                            HQ 111736

                        December 17, 1991

VES 3-02 CO:R:IT:C  111736 BEW

CATEGORY:  Carriers

Mr. Charles Peterson

D-2 Box 34

Chula Vista, California 91910

RE:  Applicability of the coastwise trade laws to the

     transportation of passengers between United States ports or

     places on a non-coastwise qualified U.S. vessel.  Motor

     yacht documented with registry endorsement; "voyage to

     nowhere"; entry procedures for a "voyage to nowhere"

Dear Mr. Peterson:

     This is in reference to your letters of June 6, June 16, and

October 8, 1991, concerning the transportation of passengers for

hire on the "IT's-DA-VA" a non-coastwise-qualified motor yacht.

FACTS:

     You state that the subject vessel is presently documented

for "recreation" and that the U.S. Coast Guard had informed you

that the documentation must be changed to "registry" in order to

meet the requirements necessary to use the vessel for a "6-pack

charter."   You state that all charters will be aimed at those

customers who desire to go from San Diego aboard a "First Class",

meticulously maintained and elegantly appointed vessel, fully

catered and staffed, to watch the "America's Cup" and pre-trial

races.  The passengers would board the vessel in San Diego, go

out beyond the 3-mile limit, watch the races, and return to the

same point of embarkation, where the passengers would disembarked

from the vessel.  In addition, you state that you intend to work

with the Concierges of the Marriot and Hotel Del Coronado hotels

in San Diego to use your vessel to service guests of these hotels

for "voyages to nowhere", embarking and disembarking at the dock

facilities of the said hotels.   You request a ruling that would

exempt your vessel from U.S. Customs entry and clearance

procedures during the aforementioned charters in San Diego,

California.

ISSUE:

     Are there any restrictions imposed by U.S. law on the

operation of a United States vessel documented with a registry

endorsement, in the carriage of passengers for hire between

coastwise points in the United States?

     Whether U.S. vessels on "voyages to nowhere" are exempt from

U.S. entry and clearance requirements.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The passenger coastwise law, 46

U.S.C. App. 289, provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their

predecessors (46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C.

11) and consistent with 46 U.S.C. App. 883, the coastwise

merchandise law, the Customs Service has consistently held that

the prohibition in 46 U.S.C. App. 289, applies to all non-

coastwise-qualified vessels.  Non-coastwise-qualified vessels

include any vessel other than a vessel built in, properly

documented under the laws of, owned by citizens of the United

States, and never sold foreign with certain exceptions (46

U.S.C. 12106(a)(2)(B) a 19 CFR 4.80(a)(2) and (3)).

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs

Regulations.)

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws.  The transportation of passengers to the high

seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

often called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise

trade, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another coastwise point.  We have ruled that the

carriage of fishing parties for hire, even if the vessel proceeds

beyond territorial waters and returns to the point of the

passengers' original embarkation, is considered coastwise trade

subject to the coastwise laws.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline , in cases where the baseline  and

the coastline differ.

     A United States documented vessel with a registry

endorsement such as yours, would be precluded from engaging in

the coastwise trade.  The subject vessel could be used to

transport passengers from a point in the United States, to the

high seas beyond territorial waters and back to the same point,

assuming that the vessel touched at no other coastwise point

during the transportation.  However, the vessel would be

prohibited from carrying passengers on such a voyage if the

passengers disembarked from the vessel at another coastwise

point.

     The carriage of paying passengers within the territorial

waters of the United States on the subject vessel, a non-

coastwise-qualified vessel, would be a violation of the coastwise

laws.

     In regard to the question of vessel entry, the Omnibus

Budget Reconciliation Act of 1990, effective November 5, 1990,

amended 46 U.S.C. App. 121 to increase the amount of tonnage

taxes assessed "Upon vessels which shall be entered in the United

States from any foreign port or place..." (emphasis added)

Furthermore, this new legislation provides that vessels

departing a U.S. port and returning to the same port, without

going to another port or place, except vessels of the U.S.,

recreational vessels, and barges, as those terms are defined in

46 U.S.C. 2101, will pay tonnage tax at the rate of 9 cents per

ton, not to exceed in the aggregate of 45 cents per ton per year

for the next five fiscal years.  Therefore, although foreign

vessels on "voyages to nowhere" were previously not liable for

the payment of tonnage tax, as of November 5, 1990, such

liability now exists.   Under this new law foreign vessels on

"voyages to nowhere" are now required to enter and pay tonnage

taxes.  This legislation is not applicable to U.S. vessels on

such cruises.

     Title 19, United States Code, section 1434, requires U.S.

vessels arriving from a foreign port or place to make entry.

When a U.S. vessel arrives in the United States from the high

seas, no entry is required.  In C.S.D. 80-26 Customs held that a

U.S. vessel arriving in the United States from the high seas is

not required to make entry in accordance with section 1434 of

title 19, because the vessel has not visited a foreign port or

place within the meaning of section 1434.  A "foreign port" is

defined as "a port of place exclusively within the sovereignty

of a foreign nation" (see The Winnie, 65 F. 2d 706, 707 3rd Cir.

1933).  Since your vessel, a U.S. flag vessel, would be arriving

from the high seas when it returns from a "voyage to where" no

entry is required. (See also 19 CFR 4.81).

     Under 46 U.S.C. App. 91, any vessel bound to a foreign port

is required to obtain clearance from Customs (see 19 CFR 4.60-

4.75).  However, under the provisions of section 4.60(e) no

vessel shall be cleared for the high seas except, a vessel bound

to another vessel on the high seas to-

     (1) transship export merchandise which it has transported

     from the U.S. to the vessel on the high seas; or

     (2) Receive import merchandise from the vessel on the high

     seas and transport the merchandise to the U.S.

     Under the provisions of section 91, vessels that are being

used solely for "voyages to nowhere" are not required to clear

when departing from the port of embarkation.

     In conclusion, your vessel would not have to enter or clear

when it departs the United States for a "voyage to nowhere", but

you will have to report your arrival when you return to the port

of embarkation.

HOLDING:

     Under the provisions of 19 U.S.C. 1434 a U.S. vessel

arriving in the United States from a "voyage to where" on the

high seas is not required to make entry, nor is it required to

clear under the provisions of 46 U.S.C. App. 91 for the high seas

when it departs from the United States.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

cc:  All District Directors

