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CATEGORY:   Carriers

Thomas A. Lorensen, Esquire

Paul, Hastings, Janofsky & Walker

Twelfth Floor

1050 Connecticut Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20036

RE:  Coastwise; Pipelaying; Foreign Registry; Equipment;

     Passengers; LORELAY; 46 U.S.C. App. 883.

Dear Mr. Lorensen:

     This letter is in response to your letter of July 8, 1991,

in which you seek a ruling on the application of the United

States coastwise laws to the use of a foreign-flagged vessel in a

pipelaying project in southern California.

FACTS:

     Allseas Marine Contractors, S.A. ("Allseas"), is under

contract with the Exxon Corporation to install offshore pipelines

as part of Exxon's Santa Ynez Unit Expansion Project.  Allseas

wishes to use the LORELAY, a vessel registered in Panama, built

in Germany, and modified in the Netherlands.  The LORELAY is

described as a state of the art pipelaying vessel, with a large

capacity hold and a positioning system that allows it to operate

with anchors or the assistance of anchor-holding tugs.  Other

support vessels of "U.S. registry" will be used in the pipelaying

project.

     The project will entail the installation of five steel

pipelines and a flexible pipe riser in the Santa Barbara Channel.

The LORELAY will arrive at Port Hueneme, Ventura County,

California from its base in the North Sea with a crew of 120

personnel; the remainder of the crew will arrive in Los Angeles

by air.  The LORELAY will be prepared for service by removing

from its hold its gondola barge and by offloading the stinger

extension and connecting it to the LORELAY's stinger.  Two

thousand feet of flexible pipeline will be offloaded and stored

at the dock.  Material and equipment will be loaded onto the

vessel at this time.  You state that certain large pieces of

equipment that were manufactured in Europe and loaded in

Rotterdam will be used in the operation.  Two of these pieces are

large support decks that will be offloaded the LORELAY and then

reloaded and transported to existing jackets.  Also, seventeen

buoyancy tanks will be stored on the gondola barge and

transported to the work site for subsea installation.

     The pipelines will be laid on the seabed between the

Heritage, Harmony, and Hondo jackets and the existing near shore

pipeline.  From the map supplied, these points each are over

three miles from the shore.  The pipelaying operation involves

the loading of the pipe into the LORELAY's hold at Port Hueneme.

This pipe will include the pipe described in the previous

paragraph and pipe that will be supplied by Exxon.  The pipe will

then be transported to the work site and installed.  You state

that "U.S.-flagged ships" will transport personnel and materials

to and from the project site.

ISSUES:

     Whether a foreign-flag vessel may load and transport pipe

that is to be laid by the vessel between points embraced within

the coastwise laws.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws generally prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

United States built, owned, and documented vessel.  46 U.S.C.

App. 289 (Supp. III 1985) & 46 U.S.C.A. App. 883 (West Supp.

1991).  The coastwise laws apply to points in the territorial

sea, defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of

the territorial sea baseline, and to points located in internal

waters, landward of the territorial sea baseline, in cases where

the baseline and the coastline differ.

     The Customs Service has held that the sole use of a non-

coastwise-qualified vessel to lay pipe between points in the

United States or in international waters does not violate the

coastwise laws.  C.S.D. 79-321, 13 Cust. B. & Dec. 1481, 1481-

82 (1979).  Further, we have held that, since the use of a vessel

in pipelaying is not a use in coastwise trade, a foreign-flag

vessel may carry pipe which it is to lay between coastwise

points.  Id.  However, the transportation of pipe by any vessel

other than a pipelaying vessel to a pipelaying location at a

point within United States territorial waters would be considered

coastwise trade.  Id.  Legitimate equipment and stores of the

pipelaying ship, including pipe laden to be paid out in the

course of operations, are not considered merchandise within the

purview of section 883; articles, however, that are not

legitimate equipment and stores of the pipelaying vessel must be

transported in coastwise-qualified vessels.  Id.

     For purposes of section 289, the Customs Regulations define

passenger to include " any person carried on board a vessel who

is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business."  19 C.F.R. 4.50(b) (1991);

19 C.F.R. 4.80a(a)(5) (1991). The Customs Service has held that

crew members, including technicians necessary to assist the

vessel's pipelaying operation, are not considered passengers, nor

are construction company personnel and employees of the various

subcontractors who may be on the ship in connection with the

pipelaying operation.  C.S.D. 79-321.

     Pursuant to Section 4(a) of the Outer Continental Shelf

Lands Act of 1953 (OCSLA), as amended, 43 U.S.C. 1333(a) (1982),

the Customs Service has ruled that the coastwise laws are

extended to mobile oil drilling rigs during the period they are

secured to or submerged onto the seabed of the Untied States

outer continental shelf. T.D. 54281(1), 92 Treas. Dec. 8 (1957);

see also, C.S.D. 89-115, 23 Cust. B. & Dec., No. 45, 7, 13-14

(1989).  The Customs Service has applied this principle to

drilling platforms, artificial islands, and similar structures,

as well as devices attached to the seabed of the outer

continental shelf for the purpose of resource exploration

operations, including warehouse vessels anchored over the outer

continental shelf when used to supply drilling rigs on the outer

continental shelf.  Id.  Further, the platform  itself will

become a coastwise point.  Therefore, any vessel moving

merchandise or passengers between the stationary platform and

another coastwise point must be documented for the coastwise

trade.  46 U.S.C. App. 289 & 883.

     Applying these principles, we determine that the foreign-

flagged LORELAY may be used to transport and to lay pipe in the

above described project.  However, any pipe loaded on the LORELAY

at one United States point that, instead of being laid as part of

the project, is unloaded at another United States point, would

result in a coastwise violation.  Further, the LORELAY may

transport its crew, technicians, workers, and their equipment

and materials associated with the pipelaying operation.

     In your letter, you relate a number of specifically

described operations that implicate coastwise issues.  We agree

that the off-loading and attachment of the stinger extension,

which is considered vessel equipment, is a permitted

transportation.  C.S.D. 79-331, 13 Cust. B. & Dec. 1496, 1498

(1979).  Further, the unloading and reloading of the pipe and

buoyancy tanks is permitted provided that those objects are

installed as part of the pipelaying operation.   The

transportation of the two support decks is not problematic in

view of the fact that they will be loaded in Rotterdam and will

not be offloaded from the LORELAY until the vessel arrives at the

SYU Expansion Project site where they will be placed on the

Heritage and Harmony jackets.  Although the existing jackets are

considered coastwise points, the transportation of these decks

from Rotterdam to either jacket is a direct arrival from foreign

rather than a coastwise movement and therefore would not

constitute a violation of 46 U.S.C. App. 883.

     Finally, as a point of clarification, you state that "U.S.-

registered" vessels will be used to transport supplies and

workers.  The terms "U.S.-registered" and "coastwise-qualified"

are not synonymous, for a vessel may be have a United States

registry, but not be eligible to engage in the coastwise trade.

Also, the flexible piping that is off-loaded at Port Huenume is

subject to duty.  Headquarters Ruling Letter 109355, dated March

1, 1988.

HOLDING:

     With the exceptions noted in the body of the ruling, the

foreign-flagged LORELAY may be used to transport and to lay pipe

in the above described project.  However, any pipe loaded on the

LORELAY at one United States point that, instead of being laid as

part of the project, is unloaded at another United States point,

would result in a coastwise violation.  Further, the LORELAY may

transport its crew, technicians, workers, and their equipment

and materials associated with the pipelaying operation.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

