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CATEGORY: Entry

Michael J. Horton, Esq.

Horton & Whiteley

1900 Embarcadero

Suite 201

Oakland, CA  94606

RE:  Entry of merchandise for exhibition or trade fair; 19

     U.S.C. 1755

Dear Mr. Horton:

     This is in reply to your letter of April 11, 1991, wherein

you requested a binding ruling on behalf of your client,

Logistics Management, Inc. (hereinafter "LMI").  In your

submission you posed several questions concerning entry

procedures and broker compliance.

FACTS:

     The business of LMI will be to assist various foreign

parties located anywhere in the world to bring merchandise to the

United States for the primary purpose of exhibition.  The foreign

exhibitors will ship goods to LMI at many ports throughout the

United States, and LMI will be the consignee of the merchandise

shipped for exhibition.  You state that all Customs documentation

will be prepared and filed by licensed Customshouse brokers.

     LMI provides personal supervision at the exhibition sites

before, during and after the exhibition event.  Members of LMI's

professional staff attend every major show to ensure timely

delivery of the exhibition materials, and the staff remains

throughout the duration of the show to answer questions and

assist the foreign exhibitors.  LMI also coordinates with the

local service contractors and drayage companies to arrange

movement of exhibition goods from the various ports of entry to

the exhibition site.  Subsequent to the actual exhibition, LMI

also coordinates the movement of goods either to a final U.S.

destination or back to any foreign country designated by the

foreign exhibitor.

     The various Customs entry procedures and Customs brokers

procedures which LMI wishes to follow in the course of its

business are as follows:  1)  Customshouse broker is importer of

record; 2) LMI is importer of record; or 3) foreign exhibitor is

importer of record.

ISSUE:

     1)  May LMI, as consignee of the exhibition merchandise,

appoint a Customshouse broker to be the importer of record of the

goods and clear the goods?

     2)  May LMI, as consignee of the exhibition merchandise, be

named as the importer of record on the Customs entries filed by

the Customshouse broker to clear the goods?

     3)  Where LMI appoints a Customshouse broker to clear the

exhibition merchandise and the foreign exhibitor is shown as the

importer of record, may the Customshouse broker submit his bill

for services rendered in the name of the foreign exhibitor, but

sent in care of LMI?

LAW AND ANALYSIS:

     Under normal entry procedures, pursuant to 19 U.S.C. 1484

only an "importer of record" has the right to make entry.

"Importer of record" is defined as the owner or purchaser of the

goods, or when designated by the owner, purchaser, or consignee,

a licensed customhouse broker.  A nominal consignee may designate

a customhouse broker to make entry on his behalf but may not make

entry on his own behalf.  If a customhouse broker makes entry for

a nominal consignee, the broker must appear as importer of

record.

     However, the fact situation you described in your letter is

provided for in 19 U.S.C. 1751 through 1756 which governs trade

fairs.  Under 19 U.S.C. 1755 the fair operator is deemed the sole

consignee and importer of all articles entered.  Customs

administration and interpretation of 1751-1756 is contained in 19

CFR Part 147.  The regulations reiterate that the fair operator

shall be deemed for Customs purposes the sole consignee of the

merchandise and responsible for all duties and charges due on

account of such entries.  19 CFR 147.11(a).  Therefore, the

answer to two of your questions is No.  Under the statute and

regulations, your client is unable to make entry if it is named

as importer of record nor is it able, as consignee, to appoint a

Customshouse broker.  In view of our answer to the first two

questions, we see no need to address the third question you

posed.

HOLDING:

     The trade fair operator is the sole consignee and importer

of record of exhibition merchandise imported into the United

States for a fair.

                                   Sincerely,

                                   John A. Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

