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RE:  Employees of customhouse brokers; Employment by more than

one broker; 19 U.S.C. 1641; 19 CFR 111.11(d); 19 CFR 111.19(d).

Dear Mr. Isaacs:

    In your letter of July 19, 1990, on behalf of the National

Customs Brokers and Forwarders Association of America, Inc., you

request a ruling on certain understandings you have regarding the

circumstances under which an employee may work for more than one

licensed broker.  Our ruling follows.

FACTS:

    The inquirer seeks clarification regarding the circumstances

in which an employee may work for more than one licensed broker.

The inquirer requests a ruling on a number of understandings on

this issue.  These understandings are set forth below in the form

of issues.

ISSUES:

    (1)  May an unlicensed employee work for more than one broker

if the work is performed at each broker's office during prescrib-

ed hours (e.g., from 9:00 AM to 5:00 PM for broker "A" and from

6:00 PM to 11:00 PM for broker "B")?

    (2)  May an employee qualifying the permit for one broker be

employed by another broker under the circumstances outlined in

ISSUE 1 if the employee is not also the qualifying licensee of

the second broker?

    (3)  Is an employee employed under the circumstances

outlined in ISSUES 1 and 2 authorized to sign customs documents

for one or both of the licensees under 19 CFR 111.3(b)(1) and

conduct other business on behalf of either or both brokers under

19 CFR 111.3(b)(2) if it is done during the course of the

employee's employment?

LAW AND ANALYSIS:

    The statutory provision governing customs brokers is found in

section 641, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1641).

Licenses for customs brokers are provided for in paragraph (b) of

this provision (19 U.S.C. 1641(b)).  Licenses for individuals are

granted under 19 U.S.C. 1641(b)(2) and licenses for corporations,

associations, or partnerships are granted under 19 U.S.C.

1641(b)(3).  Pursuant to the latter provision, "at least one

officer of the corporation or association, or one member of the

partnership" must hold a valid individual customs brokers

license.  Under 19 U.S.C. 1641(b)(4), a customs broker, defined

in 19 U.S.C. 1641(a)(1) as "any person granted a customs broker's

license ... under [19 U.S.C. 1641(b)]", "shall exercise

responsible supervision and control over the customs business

that it conducts."

    The Customs Regulations pertaining to customs brokers are

found in Part 111 of the Customs Regulations (19 CFR Part 111).

Under 19 CFR 111.2, a person is required to obtain a customs

brokers license to transact the business of a broker and a

separate permit is required for each Customs district in which a

licensee conducts customs business.  Under paragraphs (b) and (c)

of section 111.11, a partnership, association, or corporation

must have at least one member (in the case of a partnership) or

officer (in the case of an association or corporation) who is a

licensed broker.  Also under these provisions, the partnership,

association, or corporation must establish that it will have an

office in the Customs district where it has applied for a permit

in which its customs transactions will be performed by a licensed

member of the partnership (if the broker is a partnership), or a

licensed officer (if the broker is an association or a

corporation), or by an employee under the responsible supervision

and control of the licensed member or officer.

    Each person granted a customs broker's license is required,

under 19 CFR 111.19, to have a permit for the district in which

the broker operates.  Under 19 CFR 111.19(d), a customs broker

must employ within each district for which a permit is granted at

least one individual having an individual broker's license,

except as authorized by a waiver under 19 U.S.C. 1641(c)(2) and

19 CFR 111.19(d).

    The term "responsible supervision and control" is defined

very broadly in 19 CFR 111.11(d).  The term is defined as mean-

ing, in part, "that degree of supervision and control necessary

to ensure that the employee provides substantially the same

quality of service in handling customs transactions that the li-

censed broker is required to provide ...."  Failure to exercise

such responsible supervision and control over the customs

business conducted by the customs broker and over its employees

requiring such supervision may result in the cancellation of the

customs brokers license or permit (see 19 CFR 111.53(c)).

    Under 19 CFR 111.3(b), an employee of a customs broker acting

solely for his or her employer is not required to be licensed if:

        (1)  ...  The broker has authorized the employee

        to sign Customs documents on his [or her] behalf,

        and has executed a power of attorney for that

        purpose. ...; or

        (2)  ... The broker has filed with the district

        director a statement identifying the employee as

        authorized to transact business on his [or her]

        behalf. ...

        Where the employee is given authority under

        either paragraph (b)(1) or (2) of this section,

        the broker must promptly give notice of the

        withdrawal of authority of any such employee and

        must exercise such supervision of his [or her]

        employees as will insure proper conduct on the

        part of the employees in the transaction of

        Customs business.  Each broker will be held

        strictly responsible for the acts or omissions of

        his [or her] employees within the scope of their

        employment, and for acts or omissions of such

        employees which, in the exercise of reasonable

        care and diligence, the broker should have

        foreseen.

    In the first issue under consideration, an unlicensed

employee would work for more than one customs broker at the

office of each broker during prescribed, non-concurrent hours.

We see no objection to such an arrangement, provided that the

requisite responsible supervision and control over the employee

is exercised, as required by 19 U.S.C. 1641(b)(4) and 19 CFR

111.11(b) and (c) and 111.19(d).  As stated above, such respon-

sible supervision and control must ensure that the employee

provides substantially the same quality of service in handling

customs transactions that a licensed broker is required to

provide.

    In the second issue under consideration, a licensed employee

would work for more than one customs broker at the office of each

broker during prescribed, non-concurrent hours, and the employee

would be the qualifying employee for the permit of one of the

brokers.  In interpreting the statutory and regulatory

provisions described above, it is the position of the Customs

Service that an individually licensed customs broker may be the

qualifying employee for the permit of only one broker (except as

authorized by a waiver under 19 U.S.C. 1641((c)(2) and 19 CFR

111.19(d)).  An employee, whether or not licensed with an

individual broker's license, while employed by the broker for

which he or she is not the qualifying employee, must be subject

to the responsible supervision and control required by 19 U.S.C.

1641(b)(4) and 19 CFR 111.11(b) and (c) and 111.19(d).  In view

of this requirement for responsible supervision and control, we

conclude that a licensed individual who serves as the qualifying

employee for the permit of one broker may be employed by another

broker as a non-qualifying employee (i.e., a supervised

employee), provided that the work is performed at each broker's

office during prescribed, non-concurrent hours.  However, we

emphasize that this ruling provides no defense to a charge of

failure to exercise responsible supervision and control over the

broker's office for which the licensed individual qualifies the

permit if the licensed individual also works for a second broker

in a supervised capacity.

    The third issue raises the question of whether an employee

employed under the arrangements discussed above may sign customs

documents for, and conduct other business on behalf of, one or

both of the customs brokers under 19 CFR 111.3(b) during the

course of the employee's employment.  Provided that the

requirements in 19 CFR 111.3(b) are met and that the requisite

responsible supervision and control is exercised over the

unlicensed employee, and the licensed employee while he or she is

employed by the broker for which he or she is not the qualifying

employee, such an employee may sign customs documents for, and

conduct other business on behalf of, one or both of the customs

brokers.  These actions (i.e., signing customs documents and

conducting other business) may only be performed during the

course of the employee's employment by the customs broker on

behalf of which they are performed and at the office of the

broker on behalf of which they are performed during the

prescribed, non-concurrent hours during which the employee is

employed by that broker.

HOLDINGS:

    (1)  An individual who is not licensed with an individual

broker's license may be employed by more than one customs broker

if the work for each broker is performed at that broker's office

during prescribed, non-concurrent hours, provided that the

responsible supervision and control required by 19 U.S.C.

1641(b)(4) and 19 CFR 111.11(b) and (c) and 111.19(d) is

exercised over the employee.

    (2)  An individual who is licensed with an individual

broker's license may be employed by more than one customs broker

at each broker's office when the individual serves as the

qualifying employee for the permit (but not the license) of one

of the brokers, provided that:

    (a)  the responsible supervision and control required by 19

    U.S.C. 1641(b)(4) and 19 CFR 111.11(b) and (c) and 111.19(d)

    is exercised over the employee in his or her employment by

    the customs broker for which he or she does not serve as the

    qualifying employee; and

    (b)  the hours of employment of the individual for each

    broker are prescribed and non-concurrent.

    (3)  An employee employed under the circumstances approved in

HOLDINGS 1 and 2 may sign customs documents for, and conduct

other business on behalf of, one or both of the customs brokers

by which he or she is employed, provided that the requirements in

19 CFR 111.3(b) are met and that, as required by 19 U.S.C.

1641(b)(4) and the Customs Regulations issued thereunder, the

requisite responsible supervision and control is exercised over

the unlicensed employee, and the licensed employee while he or

she is employed by the broker for which he or she is not the

qualifying employee.  The employee may only perform these actions

during the course of the employee's employment by the customs

broker on behalf of which they are performed and at the office of

the broker on behalf of which they are preformed during the

prescribed, non-concurrent hours during which the employee is

employed by that broker.

                              Sincerely,

                              John Durant

                              Director, Commercial

                              Rulings Division

