                            HQ 111712

                         August 7, 1991

VES-3   CO:R:IT:C  111712  JBW

CATEGORY:   Carriers

Elizabeth Robertson, Esq.

Klemm, Blair, Sterling & Johnson

Suite 1008 Pacific News Building

238 Archbishop F. C. Flores Street

Agaa, Guam 96910

RE:  Coastwise; Towing; Guam; 46 U.S.C. App. 316; 46 U.S.C. App.

     877;  46 U.S.C. 12102.

Dear Ms. Robertson:

     This letter is in response to your letter of May 10, 1991,

in which you request a ruling regarding the applicability of the

coastwise towing statue, 46 U.S.C. App. 316, to movements of

United States-registered tugboats between coastwise points in

Guam.

FACTS:

     In your letter, you state that your client contemplates the

operation of a foreign-built, United States-registered tugboat,

owned by a United States citizen, between points within the

territorial waters of Guam, specifically Commercial Port and Apra

Harbor.

ISSUE:

     Whether the operation of a foreign-built, Unites States-

registered tugboat between points in Guam is a violation of the

coastwise towing statute, 46 U.S.C. App. 316.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws of the United States prohibit the

transportation of merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws, either directly or via a

foreign port, in any vessel other than a vessel built in and

documented under the laws of the United States  and owned by

persons who are citizens of the United States. 46 U.S.C.A. App.

883 (West Supp. 1991)(referred to as "the Jones Act").  Further,

Section 316(a) of Title 46, United States Code Appendix,

prohibits the use of a non-coastwise-qualified vessel to tow any

vessel, other than a vessel in distress, between ports or places

in the United States embraced within the coastwise laws, either

directly or by way of a foreign port, or to do any part of such

towing, or to tow any such vessel between points in a harbor of

the United States.   46 U.S.C.A. App. 316(a) (West Supp. 1991).

Generally, the coastwise and towing laws apply to points within

the territorial sea of the United States, defined as the belt,

three nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated

November 13, 1990.

     Pursuant to Section 21 of the Merchant Marine Act of 1920,

46 U.S.C. App. 877, the coastwise laws, including the above-

described statutes, are applicable to Guam.  Under 46 U.S.C.

12105(b), however, a vessel for which a registry is issued by

the United States Coast Guard may be employed in trade with Guam.

Under that statute and 46 U.S.C. 12102, a foreign-built, United

States-owned vessel may be issued a registry.  In interpreting

these statues, the Customs Service has ruled that foreign-built,

United States-registered vessels may be used to transport

merchandise or passengers between points in Guam as well as

between United States coastwise points and Guam.  Headquarters

Ruling Letter 109455, dated August 4, 1988.  Similarly, a

foreign-built, United States-registered vessel could be used to

tow another vessel between points in Guam as well as between

United States coastwise points and Guam.  Therefore, the subject

vessel, which is foreign-built and United States-registered, may

be operated as a tow between points in Guam.

HOLDING:

     The coastwise towing statute, 46 U.S.C. 316, does not

prohibit the operation of a foreign-built, Unites States

registered and owned tugboat between points in Guam.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

