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CATEGORY:  Carriers

Mr. David Parrot, President

Titan Maritime Industries, Inc.

P.O. Box 350463

Fort Lauderdale, FL 33316

RE: Towing; 46 U.S.C. App.  316(a)

Dear Mr. Parrot:

     This is in response to your letter of September 4, 1991, in

which you seek clarification of the towing statute.

FACTS:

     In your letter you state that you have a contract to remove

fuel oil from a sunken vessel in the Gulf of Mexico.  You ask

whether a foreign tug may tow a U.S. barge from U.S. territorial

waters to a specific job site in international waters, and then

tow the same barge back to a U.S. port at the conclusion of the

job.  Pursuant to a telephone conversation on September 19, 1991,

between Ms. Hollaway of my staff and Mr. Dick Fairbanks of your

office, we confirmed that the foreign tug will pick up the U.S.

barge at the port of Fouchon, Louisiana, and tow her to the job

site in international waters.  At that point, the tug will

disengage from the barge.  The barge will jack-up to perform the

salvage operation in question.  Once the job is completed (it

will take approximately 30 days), the same or a different tug

will return to the barge to tow her back to the United States.

ISSUE:

     Whether pursuant to 46 U.S.C. App.  316(a), a foreign tug

may tow a U.S. barge from a U.S port to the high seas, disengage

from the barge, and return approximately 30 days later to tow the

barge back to a U.S. port.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 4370 of the Revised Statutes, as amended (R.S. 4370;

46 U.S.C. App.  316(a), the coastwise towing statute), prohibits

the towing of any vessel, other than a vessel in distress, by a

vessel not documented under the United States flag to engage in
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the coastwise or Great Lakes trade between ports or places in

the United States embraced within the coastwise laws, either

directly or by way of a foreign port or place, or for any part of

such towing, or such towing between points in a harbor of the

United States.  The penalties for violation of this prohibition

are a fine of from $250 to $1,000 against the owner and master of

the towing vessel and a further penalty against the towing vessel

of $50 per ton of the towed vessel.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and coastline differ.

     It is important to keep in mind that the restrictions

imposed by section 316(a) extend only to tows between coastwise

points.  A non-coastwise-qualified towing vessel is free to tow

any vessel from a point beyond the three mile territorial sea

boundary to a coastwise point, or from a coastwise point to a

non-coastwise point.  We interpret section 316(a) strictly in

order to reserve any tows between coastwise points for qualified

vessels of the United States, except for those involving bona

fide distress situations.  Customs Ruling Letter 109631 LLB (7-

19-88).  It is Custom's position that the manifest object of the

statute is to prohibit foreign tugs from towing American vessels

for any part of an overall towing operation in domestic commerce.

Customs Letter 105149 DHR (5-13-81).

     In the instant case, the tow is not an overall tow between

coastwise points.  The fact that the tug will disengage from the

barge for approximately 30 days before returning to tow her back

to the United States, breaks the continuity of the tow between

the two coastwise points.  In effect, there are two separate

towing operations:  (1) from a U.S. port to the high seas; and

(2) from the high seas to a U.S. port.

HOLDING:

     A foreign tug may tow a U.S. barge from a point within a U.S

port to the high seas, disengage from the barge, and return

approximately 30 days later to tow the barge back to a U.S. port,

without violating 46 U.S.C. App.  316(a).

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

