                            HQ 111759

                         August 12, 1991

VES-3   CO:R:IT:C  111759  JBW

CATEGORY:   Carriers

Mr. Gary D. Smith

10419 N.E. 32nd Place

Suite E-304

Bellevue, Washington 98004

RE:  Coastwise; Merchandise; Towing; Marshall Islands; 46 U.S.C.

     App. 883; 46 U.S.C. App. 316.

Dear Mr. Smith:

     This letter is in response to your inquiry, mailed June 11,

1991, in which you request a ruling on the application of the

coastwise laws to shipping activities in the Marshall Islands.

FACTS:

     In your letter, you state that you will bid on a project

that will take place in the Marshall Islands, Kwajalein Atoll.

The work may involve the use of tugs, barges, and supply vessels.

ISSUE:

     Whether the coastwise laws apply to the Marshall Islands.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws of the United States prohibit the

transportation of merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws, either directly or via a

foreign port, in any vessel other than a vessel built in and

documented under the laws of the United States  and owned by

persons who are citizens of the United States. 46 U.S.C.A. App.

883 (West Supp. 1991)(referred to as "the Jones Act").  Further,

Section 316(a) of Title 46, United States Code Appendix,

prohibits the use of a non-coastwise-qualified vessel to tow any

vessel, other than a vessel in distress, between ports or places

in the United States embraced within the coastwise laws, either

directly or by way of a foreign port, or to do any part of such

towing, or to tow any such vessel between points in a harbor of

the United States.   46 U.S.C.A. App. 316(a) (West Supp. 1991).

Generally, the coastwise laws apply to points within the

territorial sea of the United States, defined as the belt, three

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and the coastline

differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated November 13,

1990.

     Application of United States law to the Republic of the

Marshall Islands is governed by Article VII of the Compact of

Free Association between the United States and the governments of

the Republic of the Marshall Islands and the Federated States of

Micronesia ("Compact"), as approved in the Compact of Free

Association Act of 1985.  Codified at 48 U.S.C.A. 1681 note

(1987).  Pursuant to section 171 of the Compact:

          Except as provided in this Compact or its

          related agreements, the application of the

          laws of the United States to the Trust

          Territory of Pacific Islands by virtue of the

          Trusteeship Agreement ceases with respect to

          the Republic of the Marshall Islands and the

          Federated States of Micronesia as of the

          effective date of this Compact.

     The Compact makes no provision for the application of the

coastwise laws, including the coastwise towing statute, to the

Republic of the Marshall Islands.  Furthermore, we are aware of

no agreement extending the coastwise laws of the United States to

the parties to the Compact.  By Presidential Proclamation, the

President of the United States declared that, as of October 21,

1986, the Republic of the Marshall Islands are "self-governing

and no longer subject to the Trusteeship and that the Compact of

Free Association is in effect.  Proc. No. 5564, 51 Fed. Reg.

40399 (1986).  Accordingly, the coastwise laws are not applicable

to the Republic of the Marshall Islands.  Headquarters Ruling

Letter 110657, dated February 14, 1990.

HOLDING:

     The coastwise laws are not applicable to the Republic of the

Marshall Islands.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

