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CATEGORY:  Entry/Liquidation

Colonel Verlin D. Dickman

General Counsel

Army & Air Force Exchange Service

Departments of the Army and Air Force

Dallas, Texas 75266-0202

RE:  Mail importation; 19 CFR 145.12(a)(2); formal entry; 19 CFR

145.35; subheading 9801.00.10, HTSUSA, 19 USC 1498(a)(1)

Dear Colonel Dickman:

     This responds to your January 31, 1989 letter concerning the

entry of United States origin merchandise upon its return to the

United States from Army & Air Force Exchange Service (AAFES)

locations overseas.  You requested a waiver of the formal entry

procedure and the informal entry limit of $1,250 (formerly

$1,000), in order to facilitate the duty-free importation of this

merchandise under subheading 9801.00.10 of the Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTS)(item 800.00 of the formerly

applicable Tariff Schedules of the United States).

     You explained that certain merchandise of United States

manufacture, such as rings, watches, gold chains, and other

jewelry, is purchased in the United States by the Specialized

Distribution Activity (SDA) of the AAFES Distribution Region,

located at Ft. Gillem, Georgia.  Delivery of the merchandise is

made to SDA, where it is inspected and sorted.  The merchandise

is then exported and distributed to AAFES locations overseas,

called "exchanges."  The merchandise is there sold to United

States military personnel and their families.

     Each year, some of the exported merchandise is returned by

overseas exchanges to the SDA for various reasons.  Since your

question is limited to the entry procedure issue, we will not

make a determination as to the applicability of subheading

9801.00.10, HTS, to these importations.  (If you desire such a

determination, contact the Special Classification Branch of the

Office of Regulations and Rulings (202/566-2938).)  An attachment

to your letter lists various shipments of merchandise by date and

mail registration number.  The shipments to the United States are

from exchanges in the United Kingdom, Japan, Germany, and Guam. 

The value for each shipment is listed, with the lowest being

$4,000 and the highest $94,179.  Of the 29 shipments listed, the

value for 21 shipments is in excess of $10,000.

     Because these shipments were made through the mail, part 145

of the Customs Regulations governs these importations.  (See

Title 19, Code of Federal Regulations, Part 145.)  Section

145.12(a)(2) provides that formal entry shall be required for

every mail importation that exceeds $1,250 in value.  The

regulation provides exceptions which include, in relevant part,

that contained in section 145.35, pertaining to United States

products returned under 9801.00.10, HTS.  This section provides

that products of the United States returned (to the United

States) after having been exported, which have not been advanced

in value or improved in condition, may be admitted into the

United States duty-free and without entry, provided that the

value of the shipment does not exceed $1,250.  In fact, then,

this is not much of an exception since this section also contains

a $1,250 limitation.  In any event, the two sections taken

together require formal entry for shipments valued in excess of

$1,250, even if the merchandise qualifies for duty-free treatment

under 9801.00.10, HTS.

     The $1,250 limit of sections 145.12(a)(2) and 145.35

implements the $1,250 limit of Section 498 of the Tariff Act of

1930, 19 U.S.C. 1498.  (See 19 U.S.C. 1498(a)(1).)  That

statutory provision authorizes the Secretary of the Treasury to

prescribe regulations for the entry of merchandise imported

through the mail, or otherwise, when the aggregate value of the

shipment does not exceed an amount not greater than $1,250.  This

authorizes the Secretary to provide for a less formal entry

procedure than that required for importations generally in

section 484 of the Tariff Act of 1930, 19 U.S.C. 1484.  Because

the $1,250 limit is statutorily prescribed, it cannot be waived

by Customs.

     The significance of the foregoing is that formal entry will

be required for the shipments you described.  The entry

requirements are contained in parts 141 and 142 of the

regulations.  See also section 10.1 for the requirements

concerning merchandise that has been exported and returned. 

Please note section 10.1(d) which gives the district director the

authority to waive the documentary requirements of sections

10.1(a) and 10.1(b), provided he/she is satisfied that the

merchandise qualifies for treatment under subheading 9801.00.10,

HTS.  This is a matter to be referred to the district director.

     As stated previously, because the shipments in question are

made through the mail, the regulations governing mail

importations control.  Thus, the application of the $1,250

limitation of sections 145.12(a)(2) and 145.35.  However, you may

want to consider importing the merchandise in question by means

other than the mail, in order to qualify for the informal entry

procedure of section 143.21(k).  (See also 19 U.S.C. 1498(a)(2).) 

The limit imposed in this provision is $10,000: shipments of

products of the United States which do not exceed $10,000 can be

entered informally if the products are imported for

repair/alteration and reexport, or after having been rejected or

returned by the foreign purchaser to the United States for

credit.  If this provision applies to any of the merchandise you

import, it may be worthwhile to consider restructuring your

importations to take advantage of this provision.  Based on the

information you provided, however, it may not apply to all your

importations.

     An alternative to the foregoing, is the temporary

importation under bond (TIB) provision of 9813.00.05, HTS.  It

provides for duty-free admission, under bond, for merchandise

that will be exported within one year of importation, after

having been repaired, altered, or processed.  Using the TIB

provision would eliminate any concerns over the value of the

shipments; however, it appears that only some of your

importations would qualify.

     In summary, Customs is without authority to waive the

statutory formal entry procedure required for the importations

you described.  Compliance with the required procedures will

ensure duty-free entry.  We apologize for the delay in

responding.  If you have any further questions, please contact

our office.

                               Sincerely,

                               John Durant, Director

                               Commercial Rulings Division




