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Donald Zarin, Esquire

Milgrim Thomajan & Lee PC

1025 Connecticut Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20036-5405

RE:  Coastwise Trade; Fuel Oil Blending; 46 U.S.C. App. 883, 19

     CFR 4.80b(a)

Dear Mr. Zarin:

     This is in response to your letter dated September 16, 1991,

requesting a ruling regarding the applicability of 46 U.S.C.

App. 883 to a proposed blending operation.  Our ruling on this

matter is set forth below.

FACTS:

     A U.S. corporation has loaded approximately 35,000 barrels

of heavy cycle oil, 10,000 barrels of carbon black oil, 5,000

barrels of light cycle oil, and 55,000 barrels of clarified

slurry oil onto a foreign flag vessel at a U.S. port.

Approximately 215,000 barrels of a high viscosity residual oil

will be loaded onto the same foreign-flag vessel at a foreign

port in a separate storage tank segregated from the U.S.

originated fuel oil.  The company proposes to ship the segregated

oil to a port in the Caribbean, where the products would be off-

loaded and manufactured through blending in a shore tank leased

by the U.S. corporation.  You state that all blending operations

of the U.S. origin and foreign origin oils will be performed in

the shore tank.  The resultant new product of approximately

320,000 barrels would be classifiable as No. 6 fuel oil under the

American Standard for Testing Materials (ASTM) standard

specifications.  The new product will be loaded onto a foreign-

flag vessel for shipment to and off-loading in a U.S. port.

ISSUE:

     Whether the blending operation described above is

sufficient to create a "new and different product" within the

meaning of 19 CFR 4.80b(a) so that the proposed transportation of

the resultant blend by a foreign-flag vessel is not in violation

of 46 U.S.C. App. 883.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, section 883 (the

merchandise coastwise law often called the "Jones Act") prohibits

the transportation of merchandise between United States coastwise

points, either directly or via a foreign port, or for any part of

the transportation, in any vessel other than a vessel built in

and documented under the laws of the United States and owned by

persons who are citizens of the United States.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, adjacent to the coast of the

United States and seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and the coastline

differ.

     Section 4.80b(a), Customs Regulations, provides, in part,

that:

          A coastwise transportation of merchandise

          takes place, within the meaning of the

          coastwise laws, when merchandise laden at a

          point embraced within the coastwise laws

          ("coastwise point") is unladen at another

          coastwise point, regardless of the origin or

          ultimate destination of the merchandise.

          However, merchandise is not transported

          coastwise if at an intermediate port or place

          other than a coastwise point (that is, at a

          foreign port or place, or at a port or place

          in a territory or possession of the U.S. not

          subject to the coastwise laws), it is

          manufactured or processed into a new and

          different product, and the new and different

          product thereafter is transported to a

          coastwise point.

     In applying section 4.80b(a), Customs has held that

merchandise manufactured or processed into a new and different

product must be landed and processed at an intermediate port or

place other than a coastwise point.  The manufacturing or

processing may not take place on board a vessel.  Pursuant to

T.D. 91-32 published in the Federal Register on April 10, 1991

(56 FR 14467) prior to reaching a determination that a new and

different product has in fact been created by a blending

operation for purposes of section 4.80b(a), the procedures and

specific data of such operations should be submitted by the party

seeking such a determination.  Customs will then review the data

and make the necessary determination which will form the basis

for a decision regarding any possible violation of  section 883.

     Upon reviewing the specifications of this particular

blending operation, we note that the ASTM grades of the domestic

oil (No. 4 and No. 5) and that of the imported fuel oil blend

(No. 6) are different.  Further, we note that a comparison of

the domestic oils and the imported No. 6 blend show significant

differences in the specifications for APT gravity, viscosity,

sulfur and heavy metals content and flash point not only between

the imported blend and domestic oils, but also among the domestic

oils.

     Based on this data it is apparent that the petroleum

industry would consider the subject blending operation as having

created a product which is new and different that any of its

domestic oil components.   Under the foregoing, we find than the

subject blending operation creates a new and different product

from that exported from the U.S. within the meaning of section

4.80b(a).

     According, the transportation of the resultant blend by a

foreign-flag vessel would not be a violation of 46 U.S.C. App.

883.

HOLDING:

     The blending operation described above is sufficient to

create a "new and different product" within the meaning of 19 CFR

4.80b(a) so that the proposed transportation of the resultant

blend by a foreign-flag vessel would not be a violation of 46

U.S.C. App. 883.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

