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CATEGORY:  Entry/Quota/FTA/FTZ

Mr. David O. Elliott

Barnes, Richardson & Colburn

475 Park Avenue South

New York, N.Y. 10016

RE:  Quota of milk under the Canada Free Trade Agreement for milk

entered into a foreign trade zone or bonded manufacturing

warehouse; Article 404, Canadian Free Trade Agreement

Dear Mr. Elliott:

     This is in reference to your letter dated April 1, 1991,

concerning quota under the Canada Free Trade Agreement (FTA) for

milk entered into a Foreign Trade Zone (FTZ) or bonded

manufacturing warehouse.

FACTS:

     The merchandise at issue is Canadian milk in skim or

condensed form that is admitted into a foreign trade zone or

entered into a bonded warehouse.  This milk is used in the

manufacture of infant formula.  Some of the infant formula is

exported to Canada.  

ISSUE:

     Whether Canadian milk in a U.S. foreign trade zone will be

subject to quota under the Canadian Free Trade Agreement if it is

reexported to Canada.

LAW AND ANALYSIS:

     The FTA does not bestow any change to the laws unless the

change is specifically stated in the Agreement.  There is no

general language in the FTA that would affect the application of

quota to goods imported from Canada.  The quotas on dairy

products have remained the same under the FTA; however, in future

negotiations, where subsidy and quota programs are addressed,

dairy quotas may change.

                               -2-

     You question the meaning of the language in Article 404, of

the Free Trade Agreement.  Article 404 provides as follows:

     1.  Goods imported into the territory of a Party (including

     goods imported in bond or qualifying for benefit under a

     foreign trade zone, inward processing, or similar program)

     and subsequently exported to the territory of the other

     Party, or incorporated into, or directly consumed in the

     production of, goods subsequently exported to the territory

     of the other Party, shall be subject to the customs duties

     of the Party applicable to goods entered for consumption in

     the customs territory of that Party prior to their export to

     the territory of the other Party.  Such duties shall not be

     reduced, eliminated or refunded by reason of such

     exportation, and their payment shall not be deferred upon

     such exportation.

     3.  Goods exported to the territory of the other Party from

     a foreign trade zone or similar area shall be subject to the

     applicable customs duties of the Party maintaining the

     foreign trade zone or similar area as though the goods were

     withdrawn for domestic consumption.

     4.  Paragraphs 1, 2 and 3 do not apply to: . . .

     c)  dutiable goods originating in the territory of the other

     Party that are imported into the territory of the Party and

     subsequently re-exported to the territory of the other

     Party, or incorporated into, or directly consumed in the

     production of goods subsequently exported to the territory

     of the other Party.

     Article 404, of the FTA, does not address the issue of

quota.  Paragraph 1 of Article 404, FTA, provides that goods from

a third country that are entered into the U.S. (or Canada) which

are manufactured into another product cannot receive drawback (or

other benefits) if they are exported to Canada (or the U.S.). 

This is to prevent a company from importing an article and

manufacturing it into another article which could enter Canada

free of duty as an American good, and also receive drawback on

the article.  If this were allowed duty would never be paid on

the original article.  This rule prevents foreign manufacturers,

primarily auto manufacturers, from using the zones to circumvent

tariffs that would, in effect, provide a subsidy for foreign

parts entering the Canadian market.  

     Paragraph 3, of Article 404, offers similar protection

concerning goods in Foreign Trade Zones.  Duty must be paid to

the U.S. on goods in a U.S. Foreign Trade Zone that are exported

to Canada.  This is to prevent goods from circumventing tariffs. 
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However, neither of these paragraphs apply to the facts at issue

because paragraph 4(c) provides that paragraphs 1 and 3, of

Article 404, FTA, do not apply to goods that originate in Canada

that are imported into the U.S. (or vice versa) that are re-

exported to Canada.

     You also questioned the meaning of the language in the

Statement of Administrative Action (SAA), House Document 100-

216, page 180, which reads as follows:

          3.  Drawback

       Article 404 ends duty drawback on exports between the

     United States and Canada as of January, 1, 1994, with

     limited exceptions.  These exceptions include goods exported

     in essentially the same condition on exportation as on

     importation, and dutiable goods originating in the United

     States or Canada if they are incorporated into, or directly

     consumed in the production of, goods subsequently exported

     back to the other FTA partner.  This latter provision is

     transitional, since the duties to which it applies are

     scheduled to be phased out. . . .

     The first exception mentioned is for goods imported from a

third country that would be applicable to receive same condition

drawback.  These goods can receive drawback in the United States

because they could not be considered American goods and would pay

duty upon entry to Canada (or vice versa).  The second exception

is for goods originating in Canada or the U.S. that are exported

to the other country and are eligible to receive manufacturing

drawback upon return to their country of origination.  These

goods are still eligible for manufacturing drawback.  However,

since duties are to be phased out, then drawback will no longer

be applicable.  

HOLDING:

     Article 404 of the FTA does not change the status of goods

entered into a FTZ if the goods originated from Canada.  Only

goods that have been imported into the U.S. from a third party,  
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that are to be exported to Canada are to be considered as though

they are withdrawn for consumption

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director

                                   Commercial Rulings Division




