exempt from filing a

bill of lading prior to lading or export because it is considered

an "automatic filer" or "electronic filer" of Department of

Commerce validated licenses, wherein the SED's are not submitted
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to Customs but instead are reported by diskette directly to the

Bureau of Census.  Further in support of their position that no

violation of 46 U.S.C. App. 91 was committed, Evergreen has

submitted a letter from the District Director of Norfolk, dated

February 12, 1987, stating that after consulting with Customs

Headquarters, "...it is the opinion of the Chief, Carrier Rulings

Branch, that monthly and electronic filers of Commerce Department

validated licenses need not file a bill of lading prior to

departure of the cargo."

ISSUES:

     1.  Whether the failure to submit a bill of lading

referencing a Department of Commerce license prior to a vessel's

clearance constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 91.

     2.  Whether a penalty for a violation of 46 U.S.C. App. 91

should be assessed against the master or other person having

charge of the vessel, or against the shipping agent.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 91, provides in part

that, "The master or person having the charge or command of any

vessel bound to a foreign port shall deliver...a manifest of all

cargo on board."  Furthermore, 91 provides in part that, "...if

the master delivers a false statement...the master or other

person having the charge or command of such vessel shall be

liable to a penalty of not more than $1,000 nor less than

$500..."

     Sections 4.61(b)(2), 4.63(a)(1) and (2), and 4.75(a) and

(b), Customs Regulations, all promulgated pursuant to 46 U.S.C.

App. 91, provide for the submission of export documentation prior

to the clearance of a vessel.  Section 4.61(b)(2) states that

before clearance is granted to a vessel bound for a foreign port,

the district director shall verify compliance with respect to

outward cargo declarations and SED's.  Sections 4.63(a)(1) and

(2) state, in part, that no vessel shall be cleared unless the

following have been filed with the appropriate Customs officer at

the port from which clearance is being sought:  an outward cargo

declaration; copies of bills of lading or equivalent commercial

documentation; and export declarations as are required by

pertinent regulations of the Bureau of Census, Department of

Commerce; or an incomplete cargo declaration as provided for in

4.75.

     Sections 4.75(a) and (b) state that, with the exception of

those countries listed in section 4.75(c) for which vessels may

not be cleared until complete manifests and SED's are filed, if a

master desiring to clear his vessel for a foreign port does not

have the requisite documentation for clearance the district
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director may accept an incomplete manifest provided the missing

documentation is submitted to Customs not later than the fourth

business day after clearance.  However, it is Customs policy that

vessels and aircraft carrying cargo subject to a Department of

Commerce validated export license, or cargo subject to a

Department of State export license because the cargo is on the

U.S. munitions list, or cargo subject to a DEA license, should

not be permitted to use the delayed clearance procedures in

section 4.75 and former section 6.8 (the latter is now section

122.74). (see Commissioner's telex dated November 28, 1984, copy

enclosed)

     In regard to issue 1, we have been informed by the Office of

Inspection and Control that while Evergreen's application for

participation in the Bureau of Census' Automated Export Reporting

Program is currently being considered, to date it has not been

accepted.  We note that Attachment B of your letter is merely a

blank sample authorization request.  Consequently, Evergreen was

not an "automatic filer" or "electronic filer" of Department of

Commerce validated licenses on the date of the vessel clearance

in question.  Accordingly, Evergreen was not exempt from the

requirement to file an SED pursuant to the aforementioned

Customs Regulations.

     Assuming, arguendo, Evergreen's status as an "automatic

filer" or "electronic filer" as discussed above, the bill of

lading nonetheless had to be presented prior to the lading or

exportation of the cargo pursuant to 15 CFR 786.1(c)(2).  We note

that Evergreen did not present the bill of lading prior to the

lading or exportation and they further stated that the manifest

was filed complete when in fact it was not.

     As for Evergreen's reliance on the February 27, 1987, letter

from the District Director of Norfolk, we note that the

statement contained therein regarding the filing of bills of

lading is not consistent with Customs policy on this matter.

     Accordingly, we find that the circumstances of this case

constitute a violation of 46 U.S.C. App. 91.  We also concur

with the recommendation of the Baltimore District Director that

Evergreen has not presented any additional facts which would

justify cancellation of the penalty.  Therefore the supplemental

petition is properly denied.

     In regard to issue 2, we note that 46 U.S.C. App. 91

penalties are properly assessed against the master of the vessel.

However, for practical reasons the penalty notice is sent to the

vessel line or agent.  We will clarify the correct citation

procedures with our field offices.

                              - 4 -

HOLDINGS:

     1.  The failure to submit a bill of lading referencing a

Commerce Department license prior to a vessel's clearance is a

violation of 46 U.S.C. App. 91.

     2.  A penalty for violation of 46 U.S.C. App. 91 is properly

assessed against the master.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

Enclosure

