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Edward L. Merrigan, Esq.
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Washington, D.C. 20815-4238

RE:  Policy Regarding 19 U.S.C. 1466(h); Spare Parts; Retroactive

     Effect on Pending Customs Cases

Dear Mr. Merrigan:

     This is in response to your letter of January 14, 1991,

referencing our letter to you dated December 21, 1990 (111280

LLB) regarding Customs interpretation and implementation of the

newly-enacted Public Law 101-382 (section 484E).  There are two

matters in our letter to which you take exception and you

therefore request that we give them further consideration.

FACTS:

     On August 20, 1990, the President signed into law Pub. L.

101-382, section 484E of which amends section 466, Tariff Act of

1930, as amended (19 U.S.C. 1466), by adding a new paragraph (h)

to the statute (19 U.S.C. 1466(h)).

     The new section 1466(h) provides that:

(h) The duty imposed by subsection (a) of this section shall not

apply to--

          (1) the cost of any equipment, or any part of

          equipment, purchased for, or the repair parts

          or materials to be used, or the expense of

          repairs made in a foreign country with

          respect to, LASH (Lighter Aboard Ship) barges

          documented under the laws of the United

          States and utilized as cargo containers, or

          (2) the cost of spare repair parts or

          materials (other than nets or nettings) which

          the owner or master of the vessel certifies

          are intended for use aboard a cargo vessel,
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          documented under the laws of the United

          States and engaged in the foreign or coasting

          trade, for installation or use on such

          vessel, as needed, in the United States, at

          sea, or in a foreign country, but only if

          duty is paid under appropriate commodity

          classifications of the Harmonized Tariff

          Schedule of the United States upon first

          entry into the United States of each such

          spare part purchased in, or imported from,

          a foreign country.

     The effective date of the amendment is stated as follows:

          Effective Date.--The amendment made by this

          section shall apply to--

          (1) any entry made before the date of

          enactment of this Act that is not liquidated

          on the date of enactment of this Act, and

          (2) any entry made--

               (A) on or after the date of enactment of this

                   Act, and

               (B) on or before December 31, 1992.

     Based upon the language of these new provisions of law, you

provided advice to your clients, outlined in your letter to us

dated August 28, 1990, and asked that we determine whether the

Customs Service is in accord with that advice.  By letter dated

December 21, 1990 (111280 LLB) we provided you with the comments

you requested.  You now take exception to the following two

matters addressed in our December 21 letter.

     The first matter of concern is the spare parts exemption.

You reference the second paragraph on page 4 of our letter of

December 21 which states in part that "...the cost of imported

parts and materials upon which duties have previously been paid

under the Harmonized Tariff Schedule of the United States will

not be subject to vessel repair duties."  While we are both in

accord with this basic premise, you take exception to the last

sentence of the same paragraph which states in part that, "This

benefit...is subject to proof of prior importation and duty

payment." (emphasis added)

     You state that this limitation is unsustainable because it

fails to take into account the Senate Finance Committee Report

(S. Rept. 101-252) which is reflected in the wording of section

1466(h) which states that the duty exemption becomes operative to

those parts which are duty-paid under the appropriate commodity

classification of the Harmonized Tariff Schedule of the United
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States "upon first entry into the United States of each such

spare part purchased in, or imported from, a foreign country."

(emphasis added)

     It is apparent that the points of contention/confusion are

the terms "prior importation" and "first entry."  This

distinction, however, is merely a question of semantics.

Obviously, a foreign part being entered for the first time is not

susceptible of proof of prior importation.  We agree with your

statement that spare parts purchased by a U.S.-flag vessel during

a foreign voyage are exempt under 19 U.S.C. 1466(h) if duty is

paid on those parts under the appropriate HTSUSA commodity

classification "at the time of their first entry into the United

States" on board that vessel provided the parts are not installed

on that vessel.  We also agree that spare parts previously

imported into the United States by air or other vessel and later

placed aboard a U.S.-flag vessel for use, are likewise exempt

under 19 U.S.C. 1466(h) if duty under the appropriate HTSUSA

commodity classification was paid "upon first entry into the

United States" by air or aboard the first mentioned vessel.

     The second point with which you take exception is in regard

to the retroactive impact of 19 U.S.C. 1466(h) on pending Customs

cases involving entries made before the August 20, 1990, date of

enactment.  Specifically, you object to the last paragraph of our

December 21, 1990, letter which states:

          "The final statement is also generally correct.  The

     benefits of the new law will be applied to all entries

     which were not finally liquidated on or before August 20,

     1990.  Exception is taken, however, to the definition of

     the phrase "finally liquidated" appearing in the incoming

     request for ruling.  It is stated that an entry would not

     be considered finally liquidated if "...duty thereon

     under 19 U.S.C. 1466 remained 'unpaid' because of pending

     administrative or judicial proceedings."  Customs does not

     consider that payment of final liquidation amount bears any

     relation to the liquidation of an entry.  Under the Customs

     Regulations (19 C.F.R. 159.9(c)), except for entries

     liquidated by operation of law, entries are considered to

     be liquidated on the date stamped on the bulletin notice of

     liquidation, which coincides with the date that notice is

     posted or lodged in the Customhouse."  (Emphasis Supplied).

     In noting your objection to our position as stated above,

you reiterate the position on this matter as espoused in your

letter of August 28, 1990; that is, the term "liquidated" as used

in 19 U.S.C. 1466(h) is intended to mean "finally liquidated" and

an entry is not "finally liquidated" if it is still the subject

of administrative or judicial proceedings.  In support of this

position you cite the following:  a statement of Senator Breaux

to this effect (Congressional Record, April 20, 1990, p. S4715);
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section 514(a) of the Tariff Act of 1930 (19 U.S.C. 1514(a))

which provides, in part, that the liquidation of an entry shall

be final unless a protest is timely filed, or if a court action

is filed to contest denial of a protest; and Hambro Automotive

Corp. v. United States, 603 F.2d 850, 853 (CCPA, 1979); United

States v. Desiree Intern USA Ltd., 497 F.Supp. 264, 265 (D.C.

N.Y., 1980); and Computime, Inc. v. United States, 622 F.Supp.

1083 (CIT 1985).

     Upon further review of this matter we are in accord with

the position as stated by Senator Breaux that the new amendments

to section 1466 "...are intended to apply to any entry made prior

to the date of enactment of [this Act] which is not finally

liquidated when the bill becomes law."  Accordingly, for purposes

of the retroactive impact of new section 1466(h) the benefits of

said legislation will inure to those entries which were not

finally liquidated (i.e., for which no timely protest was filed

or court action initiated) on or before August 20, 1990.

                              Sincerely,

                              Harvey B. Fox

                              Director, Office of Regulations

                              and Rulings

