                            HQ 111504

                         October 9, 1991

VES--03-CO:R:IT:C  110504 BEW

Category:  Carriers

Barbara Ehrich Locke, Esquire

1200 Brickell Avenue

P. O. Box 015441

Miami, Florida 33101

Re:  Pleasure Vessel; Undocumented Foreign Vessel; Alien

     ownership; State Registered

Dear Ms. Locke:

     This is reference to your request for a ruling concerning

the use of a Canadian-built, undocumented 41' sailing vessel in

the waters of the United States, which is owned by a resident

alien.

FACTS:

     You state that the subject vessel is owned by Mr. Malcolm

Elliott, a U. K. citizen who has lived in the United States for

over thirty years.  You state that Mr. Elliott resides on his

boat which is docked at the Dinner Key Marina, Miami, Florida.

You state that the boat was purchased in 1987, transported into

the United States, and all duties required by Customs laws were

paid by Mr. Elliott.  You state that he also paid Florida sales

tax on the vessel and registered it in the State of Florida.  You

state that on September 22, 1990, when Mr. Elliott returned from

the Bahamas, and reported to Customs, he was issued an

Immigration clearance but was told to report to the Marine office

of Customs with his Florida State Registration Certification.

When he arrived at the Marine office, you state that he was told

that he had to fill out a "cargo and manifest sheet."  He

questioned this procedure, and was told by Customs that his

vessel is an undocumented U.K. vessel which is required to make

entry and clearance each time the vessel passes north of the

Haulover Inlet, or south of Key Largo.  The original State

Registration Certification was retained at the Marine office and

a copy was returned to Mr. Elliott.

     You state that the vessel is used exclusively for pleasure

purposes, and that it does not engage in any coastwise

transportation of passengers or merchandise.  You state that

Mr. Elliott recognizes the need to make entry when returning from

a foreign port, however, his primary area of concern lies in the

fact that he frequently travels in the area between Palm Beach

County and the Florida Keys to visit friends and relatives.  You

state that Mr. Elliot's understanding of the regulations is that

in order to visit his parents in Boca Raton on the weekends,

something he does routinely, the vessel would have to be cleared

on his outbound trip from Miami, and enter and clear at the next

designated port (possibly West Palm Beach) on his way up the

coast, and enter and clear again on the return trip.  Your

letter requests a clarification of the status of the subject

vessel, and the Customs requirements with respect to the type of

voyage outlined above.  You also inquire as to whether the

subject vessel may fly a flag, and if so which flag is

permissible.

ISSUE:

     Whether a "licensed yacht" or undocumented foreign-built

pleasure vessel" which is state registered, and owned by a

resident alien in the United States, is exempt from entry and

clearance within the meaning of the provisions in 19 U.S.C.

1441(3) and 46 U.S.C. App.  91.

LAW AND ANALYSIS:

     The master of any foreign vessel arriving in a United States

port, whether from a foreign port or another United States port,

is required under the provisions of title 19, United States Code,

section 1433 (19 U.S.C.  1433), to immediately report its

arrival.  Section 1433, provides in pertinent part, that

immediately upon the arrival at any port or place in the United

States or Virgin Islands of:  (1) any vessel from a foreign port

or place; (2) any foreign vessel from a domestic port; or (3) any

vessel of the United States carrying bonded merchandise, or

foreign merchandise for which entry has not been made, the master

of the vessel shall report the arrival at the nearest customs

facility or such other place as the Secretary may prescribe by

regulation.

     In addition, the master of any foreign vessel arriving in a

United States port, whether from a foreign port or another United

States port is required to make vessel entry under title 19,

United States Code, section 1435 (19 U.S.C.  1435), and section

4.3 of the Customs Regulations (19 CFR 4.3).  Such vessels are

also required to clear when bound for a foreign port, and must

have a permit to proceed from one United States port to another.

     Paragraph (3) of 19 U.S.C.  1441, exempts from entry in

the United States licensed yachts or undocumented American

pleasure vessels not engaged in trade nor in any way violating

the Customs or navigation laws of the United States and not

having visited any hovering vessel.  The statute requiring vessel

clearance of a vessel bound to a foreign port or place (46 U.S.C.

 91) contains a similar provision under which "a licensed yacht

or an undocumented American pleasure vessel not engaged in any

trade nor in any way violating the customs or navigation laws of

the United States" is exempt from clearance.

     Customs interpretation of the term "licensed yacht or

undocumented American pleasure vessel" in 19 U.S.C.  1441(3) and

46 U.S.C. App.  91, under which such vessels are exempt from

vessel entry and clearance under the circumstances described

therein, is as follows:

     (1)  A "licensed yacht or undocumented American pleasure

          vessel" includes:

          (a)  A pleasure vessel documented by the United States

               Coast Guard under 46 U.S.C. chapter 121; and

          (b)  An undocumented pleasure vessel owned by a citizen

               of the United States, regardless of whether the

               United States citizen is a resident of the United

               States and regardless of whether the vessel is

               numbered under a State numbering system.

     Customs has held that an undocumented American pleasure

vessel must meet the same requirements as a documented American

pleasure vessel, except that for its tonnage it is not

documented.  To be eligible for documentation, a vessel must be:

(1) of at least 5 net tons; (2) not registered under the laws of

a foreign country; and (3) owned by a citizen of the United

States (See 46 U.S.C. 12102; 46 CFR Subpart 67.03).  There is no

residency requirement for United States vessel documentation.

     Customs has ruled that an undocumented pleasure vessel which

is numbered under a State numbering system may not be considered

an undocumented American pleasure vessel unless it qualifies,

except for tonnage, for documentation under 46 U.S.C. 12102.

     Consistent with this conclusion, a "licensed yacht or

undocumented American pleasure vessel" does not include a

pleasure vessel documented under a foreign flag, regardless of

whether it is owned by a citizen of the United States and

regardless of whether it is numbered under a State numbering

system; and an undocumented pleasure vessel owned by a foreign

citizen, regardless of whether it is numbered under a State

numbering system.  The Customs Regulations provide under section

4.3, footnote 9 (19 CFR 4.3 n. 9) that, "Every undocumented

vessel of 5 net tons or over owned by an alien, whether or not

such alien is a resident of the United States is a foreign

vessel".  (Consistent with this position, see also The Chiquita,

19 F.2d 417 (1927); Moore, International Law, vol. 2 pp. 1002-

1009, cited in The Chiquita; and 80 Corpus Juris Secundum 569,

citing The Chiquita; but see contra, 46 U.S.C. 2101(46) defining

"vessel of the United States" to include numbered vessels for

purposes of 46 U.S.C. Subtitle II (These laws do not include

laws relating to Customs entry requirements)).  Generally, a

vessel such as the subject vessel, which is 41', will admeasure

over 5 net tons.

     With regard to state numbering, we note that under the Coast

Guard Regulations on state numbering, a state numbering system

may require the numbering of any vessel subject to the

jurisdiction of the state with certain exceptions (see 33 CFR

174.11(b)).

     A vessel with a state certificate or number is not

considered "a documented vessel" as that term is used under laws

and regulations administered by the Customs Service.  Since Mr.

Elliott is a citizen of the United Kingdom, until such time as

his vessel becomes documented in the United Kingdom or other

foreign country, Customs considers his vessel an undocumented

U.K. vessel.

     Title 46, United States Code Appendix, section 104 (46

U.S.C. App.  104), authorizes the issuance of cruising licenses

to pleasure vessels of countries which extend reciprocal

privileges to United States pleasure vessels.  Great Britain is

such a country.  The determining factor as to whether a vessel is

eligible for a cruising license is the documentation of the

vessel and not the residency of the owner.  The license is

granted subject to the condition that the vessel will not engage

in trade or violate the laws of the United States in any respect.

(See 19 CFR 4.94(c), copy enclosed).  A cruising license does not

exempt a vessel from the requirement to report its arrival in the

United States to Customs immediately upon such arrival (see 19

U.S.C.  1433 and 19 CFR 4.2).  If the subject vessel were

documented under the United Kingdom or another country which

extends reciprocal privileges to the United States, it would be

eligible for a cruising license.

     Finally, you should be aware that under the provisions of

section 4.2a of the Customs Regulations (19 CFR 4.2a), there are

special requirements for reporting of arrival from any foreign

port or place by small vessels whose intended destination is a

point within the jurisdiction of Miami, Florida.  Operators of

small vessels (i.e. any vessel of less that 5 net tons, and any

private vessel, regardless of displacement) shall immediately

report their arrival in the United States.  With regard to the

trip from Miami to Boca Raton and return, Mr. Elliot would have

to clear his vessel at the port of Miami for the outbound trip

and report his arrival, enter and clear the vessel at the port of

West Palm Beach for his return trip to Miami.  A permit to

proceed may be issued on either his outbound trip and/or his

inbound trip to other U.S. ports where he wishes to make stops.

     Section 4.61(d) of the Customs regulations provides that

clearance shall not be granted to any foreign vessel using the

flag of the United States or any distinctive signs or markings

indicating that the vessel is an American vessel (see 22 U.S.C.

454a).

     Information concerning the flying of flags on vessels may be

obtained from the U.S. Coast Guard, Seventh Coast Guard District,

Miami, Florida, telephone number 305-536-5651.  You may also wish

to refer to Chapman's Nautical Guides on boating etiquette.

HOLDING:

     An undocumented pleasure vessel owned by a resident alien

in the United States, whether state registered or not, is for

Customs purposes considered an undocumented foreign vessel; and

is not exempt from entry and clearance within the meaning of the

provisions in 19 U.S.C.  1441(3) and 46 U.S.C. App.  91.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

