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CATEGORY:  Carriers

Mr. Chris Hurst

Transmarine Navigation Corporation

301 East Ocean Blvd., Suite 570

Long Beach, California 90802

RE:  Coastwise transportation; Vessel fenders; Vessel equipment;

     Merchandise; 46 U.S.C. App. 883

Dear Mr. Hurst:

     Reference is made to your request for a ruling, submitted by

facsimile transmission, dated September 10, 1991.  The matter

under consideration concerns the proposed coastwise

transportation of "Yokohama fenders" from California to

Washington State, and back to California.

FACTS:

     It is proposed that three so-called "Yokohama fenders" be

either rented or purchased at the port of San Francisco and

loaded aboard the foreign-flag tanker PALMSTAR POPPY at that

location.  The tanker would carry the fenders to the port of

Anacortes, Washington, where the PALMSTAR POPPY would meet the

foreign-flag tanker WEI SHAN HU.  Both vessels would be subject

to charter agreements with a company known as Westport Petroleum

during the period in question.

     While at the port of Anacortes, the PALMSTAR POPPY (carrying

fuel oil laden at an unnamed port on the United States West

Coast), will engage in ship-to-ship lightering operations with

the WEI SHAN HU, by taking on board a cargo of foreign-laden fuel

oil from that vessel.  The ten-foot diameter Yokohama fenders

would be utilized to provide the necessary buffer between the two

vessels during the proposed lightering operation.

     Upon completion of the lightering operations, the PALMSTAR

POPPY would unlade the three Yokohama fenders in Anacortes.  The

further transportation of the fenders would depend upon whether

they had been rented or had been purchased by Westport Petroleum.

If rented, the fenders would be transported back to San Francisco

from Anacortes by a United States trucking company.  If they were

to be purchased, the fenders would be transported by an unnamed

Westport-chartered foreign-flag tanker to the company facility in

Long Beach, California, for the company's use in that port.

ISSUE:

     Whether the transportation of vessel fenders between

coastwise points by a vessel which intends to utilize them prior

to their discharge at the second coastwise point, constitutes a

transportation of merchandise under the provisions of the

merchandise transportation statute (46 U.S.C. App. 883), also

known as the Jones Act.

     Further, following use of the fenders as described, whether

either their land transportation as cargo back to the original

coastwise port or vessel transportation as cargo to a third

coastwise port would be a violation of section 883.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of forfeiture

          of the merchandise (or a monetary amount up to

          the value thereof as determined by the Secretary

          of the Treasury, or the actual cost of the trans-

          portation, whichever is greater, to be recovered

          from any consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise to be

          transported), between points in the United

          States...embraced within the coastwise laws,

          either directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any other

          vessel than a vessel built in and documented

          under the laws of the United States and owned

          by persons who are citizens of the United

          States...

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

the internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.  These laws

have also been interpreted to apply to transportation between

points within a single harbor.  Merchandise, as used in section

883, includes any article, including even materials of no value

(see the amendment to section 883 by the Act of June 7, 1988,

Pub. L. 100-329; 102 Stat. 588).

     Not included within the general meaning of merchandise,

however, is the equipment of a vessel.  Such materials have been

defined as articles, "...necessary and appropriate for the

navigation, operation or maintenance of the vessel and for the

comfort and safety of the persons on board." (Treasury Decision

49815(4), March 13, 1939).  Customs has specifically ruled that,

"Vessel equipment placed aboard a vessel at one United States

port may be removed from the vessel at another United States port

at a later date without violation of the coastwise laws."

(Customs Ruling Letter 102945, November 8, 1978).  The remaining

questions are, whether the fenders in question are such

equipment, and for which portions of the proposed itinerary they

may be so considered.

     The Yokohama fenders in question are to be utilized by the

first carrying vessel in order to provide a buffer between itself

and the second tanker vessel involved in the proposed lightering

operation.  This is clearly a use in furtherance of the operation

of the vessel as well as the safety of the crew.  As such, they

meet the definition of vessel equipment as stated above.

     We turn now to the matter of the carriage of the fenders

back to California from Anacortes, Washington.  If not in the

status of vessel equipment, the fenders must be considered

merchandise.  Their carriage between United States points by a

United States-owned and based trucking concern would not be

considered a violation of the regulations concerning point-to-

point truck transportation.  The same is not the case, however,

if the subsequent transportation of the fenders is accomplished

by vessel.  Since the fenders not in use as vessel equipment are

considered merchandise, their carriage between coastwise points

must be accomplished by a coastwise-qualified vessel.

HOLDING:

     Vessel fenders laden at one coastwise point and used as

necessary equipment of the transporting vessel during the course

of a voyage, may be unladen at a second coastwise point without

violating 46 U.S.C. App. 883.  Subsequent carriage of the fenders

to a coastwise point by vessel would, however, be considered to

be coastwise trade when the fenders revert to the status of

merchandise.  Such water transportation must be accomplished by

a coastwise-qualified vessel.

                                 Sincerely,

                                 B. James Fritz

                                 Chief

                                 Carrier Rulings Branch

