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CATEGORY:   Carriers

Elizabeth Robertson, Esq.

Klemm, Blair, Sterling & Johnson

Suite 1008 Pacific News Building

238 Archbishop F. C. Flores Street

Agaa, Guam 96910

RE:  Coastwise; Towing; Northern Mariana Islands; CNMI; 46 U.S.C.

     App. 316.

Dear Ms. Robertson:

     This letter is in response to your inquiry of May 10, 1991,

in which you request a ruling on the application of the coastwise

towing statute, 46 U.S.C. App. 316, to movements of foreign-

built, foreign-owned tugboats between points in the harbor at

Saipan, Commonwealth of the Northern Mariana Islands (CNMI).

FACTS:

     As stated in your letter, a CNMI corporation intends to

employ a foreign-built, foreign-registered tugboat to conduct

harbor movements and pilotage services in and around the harbor

at Saipan.  The vessel is Japanese-built with a Panamanian

registry.

ISSUE:

     Whether the towing operation of a foreign-built, foreign-

registered tugboat between points in the CNMI is a violation of

the coastwise towing statute, 46 U.S.C. App. 316.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws of the United States prohibit the

transportation of merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws, either directly or via a

foreign port, in any vessel other than a vessel built in and

documented under the laws of the United States  and owned by

persons who are citizens of the United States. 46 U.S.C.A. App.

883 (West Supp. 1991)(referred to as "the Jones Act").  Further,

Section 316(a) of Title 46, United States Code Appendix,

prohibits the use of a non-coastwise-qualified vessel to tow any

vessel, other than a vessel in distress, between ports or places

in the United States embraced within the coastwise laws, either

directly or by way of a foreign port, or to do any part of such

towing, or to tow any such vessel between points in a harbor of

the United States.   46 U.S.C.A. App. 316(a) (West Supp. 1991).

Generally, the coastwise and towing laws apply to points within

the territorial sea of the United States, defined as the belt,

three nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated

November 13, 1990.

     Sections 502(b) and 503(b) of the "Covenant to Establish a

Commonwealth of the Northern Mariana Islands in Political Union

with the United States of America," Pub. L. No. 94-241, as

amended, 90 Stat. 263 (1976) (48 U.S.C.A. 1681 note (1987)),

provide in part that, except for activities of the United States

Government and its contractors in the CNMI, the coastwise laws do

not apply to the CNMI.  Consequently, the coastwise laws,

described above, would not prohibit the use of a non-coastwise-

qualified vessel from conducting towing or pilotage services in

the CNMI.  Moreover, no other law administered by the Customs

Service prohibits such activity.

HOLDING:

     The coastwise towing statute does not prohibit a foreign-

built, foreign-registered tugboat from engaging in towing

operations between points in the CNMI.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

